Her Gün Sade Kahve İçmenin Yararları

Metabolizmadan, sindirim sistemine kadar pek çok faydası bulunan kahve; kendine özgü kokusu ve lezzeti sayesinde birçok kişinin vazgeçilmezi olmuş durumda. Zihinsel performansı etkilemesi ve zindelik vermesi ile bilinen kahve, günümüzde diyet listelerinin de vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.

Özellikle sade ve sütsüz tüketilmesi, beslenme uzmanlarınca tavsiye edilen kahve; çok eski dönemlere dayanan geçmişi ile dikkat çekiyor. Yağ yakımını hızlandırma etkisi olan bu içeceği bir alışkanlık halinde getirmek ve günde bir fincan kahve tüketmek, aşırıya kaçılmadığı sürece sağlığımız açısından da oldukça yararlı.

Birçok aktif bileşiği bir arada bulunduran içeriğe sahip olan kahvede; B vitaminleri, folat, potasyum, fosfor, magnezyum, polifenoller ve kafein bulunuyor. Antioksidan kaynağı olarak da bilinen kahveyi, düzenli olarak tüketmek gerekiyor.

Her Gün Sade Kahve
Her Gün Sade Kahve

Sade Kahvenin Vücudumuzdaki Etkileri

Her gün sade kahve içmenin vücudumuza kazandırdıkları;

  • Düzenli olarak kahve tüketmek, bağırsak ve sindirim sorunu yaşayan bireyler için eşsiz bir çözüm olacaktır. Bağırsakları yumuşatmaya yardımcı olan kahve tüketimi sayesinde, kabızlık gibi sorunlardan uzak kalmış olacaksınız. Ancak fazla tüketilmesi halinde, ishal gibi bağırsak sorunları yaşayacağınızı da hatırlatmak isteriz.
  • Her gün sade kahve içiyorsanız, metabolizmanızın %11 daha fazla çalıştığını bilmelisiniz. Ayrıca kahve enerji sarfiyatını da arttırdığından, daha fazla kalori yakmanıza neden olacaktır. Bu nedenle diyetlerinizde, sade kahvenin keyfini yaşarken aynı zamanda kilo verebilirsiniz.
  • Göğüs kanseri riskini minimum düzeye indiren kahve tüketmeniz için bu durum oldukça geçerli bir sebep olacaktır.
  • Kahve içmek, vücutta ağrı kesici etkisi yapmaktadır. Bu nedenle migren gibi kronik baş ağrılarının tedavisinde tavsiye edilmesinin yanı sıra diğer ağrı kesicilerin etkilerini de %40 oranında arttırdığı yapılan araştırmalarda saptanmıştır.
  • Yüksek oranda antioksidan içeriği bulunan kahveyi günlük olarak düzenli bir şekilde tükettiğinizde, kanser hücrelerinin çoğalmasının da önüne geçtiğinizin altını çizmek isteriz.
  • Uyarıcı bir etkiye sahip olan kahveyi, sabah saatlerinde tüketmeniz; zihnin daha kolay açılmasına ve kendinizi daha zinde hissetmenize yardımcı olacaktır. Ayrıca beyni uyarma etkisi sayesinde kahve, dikkat ve konsantrasyon isteyen işleri yaparken yardımcınız olacaktır.
  • İlerleyen yaşlarda çok fazla tüketilmesi tavsiye edilmeyen kahve, kemiklerin güçlendirilmesinde etkilidir.
  • İdrar söktürücü özelliğe sahip olan kahvenin düzenli olarak tüketilmesi, böbrek taşlarının düşmesine de kısmi olarak katkıda bulunur.
  • Tüm bunların yanı sıra kahvenin; yüksek tansiyon, menopoz, cilt kanseri, astım krizleri, kolesterol gibi daha pek çok sağlık sorununa iyi geldiği gözlemlenmiştir.
Sade Kahvenin Vücudumuzdaki Etkileri
Sade Kahvenin Vücudumuzdaki Etkileri

Sade Kahvenin İçeriği Nasıldır?

Kahvenin içerisinde yer alan çok sayıda bileşen içeren kompleks yapıda; tanen, tiamin, ksantin, spermidin, sitrik asit, klorojenik asit, putresin ve skolopetin bulunmaktadır. Vücutta meydana gelen stresi ve serbest radikallerin etkilerini azaltabilen bu bileşiklere sahip olan kahve tüketimi, düzenli tüketilmesi halinde etkili bir besin kaynağı olarak da görülebilmektedir.

İçerisinde yer alan mikro besinler sayesinde pek çok sağlık sorununu önlenmesinin beraberinde, semptomların azalmasına da yardımcı olan kahvenin, özellikle demlenilen versiyonunun tercih edilmesi tavsiye edilmektedir.

Vitamin ve mineral bakımından da zengin bir yapıya sahip olan kahvenin içerisinde, günlük alınması gereken birçok vitamin ve mineral ihtiyacını karşıladığı da bilinmektedir. Öyle ki kahvenin içerisinde bulunan B2 vitamini yani riboflavin, günlük ihtiyacınızın %11’ini karşılamaktadır.

B5 vitamini yani pantotenik asit, günlük ihtiyacınızın %6’sına kadar karşılar. Kahve tüketimi, günlük potasyum ihtiyacının %3’ünü karşılarken, aynı zamanda magnezyumdaki günlük ihtiyacınızın %2’sini karşılamaktadır.

Niasin yani bilinen ismi ile B3 vitaminini de içeren kahve sayesinde, günlük ihtiyacınızın %2’si karşılanırken, düzenli kahve tüketimi bakır ihtiyacının ise %1’ini karşılamaktadır. Özetlemek gerekirse günlük tüketeceğiniz sade bir kahve, yapay içeriğe sahip olan pek çok vitaminden daha fazla yarar sağlamaktadır.

Sade Kahvenin İçeriği
Sade Kahvenin İçeriği

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir