HASTALIKLARA MEYDAN OKUYAN SPORLAR

Dünya Sağlık Örgütü, kalp hastalıkları riskini en aza indirmek, tip2 diyabet ve kanser gibi kronik hastalıklardan korunmak ve tedavi sürecine destek olunması için haftada minimum 150 dakika spor yapılması gerektiğini savunuyor.

Bazı hastalıkların iyileşme sürecinde son derece etkili olan spor yapmanın, bir alışkanlık haline getirilmesi gerekiyor. Sağlıklı bireylerin ise oluşabilecek rahatsızlıkların önüne spor yaparak geçilebileceğini savunan uzmanlar, hastalık sürecinde ise fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezlerinden de yardım alınabileceğini belirtiyor.

Bireyin sağlık durumu ve sahip olduğu sağlık sorununa göre bir egzersiz programı hazırlanması gerekiyor. Bu nedenle her spor, her hastalığa iyi gelmediği sonucuna ulaşılıyor. Düzenli egzersiz ve spor yapanlarda kabızlık, yorgunluk, gaz birikimi, halsizlik ya da şişkinlik gibi sorunlar bile daha az görülüyor.

Hastalıklara Meydan Okuyan 5 Spor Dalı;

1. Tai Chi: Neredeyse her hastalığın temelinde yatan stres faktörünü en aza indirebilen tai chi, her yaş için önerilen bir spordur. Zorluk düzeyi hafif olan tai chi, stil olarak meditasyon çalışmalarına oldukça yakındır. Ruh halinin ve genel sağlığın iyileştirilmesini hedefleyen tai chi, ilerleyen yaşlarda vücut dengesinin sağlanmasının yanı sıra düşme ve kaza ihtimallerini en aza indirdiğinden tercih ediliyor. Genç yaştaki bireylerin uygulayabileceği gibi 50 yaş ve üzerindeki bireylerinde yapabileceği, hafif egzersiz hareketleri içermesi nedeniyle tüm yaşlara uygun bir spor seçeneğidir demek mümkün.

2. Yürüyüş: Düzenli yapılan yürüyüşler, sağlığınız için ciddi derecede büyük önem taşımaktadır. Kalça, bacak ve baldırlarda bulunan kasları, aktif bir şekilde çalıştırması ile oldukça etkili bir spordur. Kalp sağlığını korumanın beraberinde, eklem sağlığı ve kemikleri içinde yararlı olduğu bilinmektir. Spor için tasarlanan, teri buharlaştıran ve oldukça hafif eşofman takımlarınız ile hafta sonlarında düzenli yürüyüşler yapabilirsiniz. Herhangi sağlık sorununuz varsa, mutlaka doktorunuza danışmalı ve önerilen süreleri aşmadan yürüyüş yapmanız gerektiğini de hatırlatmak isteriz.

3. Pilates: Yoğunluğu düşük ancak düzenli uygulamada sağlık için oldukça yararlı olan pilates, zihin ve beden bağlantısını esas alan bir spor türüdür. Kas yapısını kuvvetlendirerek, esneklik kazandıran pilates ile kas ve eklem yapısını güçlendirmek mümkündür. Hafif ve toparlayıcı egzersizler ile hem sağlığınıza kavuşacak, hem de daha düzgün ve sıkı bir görünüme sahip olabilirsiniz. Kolaylıkla temin edebileceğiniz birkaç pilates ekipmanı ile evinizde, istediğiniz zaman sporunuzu yapabilirsiniz. Sırt, göğüs ve karın bölgesini aktif olarak çalıştıran pilates; fıtık gibi omurga rahatsızlıklarını da iyileştirebilirsiniz. Ancak mutlaka çalışmalarınızı bir uzman denetiminde yapmanız gerektiğini unutmamalısınız.

4. Yüzme: Tüm vücut kasları üzerinde etkili olduğu bilinen yüzme sporu, dolaşım ve metabolizma üzerinde doğrudan etkilidir. Kas gücünün dengesini koruyan ve dayanıklılık kazandıran yüzme ile pek çok sağlık sorunun önüne geçebilirsiniz. Eklemlerinde sorun olan bireylerinde rahatlıkla uygulayabileceği yüzme sporunda, suyun kaldırma kuvvetinden yararlanılır. Böylece eklemlere yük binmeden sporunuzu yapabilirsiniz. Üstelik kilo verme de yürüyüş dahil olmak üzere birçok spordan daha etkilidir. Ortalama olarak haftada 3 kez yapılması tavsiye edilen yüzme, özellikle üst beden kaslarının gelişimine oldukça yararlı bir spor dalıdır.

5. Yoga: Nefesi düzenlemesinin yanı sıra stres seviyesini de en aza indiren yoga çalışmaları, enerjinizin yenilenmesi ve kasların esnetilmesi için oldukça etkili bir spordur. Yine hafif temposu ile herkesin uygulayabileceği yoga sayesinde oluşabilecek, pek çok hastalığın önüne geçebilirsiniz. Daha sağlıklı yaşamak ve formda bir görünüm hayal ediyorsanız, yoga yapmanızı tavsiye ediyoruz. Düşük temposu ile ekstra efor harcamanıza gerek kalmadan yoga yaparak, sağlıkla yaşamanız mümkündür.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir