HANGİ BESİNLERİ, NEDEN CANIMIZ ÇEKER?

Sağlığımız bakımından önemli bir yeri olan beslenme konusunda bilinçli davranmak, vücudumuzun alması gereken tüm vitamin ve mineralleri dengeli beslenerek almasını sağlamamız gerekiyor. Beslenme konusunda yapılan yanlışlar, bazı vitamin ve minerallerin eksikliğine neden olabiliyor.

Bazen kahveye, bazen çikolataya ya da başka bir besine ilginizin arttığını fark edebilirsiniz. Nedensiz yere daha fazla tüketmeye başladığınız besinleri gözlemleyerek, aslında vücudunuzun neye ihtiyaç duyduğunu anlamanız mümkündür.

Kültürel koşullanma, bir şey yemek isteğinizin dış etmenler tarafından tetiklenmesi durumudur. Bir besini canınız çekiyorsa ve kültürel koşullanma ile bir bağlantısı bulunmuyorsa, vücudunuzda bir şeylerin eksik olduğunu söyleyebiliriz.

Bazı besinleri tüketme ihtiyacının, vücuttaki besin değeri eksiklerinden kaynaklı olabileceği yapılan çalışmalar ile kanıtlanmıştır. Bu besinleri bilerek, temkinli davranarak sağlığımızı koruyabiliriz. Hangi besinin, hangi ihtiyaçtan doğduğunu sizler için araştırdık.

Besinler ve Tüketmemizin Nedenleri;

1. Peynir Yeme İsteği… Normalden daha fazla aklınıza peynir yemek geliyorsa ve gün içerisinde sık sık peynir canınız çekiyorsa, uyguladığınız diyetteki yağ oranının düşük olabileceğini söyleyelim. Yaptığınız bir diyet varsa yeniden gözden geçirmeli, uzman bir kişiye danışarak sağlıklı yağlar ilave edebilirsiniz. Sıkça peynir tüketmek istemenizin bir diğer nedeni ise kalsiyum eksikliğinin bir sonucu olabileceğini hatırlatalım.

2. Kırmızı Et Yeme İsteği… Son günlerde et tüketiminizi arttırma eğiliminde iseniz vücudunuzda demir eksikliği olabileceğini belirtelim. Vücuttaki demir oranının azalması ile aklınıza kırmızı et tüketmek gelebilir. Kırmızı etin içerdiğinde bulunan B12 vitamini ve demir, vücudunuzun gereksinimlerini karşılayacaktır. Ancak damak tadınıza uygun bir gıda değilse, destek vitamin ve takviyeler ile sorunu giderebilirsiniz.

3. Çikolata Yeme İsteği…  Birden bire canınız çikolata tüketmek istiyorsa, vücudunuzda magnezyum minerali eksikliği olabilir. Magnezyum eksikliğinin yanı sıra kadınların menstrual dönemlerinde de çikolataya ilgilerinin arttığı bilinmektedir. Ayrıca uyguladığınız kalorisi düşük diyetler, uzun süreli aç kalmalar da şeker, çikolata gibi tatlı gıdalara olan ilginizi arttırmaktadır. Tatlı, şeker ve çikolata yeme isteği; çinko, magnezyum ve krom eksiliğinden kaynaklanabilmektedir.

4. Yumurta Beyazı Yeme İsteği… Yumurta normalde aklınıza çok gelmeyen bir besinse ya da yumurtanın beyazını yemediğiniz halde, canınız yumurtanın beyazını yemek istiyorsa vücudunuzda biotin eksikliği olabileceğini bilmelisiniz. Biotin, vücuttaki pek çok işlevinin yanı sıra tırnak ve saç üzerinde de etkili olduğundan eksik edilmemesi gerekir.

5. Çay/Kahve İçme İsteği… Gün içerisinde sık sık çay, kahve içme ihtiyacı duyuyorsanız; fosfor, sodyum ya da demir seviyelerinizin düşük olduğunu söyleyelim. Ayrıca normalden fazla alkol tüketmeye başladıysanız, potasyum, kalsiyum, gultamin eksikliğiniz olup olmadığını araştırmalısınız.

6. Meyve Yeme İsteği… Meyve ile aranız pek iyi olmasa da, durduk yere canınız meyve çekiyorsa, işyerinde akşam eve gidince yiyeceğiniz meyveleri hayal etmeye başladıysanız hemen söyleyelim, vücudunuzda C vitamini eksikliği söz konusu olabilir.

7. Kızartma/Yağlı Yemek İsteği… Çok fazla kızartılmış ürünler tüketiyor olmanız, vücudunuzda omega yağ asitlerinin yeterli düzeyde olmadığını anlamalısınız. Kızartma yemek yerine balık gibi omega yağ asitleri içeren sağlıklı besinleri araştırarak tüketebilirsiniz.

8. Asitli İçecek İçme İsteği… İçerisinde asit ve karbonat bulunan içecekleri son dönemlerde fazlaca tüketmeye başladıysanız, peynir de olduğu gibi vücudunuz kalsiyuma ihtiyaç duyuyor olabilir. Kalsiyum bakımından zengin besinler tükettiğinizde, artık asitli içeceklere olan ilginizin azalacağını fark edeceksiniz.

9. Çamur/Toprak Yeme İsteği… Evet, yanlış okumadınız. Özellikle gebelik dönemlerindeki kadınlarda meydana gelen çamur ya da toprak yeme isteğinin, anemi hastalığı sebebi ile olduğu düşünülür. Demir, B12 vitamini ve folat eksikliği nedeni ile oluşan anemi rahatsızlığının, bireylerde çamur ya da toprak yeme isteğini tetiklediği görülmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir