HANGİ BESİNLER, HANGİ AĞRILARA İYİ GELİR?

Vücudumuz için her biri ayrı önem taşıyan besinleri, dengeli ve düzenli olarak tükettiğimizde bilmediğimiz daha pek çok yarar sağladığını söyleyebiliriz. Özellikle bazı besinler var ki, yapılan çalışmalar sonucunda birçok ağrıya iyi geldiği kanıtlanmıştır.

İnsanlar tarih boyunca, bedenlerinde oluşan sağlık sorunlarının tedavisinde bitki ve besinlerden yardım alarak yaşadılar. Gelişen imkanlar ve tıbbın sayesinde daha yararlı hale getirilen alternatifler sunulmaya başlandı.

Tarihte bilinen Antik Yunan hekimi Hipokrat’ın; “Bırakın yiyecek sizin ilacınız, ilacınız yiyeceğiniz olsun.” sözünden de anlaşıldığı gibi beslenmemizde tükettiğimiz yiyecekler, sağlığımız bakımından oldukça önemli.

Beslenmenizde sağlığınıza etki eden besinleri tanıyarak, bilinçli beslenmeniz halinde sağlığınızdan hiçbir zaman ödün vermeyeceksiniz. Vücudunuzda oluşan ağrılara karşı, bilinçli beslenerek sağlığınıza kavuşabileceksiniz.

Sağlığımıza Yararlı Besinler;

  • Ananas… Son yıllarda ülkemizde de sık tüketilmeye başlanan ananas, içeriğindeki bromelain enzimi sayesinde vücuttaki şişkinliği yok eder. Vücudumuzu besleyen öğelerin sindirimlerine yardımcı olur. Eklem fonksiyonlarında da olumlu etkileri bulunan ananası düzenli olarak tüketmeyi alışkanlık haline getirmek gerekiyor. Ayrıca ananasın, ağrı kesici özelliği bulunmaktadır.
  • Zencefil/Nane… Mideniz ile ilgili bir sorun yaşıyorsanız, naneden yardım almanız gerektiğini mutlaka duymuşsunuzdur. Nane ve sağlık deposu olan zencefilli bir çay içerek; bağırsak, karın ve mide sorunlarınızı en aza indirebilirsiniz. Mide bulantısı, sindirim zorluğu, gaz ve hazımsızlık sorunlarınızı bu çay ile kolayca çözebilirsiniz.
  • Ispanak… Güçlü bir demir kaynağı olduğu bilinen ıspanak, içerdiği vitamin ve mineraller ile tam bir şifa deposudur. A, B, C, E vitaminlerinin yanı sıra magnezyum, fosfor, iyot mineralleri ve protein barındıran yapısı ile de oldukça sağlıklıdır. Ayrıca ıspanak, kemik ve diş yapısını kuvvetlendirdiğinden, düzenli olarak tüketilmesi gereken besinler arasındadır.
  • Taze Fasulye… Özellikle yaz aylarının vazgeçilmez besinlerinden olan taze fasulye, kendine özgü lezzeti ile sevilen bir sebzedir. Haftada 2 öğün tüketilmesi tavsiye edilen taze fasulye, yüksek life sahip yapısı ile sindirime yardımcı olur ve kötü kolesterole karşı savaş açar.
  • Havuç… Unutkanlığa karşı oldukça etkili olan havuç, içerisinde barındırdığı vitaminler ile oldukça sağlıklı bir besindir. Erken bunama, Alzheimer, kalp krizi, kronik baş ağrıları, deri ya da akciğer kanserine karşı da tüketilmesi tavsiye edilen havucu, yemeklerinizde kullanabilir ya da salatalarınızda kullanabilirsiniz.
  • Biberiye… Biberiyenin kendisi, yağı ve çayı, insan sağlığı için oldukça yararlıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirmesi ile bilinen biberiye; mide ülseri, migren, hazımsızlık, kabızlık gibi durumlarda yardımınıza yetişecektir. Kendisi kadar yağı da faydalı olan biberiyeyi, eklem ve kas ağrılarını gidermek için de kullanabilirsiniz.
  • Sarımsak… Kolesterole iyi geldiği belirtilen sarımsak, salgın hastalıklara karşı koruyucu olduğundan beslenme uzmanlarının tavsiye ettiği besinler arasındadır. Kanı sulandıran, tansiyonu düşüren sarımsak, düzenli tüketilmesi gereken sağlıklı besinler arasında yer alıyor.
  • Kuru Fasulye/Ispanak… Salatasını yaparak tüketebileceğiniz bu ikili, tüm kaslarda görülen ağrıların azalmasına yardımcı olabileceği gibi potasyum, magnezyum ve protein desteği de sunduğundan kaslarınızı iyileştirecektir. Düzenli tüketerek ağrılardan korunabilir ve kaslarınıza katkı sağlayabilirsiniz.
  • Kuruyemişler… Ayrı olarak incelendiğinde içerisinde bulundurdukları, mineraller ve sağlıklı yağlar ile sıkça tüketilmeleri tavsiye edilen kuruyemişler, bir araya geldiklerinde de harikalar yaratabiliyor. Badem, fındık, ceviz ilk akla gelen sağlık deposu kuruyemişler arasında yer alıyor. Kurutulmuş meyveleri de ekleyebileceğimiz bu grup, kas ağrılarından kaynaklanan ağrılarda oldukça yararlıdır.
  • Yabanmersini… Tam olarak sofralarımızın vazgeçilmezi henüz olamasa da, hepimizin tanıdığı yabanmersini, kendine özgü lezzeti ile diğer meyvelerden ayrılıyor. Özellikle probiyotikli yoğurt ile kullanmanız halinde, enfeksiyonlara karşı etkili olan yabanmersini, sağlığımız için birçok yarar sağlamaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir