GÜNLÜK İÇTİĞİNİZ SUYU ARTTIRIN!

GÜNLÜK İÇTİĞİNİZ SUYU ARTTIRIN!

Sağlığımız için düzenli egzersiz ve sağlıklı beslenme kadar, büyük bir önemi bulunan su içmeyi maalesef gün içerisinde unutabiliyoruz. Metabolizma hızından, cilt güzelliğine kadar pek çok faydası bulunan suyun, insan vücudu için ne kadar değerli olduğunu artık hepimiz biliyoruz.

Günlük tüketilmesi gereken su miktarını almadığımızda, ciddi sağlık sorunları ile karşılaşabiliyoruz. Güne enerjik ve zinde başlamak istiyorsanız, uyanınca bir bardak su içmeyi alışkanlık haline getirmelisiniz. Sabah aç karnına içilen bir bardak su; metabolizma hızını yükselttiği gibi, vücudumuzdaki su rezervlerinin de yenilenmesini sağlayacağından oldukça önemlidir.

Gün içerisinde sık sık su içmek, sindirim sistemi ve böbrekleri harekete geçireceği gibi iştahınızı kapatarak gereksiz alınan kalorilere engel olacaktır. Özellikle antrenman ve spor çalışmalarına düzenli olarak katılan bir bireyseniz, antrenman esnasında vücudunuzun kaybettiği sıvı miktarını yerine koymak için daha fazla su tüketmenizde yarar vardır.

Günlük İçtiğini Su Miktarını Arttırın!

Vücutta Su Eksikliğinin Yol Açtığı Sağlık Sorunları;

  • Kasların yeterli derecede esneklik kazanabilmesi için su, çok önemlidir. Az içilen su nedeniyle, kas ve eklem ağrıları yaşamanız kaçınılmaz bir durumdur.
  • Beyin fonksiyonları için yüksek derecede önem taşıyan su tüketimi, yeterli miktardan az olduğunda migren, baş ağrısı, unutkanlık gibi nörolojik sorunları da beraberinde getirecektir.
  • Yeterli su miktarı alınmadığında ciltte kuruma, saç dökülmesi gibi dermatolojik sorunlar yaşamanız olası bir ihtimaldir.
  • Sindirim sisteminin çalışmasına destek olan su tüketimi azaldığında, yeterli sindirim gerçekleşmeyeceğinden kabızlık sorunu yaşayabilirsiniz.
  • Vücudumuzun ihtiyaç duyduğundan az su içilmesi, böbreklerde ağrıya neden olacak hatta kalıcı hasar verecektir.
  • İnsan vücudunun %70’ini oluşturan su, bağışıklık sistemi içinde önemlidir. Az tüketilen su miktarı; vücut direncini ve bağışıklığı düşüreceğinden halsizlik meydana getirecektir.
  • Yeterli su tüketilmesi yapılmadığında; kalpte ritm bozuklukları ve kalpte çarpıntıya neden olabilir.
  • Tansiyonun dengelenmesi ve kan dolaşımının sağlıklı bir şekilde yapılması için vücudumuz suya gereksinim duyar. Az su tüketilmesi ise bu sağlık sorunlarını tetikleyecektir.
Susuz Kalmanın Açtığı Sağlık Problemleri

Sık Sık Su İçmek İçin Neler Yapabiliriz?

  • Özel Şişeniz Olmalı… Su içmeyi gün içerisinde hatırlamak için yakınlarınıza su şişenizi koymanız, etkili bir yöntem olacaktır. Çalışırken çevrenizde su şişenizin olması, unuttuğunuz anlarda yardımınıza koşacaktır.
  • Günlük Hedefler Oluşturun… Gün içerisinde içmeniz gereken su miktarını belirleyerek, kendinize hedefler koyun. Günlük olarak saat kaçta, kaç bardak su içmiş olacağınızı planlarsanız daha kolay hatırlayacak ve susuz kalmayacaksınız.
  • Suyunuza Aroma Katın… Suyunuzu lezzetlendirip, aroma katmak istiyorsanız en doğal yolu meyve ve baharatlardan faydalanmak olacaktır. Su şişenizin içine tercihiniz doğrultusunda; limon, taze nane, çubuk tarçın, yeşil elma gibi antioksidan içerikli lezzetler koyarak, su içmeyi daha keyifli hale getirebilirsiniz.
  • Yiyerek Su İçin… Suyu elbette ki yiyerek tüketemezsiniz ancak su miktarı içerisinde oldukça yüksek bulunan meyve ve sebzeleri tüketebilirsiniz. Salatalık, karpuz, kavun gibi gıdaların yanı sıra çorba içmenizde vücudunuzdaki sıvı ihtiyacına destek sağlayacaktır.
  • Teknolojiden Yardım Alın… Akıllı telefonlara özel su içmeyi unutanlar için oluşturulmuş pek çok yeni uygulama mevcut. Size en yakın gelen bir uygulamayı telefonunuza indirebilir, gün içerisinde su içmeyi hatırlatmasının yanı sıra içtiğiniz su miktarını da takip edebilirsiniz.
  • Hareketleriniz Arttırın… Daha fazla egzersiz yaparak ya da gün içerisinde hareket halinde olduğunuz süreyi uzatarak terlemenizi sağlayabilirsiniz. Vücudunuzdan ter bezleri ile atılan sıvı miktarını koyabilmek için su içmeniz gerekir. Terleme sonucunda zaten vücudunuzun suya ihtiyaç duyduğunu hissedecek ve sık sık su içeceksiniz.
  • Kendinize Kulak Verin… Kilo artışı sebeplerinden biri de su içme ihtiyacıdır. Acıkmış hissettiğinizde, susayıp susamadığınızı sorgulamalısınız. Su içerek beklemeniz halinde gerçek bir açlık yaşamıyorsanız, kendinizi tok hissedeceğinizi göreceksiniz.
Su İçmeyi Hatırlamak için…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir