Korayspor Blog

GIDA ETİKETLERİNDE NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Sağlıklı yaşamın ilk kuralları arasında yer alan sağlıklı ve bilinçli beslenmeyi bir yaşam tarzı haline getirmek gerekiyor. Ancak sağlıklı beslenme yalnızca tüketilen gıdalara dikkat etmekle olmuyor. Mümkün olduğunca doğal ve organik beslenmeye özen göstermeli ve ambalaja girmiş ürünlerden uzak durmak gerekiyor.

Günümüz şartlarında ise maalesef tamamen doğal beslenme mümkün olmayabiliyor. Yoğun şehir temposu içerisinde ihtiyaç duyulan besini marketlerden hemen temin edebiliyor ve zamandan tasarruf ettiğimizi düşünebiliyoruz. Böyle durumlarda zamandan tasarruf ederken, sağlığımızdan da olabiliyoruz.

Üzerinde çok durulmayan gıda etiketleri, içerikleri, besin değerleri hatta son tüketim tarihleri bile okunmadan besin alınabiliyor. Oysa sağlığı son derece tehdit edici pek çok olumsuz tablo ile karşılaşmak mümkün. Tek yapılması gereken; ambalajlı ürün tüketmek zorunda kalındığında, dikkatlice üzerini okumak…

Gıda Etiketlerini Okurken Nelere Bakmalıyız?

STT ile TETT arasında ne fark vardır?

  1. STT (Son Tüketim Tarihi): Bu tarih, gıda ile ilgili önerilen saklama koşullarına uygun bir şekilde muhafaza edilmesi halinde, belirtilen tarihe kadar güvenli bir şekilde tüketilebileceğini ifade eder. Bu tarihten sonra ise sağlık açısından risk oluşturabileceğinden tüketilmesi tavsiye edilmemektedir. Bazı besinlerde; süt, yoğurt, yumurta gibi gıdalarda bulunur.
  2. TETT (Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi): Bu tarih ise, gıdanın kalitesi ile ilgili bir durumdur. Gıdanın tazeliğini ve yapısını bu tarihe kadar koruyacağını belirtir. Bu tarihten sonra tüketilmesi ise sağlık açısından bir sıkıntı oluşturmaz. Yalnızca raf ömrü bittiğinden, tazeliğini kaybedebilir anlamına gelmektedir.