EN ÖNEMLİ ÖĞÜN KAHVALTI!

EN ÖNEMLİ ÖĞÜN KAHVALTI!

Kahvaltı; kan şekerinin düzenlenmesi, güne enerjik ve dinç başlamanın temelini oluşturuyor. Ayrıca uyuduğumuz süre boyunca çalışmaya devam eden vücudumuzun, kaybettiği enerji miktarını yeniden yerine koyduğundan son derece önemli. Vücudun gece boyunca; kendini onarıp, yenilemesi ve bir takım sistemsel faaliyetlerini yerine getirebilmesi için, içinde barındırdığı enerjiyi tüketmesi gerekiyor.

Sabah uyandıktan sonra içeceğiniz 2 bardak su ve 1 saat içerisinde yapacağınız sağlıklı bir kahvaltı; metabolizmanın hızlanması, kaybedilen enerji kaynaklarının doldurulması ve kan şekerinin düzenli seviyelerde kalması için mutlaka yapılması gerekiyor.

Özellikle kilo vermek isteyenler ve çocuklar için büyük ölçüde önem taşıyan kahvaltı, sağlıklı ve doğru bir şekilde yapıldığında, etkileri tüm güne yansıyor. Sabah kahvaltı etmeyen bireylerde ani kan şekeri düşmesi ile oluşan abur cubur yeme isteği ve uzun süreli açlık sonrasında, sabah alınmayan kalorinin diğer öğünlerde misliyle alınmasına neden oluyor.

En Önemli Öğün Kahvaltı

Kahvaltı Bize Neler Kazandırır?

  1. Uyku süresince yaşanan uzun açlık sonrası kan şekerini düzenler,
  2. Güne enerjik ve zinde başlanmasını sağlar,
  3. Motivasyon açısından oldukça önemlidir,
  4. Metabolizma hızını yükseltir,
  5. Diğer öğünlerde iştahla yemenizi engeller,
  6. Sindirim sistemini harekete geçirir,
  7. Konsantrasyonu arttırarak, dikkat dağınıklığını yok eder,
  8. Daha fazla protein alımına imkan verir,
  9. Vücudun sağlıksız yağlanmasını ve fazla kilo alımının önüne geçer,
  10. Fiziksel ve zihinsel faaliyetlerin sağlıklı olarak yapılmasını sağlar,
  11. Kas ve beyin için gerek duyula glikoz alımına olanak verir,
  12. Sinir sisteminin sağlıklı bir şekilde çalıştırır,
  13. Beyin gelişimini destekler,
  14. Vücuda kan pompalar ve kasların güçlenmesine yardımcı olur.
Kahvaltı Etmek Bize Ne Kazandırır?

Sağlıklı Bir Kahvaltıda Olması Gerekenler;

Sabah kahvaltı etme alışkanlığı kazanmak kadar önemli olan bir diğer nokta ise sağlıklı kahvaltı yeme alışkanlığı edinmektir. Günlük olarak almamız gereken besin değerlerini dikkate alarak; protein, karbonhidrat ve yağ içeren kaliteli bir kahvaltı yapmamız gereklidir. Sağlıklı bir kahvaltının olmazsa olmazları;

  1. Yumurta: Yüksek protein içerdiğinden, güne başlarken tercih edebileceğiniz en sağlıklı seçenektir diyebiliriz. İster omlet şeklinde tavada, isterseniz haşlayarak tüketebileceğiniz yumurta, uzun süre tok tuttuğundan kilo vermek isteyenler içinde ideal bir tercih.
  2. Peynir: Sağlıklı bir kahvaltıda bulunması gerekenleri içerinde önemli bir yeri bulunuyor. Yüksek enerjisi ve kalsiyum, fosfor gibi zengin besin değerleri ile peynir, tabağınızda bulunması gereken besinlerden biridir.
  3. Ekmek: Önemli enerji kaynaklarından olan karbonhidrat alımı için gerek duyduğumuz bir seçenektir. Özellikle lif oranı yüksek ve tok tutmaya yardımcı olan çavdar, kepek, tam buğday ekmekleri tercih etmeniz, B vitamini içeriği ile de ayrı bir öneme sahip. Kahvaltıda yiyeceğiniz 1-2 dilim ekmek, sağlıklı beslenmek isteyenler için mantıklı bir seçenek.
  4. Sebze Çeşitleri: Geleneksel Türk kahvaltılarının, olmaz olmazlarından olan domates, salatalık ve maydanoz başta olmak üzere pek çok sebzeyi kahvaltıda tüketebiliriz. Düşük kalorili, lifli bir yapıya sahip, uzun süre tok tutabildiklerinden, kahvaltınızı lezzetlendirecek sağlıklı alternatifler arasına bulunuyorlar.
  5. Süt: Kaliteli bir kahvaltı için bol protein, kalsiyum ve fosfor içeriğinin beraberinde B12, A, D riboflavin vitaminleri de barındıran sütü değerlendirebilirsiniz. Üstelik kalsiyum mineralleri ile kilo vermek isteyenlere de yardımcı oluyor.
  6. Mısır Gevreği: Farklı lezzet ve tatlara sahip mısır gevrekleri, sabah zaman sorunu yaşayan bireyler için oldukça ideal. Yüksek lif oranının yanı sıra süt ya da yoğurt beraberinde tüketilen mısır gevrekleri, uzun süre tok kalmaya yardımcı olan sağlıklı seçenekler arasında yer alıyor diyebiliriz. Özel olarak oluşturulan mineraller ve vitaminler de içermesi nedeniyle ideal bir kahvaltıdır.
Sağlıklı Kahvaltıda Olması Gerekenler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir