EN İYİ ANTRENMAN PROGRAMINI SEÇMEK

Spora yeni başlayanlardansanız, nasıl bir teknik ile çalışmanız gerektiğini bilmeniz gerekir. Spor salonuna düzenli olarak giden bireylerin, ortalama olarak %90’ı aynı sorunu yaşamaktadır ve yanlış programlama mağdurudurlar.

Günümüzde akıllı telefonlardan tutun da, bunun için özel hazırlanan internet sayfalarına kadar her yerde farklı çalışma programlarına ulaşmak mümkün. Oysa her bireyin uygulaması gereken farklıdır. Antrenman yapma amacınızdan, kişisel performans bilgilerinize kadar birçok faktörü değerlendirerek bir tercih yapmanız gerekir.

Vaktinizi boşuna harcamamak ve uyguladığınız antrenman programından verim alabilmeniz için en iyi antrenman programını seçmelisiniz. Enerjinizi ve performansınızı doğru yönlendirmek; hem fiziksel, hem de mental anlamda daha fazla verim sağlamanız anlamına gelmektedir.

En İyi Antrenmanda Uygulanması Gerekenler;

  1. Süreklilik… En fazla verimi alabilmeniz için yapman gerekenlerin başında kararlı olmak geliyor. Spor çalışmalarınızda devamlılığa önem verirseniz, alacağınız sonuçlar çok daha etkili olacağını unutmamalısınız. Yapacağız antrenman hangi grupta yer alırsa alsın, mutlaka düzenli uygulamanız gerekmektedir.
  2. Zamanlama ve Sıklık… Antrenman çalışmalarınızdaki sıklık, düzenli ve istikrarlı çalışma, zamanlama periyodları oldukça önemlidir. Vücudunuza dinlenmek için zaman tanımalı, aralıklı çalışmalar uygulamalısınız. Antrenman çalışmalarında önem verilmesi gereken teknik konular içerisinde yer alan zamanlama, performansınızı da doğrudan etkileyebilecek bir durumdur.
  3. Doğru Program… Uygulayacağınız antrenman çalışması kişisel hedefleriniz doğrultusunda belirlenmelidir. Spor geçmişi, kondisyon, kişisel performans, yaş ve cinsiyet gibi etkenleri de dikkate alarak tercih yapmanız gerekiyor. Kısa sürede etkili sonuçlar alabilmek için kendinize en çok hitap eden, en iyi antrenmanı belirlemelisiniz.
  4. Periyodizasyon… Antrenman çalışmalarınızı uzun vadede değerlendirmeli ve kendinize bu doğrultuda bir yol hazırlamalısınız. Kısa süreli plan ve programlar uygulamak yerine daha geniş açıdan planlanan bir çalışma şekliniz olmalıdır. Sadece antrenman başında yapılan bir plan yeterince fazla verim almanıza engel olabilir. Hedefe yönelerek uzun bir program ile işe başlamalısınız
  5. İleri Çalışma Teknikleri… Antrenmanlarınızı uygulamaya başladıktan bir süre sonra seviye atlamaya başlamanız gerekiyor. Hep aynı çalışma şekli ile devam etmeniz belirli bir noktada tıkanmanıza neden olacaktır. Her gün gelişen kaslarınızın taleplerini karşılayacak hatta onları zorlayacak nitelikte çalışmalar yapmaya başlamalısınız.

Vücut Tipine Göre Antrenman Tercihleri

Performans ve gelişim sağlamanız için antrenman programınızı hazırlarken, vücut tipinize uygun bir seçim yapmanız gerekiyor. Vücut tipine göre yaşanan farklılıkları bilirseniz, çok daha doğru tercihler yaparak performansınızı da yükseltebileceksiniz. Vücut tipini belirleyen faktörler;

  • Kaslarda Başlama ve Bitiş Noktaları: Egzersiz çeşidine göre olumlu ya da olumsuz etkiler oluşmasına neden olan kaslarımızı olabildiğince iyi tanımalı, başlangıç ve bitiş noktalarını iyi bilmeliyiz. Estetik görünüm açısından da bu husus oldukça büyük önem taşımaktadır. Kas kütleleri aynı olan bireylerde, farklı görüntülerin oluşmasına etken, kasların başlangıç ve bitiş noktalarıdır.
  • Kemik Yapısı: Kişilerin fiziksel görünümlerini olabildiğince değiştiren kemik yapısı, aynı zamanda genel vücut ağırlığını da etkilemektedir. Her antrenmanda kemik yapısı etkileri farklı görünebilmektedir. Bu gibi nedenlerle ortaya çıkan farklı egzersiz varyasyonları bulunuyor. Bunların içerisinde, kendinize en uygun olan seçeneği seçmelisiniz.
  • Kasların Lif Yapısı: Değişik yapılarda olan kas lifleri, performans ve kaslara hacim kazandırma da etkili rol oynuyor. Farklı kas fiberleri 3 grupta incelenirler;

Tip1 denilen kaslar; maksimum düzeyde güç gösterebilen ve daha geç yorulan kaslardır.

Tip2 denilen kaslar; hızlı gelişim gösteren ancak çabuk yorulan kaslardır.

Tip2B denilen kaslar; patlayıcı kuvvet gerektiren kaslardır.

Vücut tipinizi tespit ettikten sonra kendinize uygun olan antrenman programını kolayca bulabilir, maksimum fayda sağlayabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir