Hafif, şiddetli, akut veya kronik şekilde meydana gelen eklem ağrıları; eklemin herhangi bir bölgesinin iltihap ya da farklı bir sağlık sorunu oluşmasına neden olabiliyor. Çeşitli sebeplerden kaynaklanan eklem ağrıları; yaralanma, kırık ya da çıkıklar, gut, artrit, fibromiyalji ve lüpüs nedeniyle meydana gelebiliyor.
Eklem ağrıları tüm bunların yanı sıra vücudun enflamatuar reaksiyonlarını canlandırması sonucunda da oluşabiliyor. Bazı gıdaların tüketilmesi enflamasyonu arttırabildiğinden, eklem sorunu yaşayanların beslenmelerine de dikkat etmesi gerektiğini hatırlatmak isteriz.
Eklemlerde görülen şişlik, deri üzerinde oluşan kızarıklık ve sertlik, hareket ve yürüyüş bozuklukları, ağrıyan eklemi hareket ettirmede zorlanma gibi bazı belirtilerde görülebiliyor. Eklem ağrısı sebebi ile meydana gelen pek çok sağlık sorununun yanı sıra bazı rahatsızlıklar sonucunda da eklem ağrısı şikayetleri gözlemlenebiliyor.
Eklem Sağlığını Koruyacak Öneriler;
- Sabah Sporu: Sabah uyandığınızda yapabileceğiniz 10-15 dakikalık esneme ve nefes egzersizleri sayesinde, kendinizi daha zinde hissedebilirsiniz. Olası eklem ağrılarının da önüne geçilmesine yardımcı olacak, hafif tempolu bir sabah sporu ile eklem sağlığınızı koruyabilirsiniz.
- Bol Su Tüketmek: Yaz aylarında özellikle vücudun daha fazla suya ihtiyaç duyduğunu unutmamalısınız. Gün içerisinde çeşitli sebepler ile vücudun kaybettiği sıvıyı bol su içerek yerine koymanız, eklem sağlığını korumak adına yapılabilecek en kolay eylemdir.
- Sağlıklı Beslenme: Dengeli ve sağlıklı beslenmeyi bir alışkanlık haline getirmeniz, eklem ve kemik sağlığınız için oldukça önemlidir. Üstelik alınan B, C ve D vitaminleri kas gelişimi içinde gereklidir.
- Bölgesel Masaj: Eklemlerinizde ağrı hissetmeniz durumunda, o bölgeye yapacağınız hafif bir masaj ile ağrının şiddetini azaltabilirsiniz. Masaj yapılması, özellikle yumuşak dokular üzerinde son derece etkili olacaktır.
- Uyku Düzeni: Yeterli süre ve kalitede uyku uyumanız, eklem sağlığı için son derece önemlidir. Ayrıca eklemlerinizde oluşan şiddetli ağrının önüne geçmek için o bölgeye buz torbası ya da sıcak su torbası ile de kompres yapabilirsiniz.
Eklem Ağrısı Olanların Tüketmemesi Gereken Besinler;
- Kırmızı Et/İşlenmiş Etler… İçerisine kimyasallar ilave edilen işlenmiş ve kırmızı etler, uzun süreli olarak tüketilmesi durumunda vücuttaki enflamasyona neden olduğundan eklem ağrısına neden olabiliyor.
- Süt/Süt Ürünleri… Süt ve süt ürünlerinin içerisinde bulunan kazein proteini, gençlerde oluşan eklem ağrılarının artmasına neden olabiliyor. Aynı zamanda vücuttaki enflamasyonu arttırması sebebi ile kontrollü olarak tüketilmesi gerekmektedir.
- Mısır Yağı… Vücudumuzda iltihaplanmaya sebep olan maddelerin artmasına neden olması nedeniyle mısır yağından uzak durulması gerekiyor. Eklem sağlığına zarar verebilmesinin yanı sıra var olan iltihaplanmayı da daha kötü hale getireceğini belirtelim.
- Rafine Tahıl/Un… Kuvvetli birer enflamatuar olan rafine tahıl ve unlar, eklem sağlığını bozabiliyor. İçerisinde ağrıyı şiddetlendirme özelliği bulunan glüten nedeni ile kontrollü tüketilmesi gerekiyor. Üstelik düzenli ve sık tüketilmesi durumunda, otoimmün hastalıklara da sebep olabiliyor.
- Kızartma/Abur Cuburlar… Yüksek oranda doymuş yağ içeriği bulunan kızartılmış besinlerden kesinlikle uzak durulması gerekiyor. Hem beden sağlığı, hem de eklem sağlığı için abur cubur ve kızartmaların yenmemesi gerekiyor.
- Rafine Şeker… Sitokin adı verilen kimyasalın üretiminin artmasına neden olan rafine şekerler, oldukça sağlıksızdır. Özellikle vücudunda şişkinlik görülen bireylerin, eklem ağrısı yaşayanların uzak durması gereken besinler arasında yer alıyor. Üstelik yüksek kalori içerdiğinden, tüm beden üzerinde olumsuz etkilere sahiptir.
- Tuz… Yüksek oranda tüketilen tuz, vücudun sıvı dengesini bozabiliyor. Kalp hastalıklarını ve vücutta oluşan iltihaplanmaları da tetiklediğinden tuz tüketiminin kontrollü olmasında yarar bulunuyor. Vücudun ihtiyaç duyduğu tuzun ortalama on katı kadar tuz tüketildiği ülkemizde, pek çok hastalığın temelinde tuz bulunduğunu söyleyebiliriz.