EGZERSİZE SÜREKLİLİK KAZANDIRMA TÜYOLARI

Yapacağınız egzersizin ne kadar etkili olacağı kadar önemli olan bir diğer konu, çalışmalarınızda istikrar sağlamaktır. Düzenli olarak, vazgeçmeden ve ara vermeden egzersiz yapmaya devam etmeniz, sonucu tamamen etkileyecektir.

Spor programınıza uyarak istediğiniz kiloya ulaştığınızı varsayalım. O zaman şanslısınız ki artık sadece mevcut kilonuzu korumak için egzersizler yapmaya devam edeceksiniz. Sağlıklı yaşayabilmek, formunuzu korumak ve zayıflamak gibi farklı hedeflere bağlı olarak egzersiz yapmaya devam etmeniz gerekiyor.

Beslenme ile egzersiz programlarınızı, koordineli hale getirmeli ve bunu bir yaşam tarzı olarak kabul etmelisiniz. Geçici sürelerde beslenmenize dikkat etmek ya da belirli bir süre egzersiz yapmak, yeterli olmayacaktır. Düzenli egzersiz yapmayı bir alışkanlık haline getirmelisiniz.

Hem yaptığınız egzersiz çalışmalarının verimliliğini arttırmak, hem de ulaştığınız sonuçları kalıcı kılmak istiyorsanız; spor yapmanın yaşamınızın bir parçası olduğunu kabullenmelisiniz. İlk zamanlarda zorluk çekebilir ancak zamanla alışkanlık kazanabilirsiniz. Yeni başlayanların egzersize devamlılığını sağlamak için size yardımcı olacak tüyoları sizler için araştırdık.

Egzersize Devamlılık Kazandırma Yolları;

  • Nefes Alma Egzersizleri… Doğru nefes tekniklerini biliyorsanız hem daha az yorulacak, hem de daha verimli bir egzersiz çalışması yapmış olacaksınız. Doğru teknik ile nefes almak, egzersizlerdeki dayanıklılığınızı da arttıracaktır. Sinir sitemi ve stres üzerinde de yararlı olan 4-78 nefes yöntemini uygulayabilirsiniz. 4 saniye nefesinizi alın, 7 saniye nefesinizi tutun ve 8 saniyede nefesinizi yavaşça verin.
  • Kendinizi Destekleyin… Her çalışmada olduğu gibi spor ve egzersiz çalışmalarında da önemli olan kendinizi motive edebilmenizdir. Yapacağınız her ne ise öncelikle kendinize inanmalısınız. Verdiğiniz emekleri, egzersiz yaparak vücudunuzda oluşan değişimleri gözlemleyerek olumlu şeylere odaklanmalısınız. Dilerseniz kendinizi aşama kaydettikçe ödüllendirmek için yeni sporcu taytları satın alarak motive edebilirsiniz.
  • Eksiksiz Çalışma Yapın… Egzersiz öncesi yapmanız gereken ısınma hareketlerini, egzersiz bitimindeki soğuma çalışmalarını atlamayın. Tüm çalışmanın bir bütün olduğunu bilerek, bilinçli davranın. Esnemeyi, ısınmayı, soğumayı vakit kaybı olarak görmeyin. Isınma hareketlerini ve egzersiz çalışmalarınızı hareket kolaylığı sağlayan, özel teknolojili malzemeler ile spor için tasarlanmış spor giyim ürünleri ile yapmayı tercih edin.
  • Bol Su Tüketin… Sık sık su içmenin egzersiz devamlılığınızı nasıl etkileyeceğini düşünüyorsanız, hemen açıklayalım… Egzersiz sırasında suyunuzu yanınızdan ayırmayın ve vücudunuzu susuz bırakmayın. Her su içtiğinizde enerjinizin yenileceğini ve kendinizi daha dinç hissedeceğinizi göreceksiniz. Böylece zinde bir beden ile egzersiz çalışmalarından kaçmak yerine, bir sonraki antrenman zamanını hesaplamaya başlayacaksınız.
  • Sporda Sosyal Medya Kullanmayın… Spor salonunda ya da egzersiz yaptığınız ortamda, sosyal medyadan uzak durmaya çalışın. Daha verimli bir çalışma yapmak istiyorsanız, vücudunuzun en hazır olduğu zamanda fotoğraf çekmek için ara vererek, bedeninizi soğutmayın. Maksimum performansa ulaşmak için spor programınız dışında bir şey ile ilgilenmeyin, çalışmanıza odaklanın.
  • Farkında Olun… Yaptığınız çalışmaların, hedeflerinizin, kat ettiğiniz yolların farkında olun. Bilinçli yapacağınız egzersiz çalışmalarından çok daha iyi sonuçlar elde edebileceğinizi söyleyelim. Neden spor yaptığınızı, kendinizi nasıl hissedeceğinizi düşünürseniz, egzersizde süreklilik kazanabilirsiniz.
  • Bedeninizi Gözlemleyin… Gerek spor esnasında verimli olmak, gerekse olası sakatlanmaların önüne geçebilmek için bedeninizi iyi tanımanız gerekiyor. Kapasitenizin üzerinde ağırlık kaldırmayın, performansınızın üzerinde bir hedefe ulaşmak için kendinizi zorlamayın. Vücudunuzun bazı durumlarda verdiği sinyallere kulak verin ve egzersiz çalışmalarınızı daha kolay hale getirin.
  • Planlı Olun… Düzenli egzersiz yapmak için haftalık program yapabilirsiniz. Ailenize, arkadaşlarınıza ve kendinize ayıracağınız zamanı iyi programlamalısınız. Her durum için planlı ve programlı hareket etmek, spor için ayırdığınız zamanda başka bir şey yapmanıza engel olacaktır. Aksine programlanmış bir günde tam saatinde yaptığınız aktiviteyi bitirebilmek için dikkatli davranacaksınızdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir