EGZERSİZ SONRASI YAPILAN YANLIŞLAR

EGZERSİZ SONRASI YAPILAN YANLIŞLAR

Egzersiz öncesinde yaptıklarımız ve beslenme şeklimiz gibi egzersiz sonrası yaptıklarımızda büyük önem taşıyor. Nasıl ki egzersizi daha etkili hale getirmek ve kaslarımızı hazırlamak için esneme hareketleri ile başlıyorsak, yine aynı şekilde kaslarımızı soğutarak egzersizi tamamlamak gerekiyor.

Tam anlamıyla verimli bir egzersiz çalışması çıkartmak istiyorsak; egzersiz sonrasında nasıl davranmamız gerektiğini de bilmemiz gerekir. Belki de egzersiz sonrasında bilmeden yaptığımız birçok şey var ki; tüm emeklerimizi çöpe atmamıza neden oluyor.

Egzersiz Sonrası Yapılan Yanlışlar

Egzersiz Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler;

  1. Soğuma Egzersizi: Egzersiz öncesinde yapıldığı gibi sonrasın da esneme hareketleri yapılması gerekir. Egzersiz yaparken, kas lifleri arasında laktik asitler birikir. Biriken laktik asitleri kasların dışına atmanın en iyi yolu ise esneme/germe hareketleridir. Egzersiz sonra bu soğuma işlemini atlarsanız, ertesi gün ağrılarla uyanmanızın yanı sıra kaslarınızın sertleştiğini fark edebilirsiniz. Soğuma hareketlerinin ekstradan efor gerektiren bir çalışma değil de, rutin çalışmanızın bir parçası olduğunu düşünmeniz gerekir.
  2. Aşırı Besin Tüketmek: Egzersiz sırasında kaybettiğiniz kaloriyi fazlasıyla geri almaktan kaçınmalısınız. Evet, yoğun ağırlıklı çalışmalar acıkmanıza neden olabilir. Ancak bu size iştahınız açıldı diye önünüze geleni yeme hakkını vermez.Kasların onarımını desteklemek için protein ve kaliteli karbonhidratları dengeli bir şekilde tüketmeniz de büyük önem taşımaktadır.
  3. Dinlenmeyi Abartmamak: Tempolu bir egzersiz sonrasında duş alıp, yatağa uzanmak hepimizin hakkı gibi gelse de hareket halinde kalmak gerekiyor. Kasların onarımı için dinlenmek elbette önemli ama yeteri kadar olması hassas bir konu. Hemen dinlenmeye geçmek yerine aktif halde güne devam etmeniz eklemleri güçlendirdiği gibi fazladan kalori yakmanıza da yardımcı oluyor.
  4. Fit Giyinmek: Egzersizden sonra kendinizi fazlasıyla rahat hissettirecek hatta uykunuzu getirecek formda giysiler yerine enerjinizi yükseltecek,  kendinizi sıkı ve formda hissettirecek kıyafetler giyerseniz zihninizde dinlenme pozisyonuna girmeyecektir.
  5. Buz Kullanın: Egzersiz sırasında aktif bir şekilde çalışan kasların ve tendonların canlanmasını sağlamak için buz kullanabilirsiniz. Hatta bunu rutin egzersizlerinizin bir parçası haline getirmeniz yararınıza olacaktır. Sauna ya da sıcak bir duş egzersiz sonrasında rahatlamanızı sağlasa da oldukça sağlıksız uygulamalardır. Egzersiz esnasında vücudunuz kendisini soğutmak için savaştığından, hemen akabinde yoğun sıcak ile karşılaşırsa bağışıklık sisteminiz için stres oluşturması kaçınılmazdır.
  6. Plansızlık: Egzersizinizi tamamladıktan sonra bir sonraki egzersizin planlarını yapmaya başlamalısınız. Bu durum hem sizi motive edecek, hem de türlü bahanelerle kaytarmanıza engel olacaktır.
  7. Yemek Yemekten Kaçmak: Egzersiz sonrasında aşırı yemek kadar, hiç yememekte sorun oluşturur. Gerekli besinleri kaslarınızın yenilenip, onarılması için almanız gerekir. Spor sonrasında protein açısından zengin öğünler tüketmeye özen göstermelisiniz.
  8. Su Tüketimine Dikkat Etmeli: Egzersiz esnasında terlemek, vücudunuzdaki suyu atmanızdır. Vücudunuzun su dengeleri değiştiğinden, yeterli su takviyesi yapılmazsa kasların onarım süreci uzar. Ayrıca bu durum kas ağrılarına da neden olabilir.
  9. Çalışmaya Birden Son Vermek: Egzersizi bitirirken aniden durursanız, kan akışı ihtiyacınızda birden durur. Bu durum kendinizi kötü hissetmenize neden olacaktır. Sağlıklı olan ise kan basıncını adım adım azaltacak, kalp atış hızınızı yavaşça normale döndürecek şekilde egzersize son vermenizdir.
  10. Motivasyonu Önemsememek: Egzersiz sonrasında kendinizi yorgun hissedebilirsiniz. Bu durum sizi yıldırmasın. Kendinizi buna mecbur hissetmek yerine sağlık bir yaşam tarzını seçtiğinizi kabullenirseniz motivasyonunuz da  artacaktır. Üstelik egzersizi bir yük gibi görmez, zihninizi hazırlarsanız egzersizin devamlılığını da kolayca sağlayabilirsiniz.
Egzersiz Sonrası Hakkında

Egzersiz sonrası yapılan yanlış hakkında artık bilgi sahibi olduğunuza göre kendinize uygun bir egzersiz ve beslenme programı planlamaya hemen başlayabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir