EGZERSİZ ALIŞKANLIĞI EDİNMENİN YOLLARI

EGZERSİZ ALIŞKANLIĞI EDİNMENİN YOLLARI

Fiziksel görünümünüzden sıkıldınız, kilolarınız sağlığınızı etkilediği için kilo vermek istiyorsunuz ya da daha fit bir görünüme ulaşmak istiyorsunuz. Aklınızda belli bir kilo ve yeni bir görünüm hedefi belirlediyseniz ulaşmak için; sağlıklı beslenme ile birlikte düzenli spor da yapmanız gerekmektedir.

Bu noktada sağlıklı, fit bir vücut için egzersiz yapmaya başladınız. Peki, sadece egzersiz yapmaya başlayarak hedeflediğiniz görünümü kazanmak mümkün mü? Eğer sonuç almak istiyorsanız, bazı durumlara katlanacaksınız. O hedeflediğiniz vücuda ulaşmak istiyorsanız; egzersiz alışkanlığı edinip, sporu aksatmamanız gerekmektedir.

Haftanızı planlayıp, belirlediğiniz günlerde kesinlikle egzersiz yapmalısınız. Siz egzersiz yapmadığınızda ve ya aksattığınızda ister istemez vücudunuz değişime uğrayacaktır. Bu durum da sizi spordan uzaklaştırabilir. Çok önemli bir sebebiniz olmadıkça planınıza sadık kalıp sporu aksatmamalısınız.

Egzersiz Alışkanlığı Edinme

Peki nasıl egzersiz alışkanlığı edinebiliriz?

Küçük Hedeflerle Başlayın…

Egzersiz alışkanlığı edinmek istiyorsanız öncelikle beklentilerinizi yüksek tutmamalısınız. Değişim çabucak gelişen bir durum değil. Hedeflediğiniz kiloya bir anda ulaşamazsınız. Bu hedefe ulaşmak için yanınıza almanız gereken en büyük etken sabırdır. O yüzden beklentilerinizi yüksek tutup motivasyonunuzun kırılmasına fırsat vermeyin.

Ufak hedefler koyun fakat onlara sıkı sıkıya tutunun… Gerçekleştirdiğinizde hem mutlu olacak, hem de yeni bir hedefe daha emin adımlarla ilerleyeceksiniz. Böylece hedeflediğiniz fiziğe daha rahat ulaşabilirsiniz.

Gün Belirleyin…

Haftanızı planlayın ve boş olduğunuz saatleri hesaplayın. Egzersiz yapmaya en müsait zamanı kafanızda kurduktan sonra mümkün olduğunca belirlediğiniz zamanlarda egzersizlerinizi yapmaya çalışın.

İstisnalar haricinde çok önemli bir durum olmadıkça, planı bozup spordan kaçmamalısınız. Aksi halde bu durum alışkanlığa dönüşebilir. Hatta egzersizi sürekli aksatırsanız, bırakabilirsiniz. O yüzden mümkün olduğunca egzersiz için belirlediğiniz zamanlara sadık kalın ve devam etmeye çalışın.

Dinlenmeye de Vakit Ayırın…

Egzersiz yapmak, faydalı olduğu kadar yorucudur. Ağır egzersizlerin ardından mutlaka kendinize dinlenmek için fırsat tanıyın. Vücudunuzu fazla zorlarsanız, egzersizlerdeki verimliliğinizi düşürebilirsiniz.

Egzersizlerinizde yeterli performansı sağlayamadığınızda ise maalesef ilerleme kaydedemezsiniz. Hedeflediğiniz fiziğe ulaşmak için egzersiz yapmak kadar, dinlenmenin de gerekli olduğunu unutmamalısınız. Egzersiz planınızda dinlenmek için de günler belirlemeli, bu günlerde ise dinlenmeye vakit ayırmalısınız.

Egzersiz Alışkanlığı

Egzersiz Arkadaşları Bulun…

Eğer imkânınız varsa çevrenizdeki kişilere danışarak, birlikte egzersiz yapmaya davet edebilirsiniz. Birlikten kuvvet doğar. Egzersizini biriyle yaptığında; hem daha kolay yaparsınız, hem de sosyal etkileşim sağladığınız için antrenman daha zevkli hale gelir.

Ağırlık kullanılan egzersizler yapıyorsanız, birbirinize egzersizlerinizde yardım edebilirsiniz. Ayrıca egzersiz arkadaşınız sizi, egzersiz gününü aksatmamanız için motive edebilir. Hedefinize ulaşırken size yardımcı olabilir.

Motivasyon Tazeleyin…

Egzersizi alışkanlık haline getirmek için daima hevesinizi diri tutmalısınız. Egzersizinizi yaparken zaman geçtikçe, günler ilerledikçe hevesiniz ilk gün ki gibi kalmayabilir. Böyle durumlarda sıkılmayın ve harekete geçin. Motivasyonunuzu tazeleyecek, sizi tekrar ilk günkü hevesinize kavuşturacak sebepler bulun.

Egzersiz yaparken; kendinizi iyi hissettirecek müzikler dinleyebilir, dinlediğiniz müzik varsa egzersiz ritmine uygun yeni hareketler bulabilirsiniz. Ayrıca farklı sporcuların motivasyon videolarından yeni alternatifler bulabilirsiniz.

Unutmayın, motivasyonunuzu tazelediğinde, kendinizi daha iyi hissedeceksiniz…

Egzersiz Programınızda Değişiklikler Yapın…

Artık egzersiz alışkanlığı kazandınız ve egzersizlerine düzenli bir şekilde devam ediyorsunuz. Fakat egzersizlerin belli bir süre sonra monoton olduğunu ve hep aynı ilerlediğini fark ettiniz. İster istemez egzersizlerde yaptığınız şeylerden sıkılmaya başlayacaksınız ve egzersize karşı ilginiz azalacaktır.

Egzersiz alışkanlığınızdan uzaklaşıp aksatmaya başlayacaksınız. Böyle durumlarda yapman gereken şey; egzersiz programında uyguladığınız hareketlerde biraz değişikliğe gitmek olacaktır. Daha farklı, ilginizi çeken egzersiz hareketleri bulabilirsiniz.

Kendinizde eksik bulduğunuz ve geliştirmek istediğiniz vücut bölgelerine yönelebilirsiniz. Programınızı yeniden şekillendirip, sizi egzersiz yapmaya teşvik edecek hale getirdiğinizde yeniden egzersiz alışkanlığı edinebileceksiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir