DÖVÜŞ VE SAVUNMA SPORLARININ YARARLARI

Spor yapmanın temelinde var olan mücadele ve rekabet duygularını yoğun bir şekilde hissetmenizi sağlayacak dövüş ve savunma sporları, fiziksel yararlarının yanı sıra kişisel gelişim öğelerinin kazanılmasında da oldukça etkilidir.

Formda kalmak, kas ve fiziksel gelişimi sağlamak, kendini savunmayı öğrenmek, rakibinize saygı göstermek, özsaygı, özgüven ve otokontrol gelişimi bakımından pek çok faydası bulunan dövüş ve savunma sporları, belirli kurallar çerçevesinde uygulanmaktadır.

Tam olarak yaptığınız spora özel oluşturulan kuralları ve teknikleri bilerek, o spora yönelmenizi tavsiye ediyoruz. Bu kurallar AAU yani spor standartlarını belirleyen kuruluş tarafından oluşturulmaktadır.

Amateur Athletic Union; Outdoor sporlarından, dövüş sporlarına kadar tüm sporların kuralları ve ekipman standartlarının belirlenmesinden sorumlu kuruluştur. Dövüş ve savunma sporlarına ilginiz varsa, zihinsel ve psikolojik dayanıklılık gerektiren bir performans göstermeniz gerektiğini en başında belirtelim.

Dövüş Sporları ve Ağırlık Çalışmaları;

Birbiri ile tamamen alakasız gibi görünse de ağırlık antrenmanları yapmanız, dövüş ve savunma sporlarında büyük ölçüde performansınıza katkı sağlayacaktır. Talepkar sporlar olarak yani bireyin sergileyebileceği maksimum performansı sunması gereken dövüş sporları, kuvvet ve hızı kullanma yeteneği ile doğrudan ilgilidir.

Dövüş ve savunma sporları yapanlarda bulunan genel bir yanılgı; ağırlık çalışmanın kişinin kas hacmini büyüterek, vücudu hantallaştırmasıdır. Oysa düşünülenin aksine ağırlık antrenmanları doğru bir şekilde uygulanırsa, dövüş ve savunmaya yüksek derecede katkı sağlayacaktır.

Doğru bir ağırlık çalışması yaparsanız; daha fazla güç, daha yüksek hız ve çeviklik, daha sağlam yumruk ve tekme, daha yükseğe zıplama ve daha düşük sakatlanma riski gibi pek çok faydasının olduğunu göreceksiniz.

Yüksek miktardaki ağırlıkları, çok az sayıda tekrar ile çalışarak dövüş ve savunma sporlarında, daha yüksek performans sergileyebilirsiniz. Ayrıca bu teknik ile çalıştığınızda, kas hacminde büyük artışlarda meydana gelmeyecektir. Kuvvet kazancı sağlayacak, sinir sisteminin kasları daha iyi koordine etmesine de izin vermiş olacaksınız.

Dövüş ve Savunma Sporlarının Üzerimizdeki Etkileri;

  1. Dayanıklılık, güç, hız, serilik kazanma, çeviklik, esneklik, hareketlilik gibi psikomotor yeteneklerin gelişimini sağlayan dövüş ve savunma sporları; hem mental, hem de fiziksel olarak birçok açıdan sağlığımız için yararlıdır. Tüm bunların dışında dövüş ve savunma sporu yapanların ihtiyaç duyabileceği boks malzemelerini de sitemizde bulabileceğinizi hatırlatmak isteriz.
  2. Düşülenin aksine daha önce sizi kolayca sinirlendirebilen olaylar karşısında, daha soğukkanlı olduğunuzu göreceksiniz. Her ihtimali düşünün ve yaptığınız sporun avantajlarını değerlendirerek, kendinize güvenin. Dengenizi korumak oldukça önemli, derin bir nefes alın ve ortamdan uzaklaşın.
  3. Tartışma yaşadığınız bir ortamda içgüdülerinizi dinleyin. Kalıp dövüşmek ya da kaçıp gitmek bu durumlardaki içgüdüsel tepkilerdir. Ancak seçeceğiniz tarafı tahmin edebiliyoruz. Alacağınız kararı destekleyecek bir fiziksel donanıma sahip olduğunuzdan, endişe duymayacaksınız.
  4. Günlük yoğun temponuzun meydana getirdiği gizli stresi, dövüş ve spor sanatları çalışmalarınız ile atabilirsiniz. Durduk yere patladığınız iş arkadaşınız, yolda gördüğünüz yabancı, trafikteki yan arabanın şoförü hatta mahallenizdeki bakkala kadar herkese daha ılımlı davrandığınızı fark edeceksiniz.
  5. Herhangi bir kaos ortamı yaşadığınızda, dövüş sanatlarından uzak olan arkadaşlarınız gibi ortamı terk etmenin yollarını aramak yerine, yüksek özgüveniniz ile öne çıkacaksınız. Bir de ağırlık antrenmanları ile çalışmalarınıza destek sağlıyorsanız, karşı taraf için söyleyecek pek bir şey kalmıyor sanıyoruz.
  6. İlk zamanlarda yorgun bir iş günü sonrasında antrenmana gitmek zor gelse de, spor sonrası yorgun bedeninize canlı ve rahatlamış bir zihnin eşlik ettiğini göreceksiniz. Kendinizdeki tazelenme hissini ve yüksek motivasyonu fark ettiğinizde, tekrar spora gideceğiniz zamanı iple çekeceğinizi de belirtelim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir