DOĞRU POSTÜR İÇİN ALTIN TAVSİYELER…

Postür; kas ve iskelet sisteminin hem sabit alanlarda, hem de hareket halindeki bölgelerinde değişen dizilim ve düzenine verilen isimdir. Yer çekimine karşı direnen ve dik pozisyonda hareket edebilmesi sağlanarak tasarlanan bedenimiz, düzgün bir dizilime sahip olmazsa eklemlerde aşınmalar meydana gelmektedir.

Dik ve düzgün bir duruş, günlük yaşamın her alanında farklılık göstermektedir. Oturma, ayakta durma, hareket etme ve yatma esnasında doğru duruş pozisyonumuz sürekli değişir. Omurganın duruşunu ayaktayken en iyi ayarlama; başın dik, göğüsün dışarda ve karının içeride olduğu pozisyondur. Dış görünümün yanı sıra organ, kol ve bacakların yer çekiminden en az etkilendiği duruştur.

Doğru bir postüre sahip olmak estetik bir görünümün beraberinde boyun daha uzun görünmesi, kas ve eklem sağlığının korunması, doğru bir nefes alma şekli için de oldukça önemlidir. Ayrıca düzgün bir duruşa sahip olmak sırt ağrılarının da önüne geçmekte etkili bir yöntemdir.

Düzenli olarak yapacağınız hafif egzersizler ile doğru postürü sağlamak mümkün. Evinize alacağınız pilates bandı, pilates topu gibi kolayca temin edilebilen pilates ekipmanları ile kısa süreli çalışmalar yaparak hem sağlığınızı koruyabilir, hem de postür bozukluklarının önüne geçebilirsiniz.

Duruş Bozukluğu Neden Kaynaklanır?

Tıbbi duruş bozuklukları ve kazanılmış duruş bozuklukları olarak iki farklı grupta, duruş bozukluğunun nedenlerini inceleyebiliriz.

Tıbbi duruş bozuklukları; noromuskuler(şekil bozuklukları), skolyoz(omurga eğrilikleri), bacak boylarının eşit olmaması, ekstremite deformiteleri(şekil bozuklukları) gibi kalıtsal hastalıklar ve sağlık sorunları nedeni ile meydana gelmektedir.

Tibbi duruş bozukları, doğuştan meydana gelebileceği gibi büyüme esnasında da teşhis konulabilmektedir. Bazı postür bozuklukları bebeklikten çocukluğa ya da çocukluktan ergenliğe geçilen aşamalarda saptanabilmektedir.

Kazanılmış duruş bozuklukları ise yaşam sırasında geçirilen bir kaza ya da travmalar, uzun süreli hareketsiz masa başı işinde çalışanlar, yanlış oturma bozukluğu alışkanlığı olanlarda görülmektedir. Kazanılmış duruş bozukluklarına verilebilecek en belirgin örnek çocuk yaşlarda okul için sırtta taşınan ağır çantalar gösterilebilir.

Doğru Postür İçin Neler Yapılabilir?

  • Çalışma Alanının Gözden Geçirin… Hareketsiz kalarak, saatler boyu masa başında çalışanlardansanız, fiziksel duruşunuzu olumsuz yönde etkilemeyecek şekilde çalıştığınız alanı düzenlemeniz gerekiyor. Özellikle masanızın yüksekliği ile sandalyenizin yüksekliğinin, birbirine orantılı şekilde olması gerektiğini de hatırlatalım.
  • Telefon Kullanımında Bilinçli Davranın… Telefon, tablet, dizüstü bilgisayar gibi cihazlarınızı kullanırken, normal duruşumuzu değiştirerek öne doğru bir eğim oluştururuz. Bu eğim istemsiz olarak gerçekleştirilmektedir. Burada dikkat etmemiz gereken nokta, bilinçli hareket etmek olacaktır. Kullandığınız cihazların doğru noktada ve açıda durmasını sağlayarak, bu gibi sorunların önüne geçebilirsiniz.
  • Duruşunuzu Kontrol Edin… Gün içerisinde pek çok eylemde bulunuyoruz. Çoğu zaman başka insanlar tarafından uyarıldığımızda, duruşumuzdaki bozulmayı fark edebiliyoruz. Ancak çalışırken, araba kullanırken, uyurken, ayakta beklerken farkında olarak duruşumuzu kontrol etmemiz gerekiyor. Bunu bir alışkanlık haline getirirseniz, bedeninize kalıcı ve uzun süreli hasarlar vermeden, duruma müdahale etmiş olacaksınız.
  • Düzenli Egzersiz Yapın… Her ne kadar sağlığınız için son derece önemli olsa da, gün içerisinde uzun antrenmanlar yapmaya zamanım yok diyenlerdenseniz, kısa ve etkili egzersizleri günlük olarak uygulayabilirsiniz. Pilates ve yoga gibi hafif tempolu çalışmalar, size yardımcı olacaktır.
  • Doğru Nefes Almaya Çalışın… Doğru bir şekilde nefes almak denilince aklınıza, diyaframdan alacağınız nefes gelmelidir. Nefes almak, bizi yaşama bağlayan en önemli eylemlerden olmasının dışında hareketlerimizin ve hislerimizin üzerinde de oldukça etkilidir. Fiziksel ve zihinsel fayda sağlamanız için doğru nefes alma yöntemlerini bilmeniz gerekiyor. Ayrıca doğru nefes, duruş bozukluklarını da düzeltmede etkili bir yöntemdir.
  • Oturma Açınızı İyi Ayarlayın… Oturma şeklinize özen göstermeniz, sırtınızda oluşacak ağrıları engellediği gibi daha az yorulmanıza neden olacaktır. Sırtınız hafif arkaya doğru yatık, 135 derecelik bir açı oluşturacak şekilde oturmaya çalışmalısınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir