DİJİTAL DİYET BİZE NELER KAZANDIRIR?

Teknolojinin hızla ilerlemeye devam etmesi ve dijital dünya, son birkaç yıldır yaşamlarımızı ele geçirmiş durumda. Sosyal medya ve video kanalları başta olmak üzere dijital dünyada geçirilen zaman, her geçen gün biraz daha artıyor.

Elbette dünyanın diğer ucuna saniyeler içerisinde gitmek mükemmel bir duygu ancak teknolojik aletlerle geçirdiğimiz süre kadar, kendimize ve çevremize zaman ayıramadığınızı fark etmiş olmalısınız.

Dijital diyet yaparak yani teknoloji kullanımını sınırlandırarak, doğada vakit geçirmeye, sevdiklerinize ve kendinize zaman ayırmaya ne dersiniz? Sonbahar mevsiminin gelmesi ile doğanın kendine özgü nimetlerinden yararlanmak herkesin hakkı… Doğanın tadını çıkartmak için outdoor giysilerinizi giyerek hemen hazırlanmaya başlamalısınız.

Hafta sonunuzu enfes bir dağ eteğinde yürüyüş yaparak ya da kamp kurarak geçirmek, temiz havanın ciğerlerinize dolduğunu hissetmek, şehir hayatının stresini üzerinizden silip atacak. Kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacak ve stresinizi azaltacak dijital diyet ile ilgili bilmeniz gerekenleri, sizler için araştırdık.

Dijital Diyet Yapmanın Yararları;

Teknolojik alet kullanımlarına getirilen sınırlamalara dijital diyet adı veriliyor. Sanal dünyada geçirilen zamanı minimum düzeye indirmek, bireylerin yaşamında pek çok olumlu değişikliğe ve gerçek sosyalleşmeye olanak veriyor.

  • Dijital Diyet ile Stres Seviyesi Azalır… Gün içerisinde fark etmeksek de, uzun saatler internette zaman geçiriyor, elimizden akıllı telefonlarımızı düşürmüyor ya da bilgisayar başından kalkamıyor olabiliriz. Beyin üzerinde baskıya sebep olan bu durum nedeniyle, stres yaşıyoruz ancak farkına bile varmıyoruz. 30 gün boyunca uygulanan dijital diyet sonrasında, beyin aktivitelerinin yeniden normale döndüğünü gösteren çalışmalar, teknolojiden uzaklaşmanın beyini fonksiyonlarını dengelediğini kanıtlar nitelikte. Başlangıçta yoksunluk sendromunun neden olduğu gerilime benzeyen bir stresin söz konusu olduğunu, dijital diyet sonrasında ise oluşan gerilimin yeniden kaybolduğu yapılan çalışmalara tespit edilmiş durumda.
  •  Dijital Diyet ile Farkındalık Oluşur… İnternet üzerinden gün içerisinde aynı zamanda pek çok şey gerçekleştiğini düşünürüz. Aslında bu doğru bir tespit olsa da, ilgi alanımız dışında kalan birçok konu ile gereksiz yere alakadar olmamıza ve zamanımızı boşa harcamamamıza neden olmaktadır. İnternet bağlantınız kesildiğinde, önemli olayları kaçıracağınız hissine kapılmanıza neden olur. Oysa sosyal medyada ve internet ağı üzerinde dolaşan çok fazla alakasız olduğumuz konu vardır. Dijital diyet ile dünya gündemini takip edebilmeniz için yalnızca bir kez internete girmenizin bile yeterli olduğunu fark edeceksiniz. İnternette olmadığınıza her saniye, bir olay kaçırmıyorsunuz aslında. Kendinize ayıracağınız zamandan çalıyorsunuz.
  • Dijital Diyet ile Sosyalleşirsiniz… Sanal dünyada paylaşımlar yapmanız, beğeni ve yorumları ile yanınızda hissettiğiniz takipçilerinizin bir yanılsama olduğunu ancak yapacağınız dijital diyet sonrasında fark edebileceğinizi belirtelim. İnsan ilişkileri, sosyalleşme ve arkadaşlıkta esas olan sanal dünyadan ziyade gerçek yaşamda var olandır. Uzun bir takipçi listeniz varsa, çok fazla çevreniz olduğunu düşünmemelisiniz. Burası sanal bir dünyadır ve gerçek olan; sizin sanal dünyadaki değil, reelde yanınızda olan çevrenizdir.
  • Dijital Diyet ile Kendinizi Dinlersiniz… Bırakın kendinizi dinlemeyi, bazen gün içerisinde yaşadığınız olaylara dahi geri dönerek düşünmeye vakit bulamadığınızı fark etmiş olmalısınız. Her dakika zihninizi meşgul eden sanal dünya, sosyal medyadan gelen bildirimleriniz, yeni mailler, indirim haberleri derken bir bakmışsınız ki kendinize ayıracak zamanınız kalmamış. Uzun saatler internet ortamında zaman geçiren bireyler, bir süre sonra zihnen yorulduklarını fark edeceklerdir. Bedensel olarak hiçbir şey yapmanızda, beyninizi yeterince yorduğunuzu hatırlatalım. Yapacağınız 30 günlük bir dijital diyet ile zihninizi tamamen yenilerek, kendinize yeteri kadar zaman ayırmadığınızı görebileceksiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir