Cilt Sağlığını Bozan Yiyecekler

Vücudumuzun sağlığında etkili olan organlarımız kadar özen göstermemiz gereken diğer bir faktör ise cildimizdir. Bedenimizin tüm dış etkilerden korunmasına yardımcı olan cildimize, iyi bakmamız gerekiyor.

İç organlarımızın sağlık durumlarını da işaret eden cildimiz, içeride herhangi bir sorun olması halinde bunu dışarı yansıtarak bazı sinyaller verir. Ciltte oluşan renk değişimleri, şişlikler ya da morluklar bunlara en güzel örnektir. Her cilt farklı olduğundan, cildinizi tanıyarak ona nasıl davranmanız gerektiğini bilmeniz gerekiyor.

Pahalı kozmetik kremler ile baktığımız cildimizin sağlığını derinden etkileyen bir diğer durum ise nasıl beslendiğimizdir. Cilt sağlığı üzerinde etkili olan, içerdiği vitamin ve mineraller ile tercih sebebi olan besinleri bilerek, beslenme programında yer vermek gerekiyor.

Cilt Sağlığını Bozan Yiyecekler
Cilt Sağlığını Bozan Yiyecekler

Cilt Sağlığını Tehdit Eden Besinler;

  1. Kızartmalar: Pek çok kişi farkında olmasa da, özellikle fast food besinler ve bu grupta yer alan yağlı kızartmalar cilt sağlığımızı bozmaktadır. Vücudumuzdaki deri hücrelerinin ölümüne neden olan HNE ve 4 hidroksi trans 2 nonenal bileşikler, kızartmalar gibi aşırı ısı derecisine maruz kalan yiyeceklerde oluşmaktadır. Kızartılmış yiyecekler yemek; hem bedensel sağlığınızı, hem de cilt sağlığınızı olumsuz yönde etkileyecektir.
  2. Yapay Tatlandırıcılar: Yapay ve suni tatlandırıcılarda bulunan aspartam; vücutta tahrişe, enflamasyona ve histamin tepki oluşmasına neden olabiliyor. Asla vücudumuza sokmamız gereken maddelerden olan aspartamın, hiçbir besin değerine sahip olmadığını da belirtelim. Aspartam gibi zararlı maddelerin depolanmasına meyilli olan vücudumuz için bu gibi maddelerin tüketilmemesi gerekiyor.
  3. Rafine Karbonhidratlar: Cilt sağlığımızı bozan bir diğer seçenek ise rafine karbonhidratlardır. Basit karbonhidratlar; Glikasyon adı verilen, kolajen ve elastini serbest radikallere karşı korunmasızlık yaşanmasına neden olurlar. Ülkemizde sıklıkla tüketilen şeker, kola ve çoğu işlenmiş yiyecek rafine karbonhidratlar arasında yer alır ve cilt sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir.
  4. Sütlü Çikolata: Beslenme uzmanlarının altına çizerek belirttiği bitter çikolata yerine sütlü çikolata yemeyi tercih ediyorsanız, cilt sağlığınızı bozacağını belirtmek isteriz. Cildin kötü görünmesine ve sivilcelenmesine neden olan sütlü çikolata, aynı zamanda fazla kiloların da kaynağı olacağından bitter çikolata tüketmenizi tavsiye ediyoruz.
Cilt Sağlığını Tehdit Eden Besinler
Cilt Sağlığını Tehdit Eden Besinler
  1. Sosis, Salam ve Sucuk: Hızlı şişmanlaması ve hızlı verim alınması için endüstriyel çiftliklerde; steroidler, büyüme hormonları ve antibiyotikler verilen hayvanların ürünlerini tüketmek hem beden, hem de cilt sağlığınızı olumsuz yönde etkileyecektir. Hormonal dengesizliğin beraberinde cildi bozarak akne ve sivilce gibi sorunlar yaşamanıza neden olacaktır.
  2. İşlenmiş Gıdalar, Ambalajlı Ürünler: Kimyasal katkı maddeleri ve aşırı tuz içeriği bulunan işlenmiş gıdalar, cilt sağlığı için zararlıdır. Organik ve taze gıdaları tercih etmeniz sağlığınız açısından her zaman daha yararlı olacaktır. Özellikle konserve gibi bazı ürünleri tercih ederken içerdiği şeker oranlarını da kontrol etmenizi tavsiye ediyoruz. İşlenmiş ambalajlı ürünler, cildinizin kurumasına neden olacaktır.
  3. Kabuklu Deniz Ürünleri: Beslenme uzmanları tarafından ayda bir ya da iki kez tüketilmesi tavsiye edilen, kabuklu deniz ürünleri; iyot bakımından yüksek değer içerdiğinden sağlığımız açısından iyi olsa da, fazla tüketim sonucunda ciltte sivilce ve akne oluşumuna neden olabilmektedir.
  4. Süt ve Süt Ürünleri: Sağlığımız açısından pek çok faydası olsa da, hayvansal gıda grubunda yer alan süt ve süt ürünleri, vücutta mukus oluşumuna neden olmaktadır. Enflamasyona katkıda bulunan ve zararlı bakterilerin vücutta kalmasına sebep olan mukus oluşumu nedeniyle süt ve süt ürünlerini kontrollü bir şekilde tüketmek gerekiyor. Fazla süt ve süt ürünleri tüketilmesi, ciltte sivilce oluşumuna ve östrojen artışına neden olduğundan önerilmemektedir.
Sağlığı Bozan Besinler
Sağlığı Bozan Besinler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir