Çikolatanın ana maddesi olan kakao içeren besinler, yapılarında bulunan yüksek flavanol sayesinde kalp ve damar sağlığı arttırmaktadır. Özellikle kakao bakımından daha zengin olan bitter çikolatanın, kardiyovasküler sağlığa çok daha faydalı olduğu kanıtlanmıştır.
Vücuttaki serotonin hormonunun artmasına neden olan çikolata, kişinin kendini mutlu hissetmesini de sağlıyor. Yaz kış demeden tüketilen çikolata, serotonini yükselttiğinden bağımlılık yapabiliyor. Ancak düzenli ve kontrollü tüketilmesi halinde çikolata, kalp ve damar sağlığına da iyi geliyor.
Kalsiyum, demir, çinko, magnezyum, fosfor ve bakır gibi mineralleri içerisinde barındıran çikolata, kanserden korumaya da yardımcı oluyor. Ayrıca çikolatanın yapısında bulunan ve insan sağlığını koruyan flavonidler nedeniyle de kontrollü bir şekilde çikolata tüketilmesi gerekiyor.
Çikolatanın Sırrı; Flavonoid!
Yapılan çalışmalar, çikolatayı sağlıklı yapan flavonoid adı verilen maddeler olduğunu ortaya koyuyor. Flavonoid, kakao miktarı ile doğru orantıda bulunuyor. Yani tüketeceğiniz çikolatanın kakao oranı ne kadar yüksekse, o kadar sağlıklı olduğu anlamına geliyor.
Uzmanlar tarafından tavsiye edilen bitter çikolatada, %50 ve daha yüksek oranda kakao içeren ürünlerin tercih edilmesi bu nedenle oldukça önemli. Kan damarlarını gevşeterek genişletebilen flavonoid maddesi, damar içerisinde kanın pıhtılaşmasına engel olabiliyor.
Düzenli olarak çikolata tüketen bireylerde, damarların içerisinde bulunan ince örtünün daha sağlıklı kaldığını kanıtlanmıştır. Bu bireylerde damar sertleşmesi oluşumuna ve ilerlemesine engel olduğu da gözlemlenmiştir.
Kakao oranı yüksek çikolata tercih eden bireylerde, insülin gereksiniminin azaldığı ve açlık kan şekerinin de düştüğü saptanmıştır. 15 gönüllü üzerinde yapılan bir çalışmada, 15 gün boyunca yüksek kakao oranına sahip bitter çikolata verildiğinde, büyük ve küçük tansiyonun düştüğü de görülmüştür.
Bitter Çikolatanın Diğer Faydaları;
Kalp ve damar sağlığının yanı sıra daha pek çok faydası olduğu tespit edilen bitter çikolata, enflamasyonu en aza indirmesi ve iyi kolesterolün de yükselmesini sağlıyor. Kalp sağlığında etkili olan flavonoid maddesinin yanında metilksantin, polifenoller ve stearik asit gibi kalbe iyi gelen daha birçok yararlı madde içeriyor.
Ortalama 20 gram, %70 kakao içeren bitter çikolatayı düzenli olarak tüketen bireylerde, kan akışının da belirgin bir iyileşme gözlemlenmiştir. Fakat bitter çikolata yerine işlenmiş çikolatayı tercih edenlerde aynı etki maalesef görülmemiştir.
Bitter çikolatanın içerisinde bulunan nitrik oksit salan polifenollerindeki özelliğe bağlı olarak ne kadar sağlıklı olduğu da değişebiliyor. Bitter çikolata, arteriyel dilatasyonu yükseltirken, kan akışını geliştirir ve trombosit agregasyonunu azaltır, kalp sağlığını iyileştirir.
Kanser gibi ciddi bir hastalığı bile önleyen bitter çikolatanın, içerisinde bulunan şeker ve yağ oranı da unutulmamalıdır. Bu nedenle çikolata tüketirken kontrollü davranmak ve aşırıya kaçmaktan kaçınmak gerekir.
Çikolatanın Kalorisini Ne Kadardır?
Faydaları saymakla bitmeyen çikolatanın, sağlığımıza yararlı olabilmesi için kontrollü tüketilmesi gerekiyor. Yüksek kaloriye sahip olan çikolatanın kontrolsüz tüketilmesi ise sağlığımız için zararlı olabiliyor. Kalori bakımından da bitter çikolata, diğer çikolata çeşitlerine oranla daha düşük kaloriye sahiptir.
Yaklaşık olarak 100 gram bitter çikolatada, 500 kalori olduğunu bilerek tüketmemiz gerekiyor. Kontrollü tüketilmesi gereken çikolata, 2 kareden fazla tüketilmemelidir. Bu da ortalama olarak 20 gram kadar yapıyor.
Ülkemizde yapılan araştırmalarda ise kişi başına 1 yılda tüketilen çikolata miktarı 2 kilogramdır. Üstelik bu miktarın içerisindeki beşte birden daha az miktarda, bitter çikolata bulunuyor. Bu araştırmalarda, ülkemizde en çok sütlü çikolata tüketildiği gözlemlenmektedir.
4000 yıllık bir geçmişi bulunan çikolatayı, nasıl ve ne kadar tüketmemiz gerektiği bilincine hakimsek, aslında sağlıklı bir besin olduğunu söylemek mümkün. Ancak ülkemizde yapılan çalışmalar, maalesef çikolata tüketiminde başarılı olamadığımızı gösteriyor.