BCAA NEDİR? BCAA HAKKINDA MERAK EDİLENLER…

Vücut geliştirme sporu ile uğraşanlar bireylerin, beslenme planlarında protein ağırlıklı beslendiklerini duymuş olmalısınız. Kırmızı et, yumurta, tavuk, balık gibi kaliteli protein kaynaklarından yararlanarak, kas gelişiminde etkili olan protein alımına önem verilmesi gerekiyor.

Farklı sindirim süreleri bulunan whey ve kazein gibi protein kaynakları da sıklıkla kullanılmaktadır. BCAA; izolösin, valin ve lösin üçlüsünden meydana gelen amino asit destekleridir. Yağsız kas kütlesini arttırmak isteyen bireylerin kullandığı BCAA, aynı zamanda antrenman esnasındaki performansında yükselmesine yardımcı olmaktadır.

Hızlı kilo vermeye destek olan amino asit supplementleri, kas geliştirmeye de destek sağladığından sıklıkla kullanılıyor. Eğer az karbonhidrat, çok protein tüketmeniz gerektiğinin bilincinde iseniz supplement desteği almanıza gerek yoktur. Beslenme planınızı hazırlarken, bol protein ve az da olsa sağlıklı karbonhidratlara yer veriyor olmanız yeterli olacaktır.

BCAA Neden Kullanılır?

BCAA’lar protein sentezlemesine katkı sağlar, bir proteinin tek başına sağladığı yararlardan çok daha fazlasının alınmasına yardımcı olur. Hücresel mekanizmaların sayısının da artmasına destek olan BCAA’lar, protein yakımı seviyesinde de azalmaya yardımcı olur. Protein yakımı seviyesinin azalması ise yakımda aktif rol oynayan bileşenlerin sayısını azalması ile gerçekleşmektedir.

Genel olarak kas gelişimine destek olmak ve performansın maksimum düzeye çıkması için kullanılan BCAA’lar, spor yapanların yüksek seviyede enerji harcamasına rağmen kendilerini daha az yorgun hissetmesini sağlamaktadırlar. Kas yorgunluğunu oldukça hafifleten, kasların onarılması ve yenilenmesine destek olduğundan pek çok sporcu BCAA’ları tercih etmektedir. Ancak kontrollü tüketilmesi gereklidir ki, fazla tüketim nedeniyle bazı sağlık sorunları baş gösterebilmektedir.

BCAA’ların Özellikleri Nelerdir?

  • Kas Kütlesini Arttırmak… Hızlı bir şekilde kas hacminizi arttırmak istiyorsanız, formda ve belirgin kaslara sahip olabilmek için BCAA kullanabilirsiniz. BCAA kullanan bireylerde, kullanmayanlara kıyasla ¼ oranında daha fazla kas oluşumu gerçekleştiği görülmektedir.
  • Yorgunluk ve Halsizliği Azaltır… Genellikle spor yapan bireylerin kullandığı BCAA’lar, kronik yorgunluk yaşayanlarında kullandığı bir bileşendir. Spor yapmıyor ancak kendinizi sürekli yorgun hissediyorsanız da BCAA kullanabiliyorsunuz. Elbette öncesinde konusunda uzman kişilerden yardım almanız da yarar var.
  • Enerji Deposudur… İçerisinde toplamda 3 farklı amino asit bulunan BCAA’lar, maksimum seviyede enerji harcayan sporcuların, en verimli enerji kaynakları arasında yer almaktadır. Üç ayrı bileşenin, her birinin gıda takviyesi olduğunu düşünürsek, yüksek düzeyde enerji sağlıyor olmasına şaşırmamak lazım.
  • Karaciğere Yarar Sağlar… Karaciğerin korunması için önemli bir etkiye sahip olan BCAA’lar, siroz riskini de %50 oranında azaltmaktadır. Spor yapanların kullanmasının yanı sıra karaciğerinde sorun olanların ve siroz teşhisi konulmuş bireylerinde BCAA tüketmeleri tavsiye edilmektedir.
  • Hızlı Yağ Yaktırır… Çok yönlü bir amino asit olan BCAA’lar, insan sağlığına direkt ya da dolaylı yollarla oldukça yararlıdır. Karın bölgesinde meydana gelen bölgesel yağların yakımı oldukça zordur. Spor yapan bireylerin bile bu bölgedeki yağları kolayca yakamadığı bir gerçektir. Bel ve basen bölgesindeki yağların hızlı bir şekilde yakılmasını istiyorsanız, bir uzman kontrolü altında olmak şartıyla BCAA kullanabilirsiniz.

BCAA’nın Aktif Olduğu Diğer Alanlar;

BCAA kullanmaya yeni başlayacaksanız, diğer etkilerini de bilmeniz gerekiyor. Amino asit hakkında yeterli düzeyde bilgi edinerek kullanmanız, sağlığınız açısından daha yararlı olacaktır. İçerisinde yumurta, süt, kırmızı et gibi besinlerden alınacak olan tüm proteinler bulunan BCAA’lar, bireylerin formda kalarak sağlıklı beslenmelerine yardımcı olurlar.

Obezite hastaları başta olmak üzere pek çok ciddi sağlık sorunu bulunan bireyin kan şekeri dengelerinde bozulma meydana gelir. Kalp ve damar sağlığını da koruduğu bilinen BCAA’ları kullanmanız durumunda, kan şekerini seviyesini düşürmeye destek olmaktadır. Kan şekeri yüksek olan bireylerin de BCAA kullanmaları, kan şekerinin dengelenmesini sağlayacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir