Bağımlılık Yapan Besinleri Tanıyalım

Besin bağımlılığı, kişinin belirli bir besine olan ihtiyacının ve arzusunun artmasına neden olan bir durumdur. Bu bağımlılık, kişinin besinleri kontrolsüzce tüketmesine ve besinlerle ilgili sağlıksız davranışlar sergilemesine neden olabilir.

Besin bağımlılığı, kişinin besinlerle ilgili sağlıksız davranışlar sergilemesine de neden olmaktadır. Bir kişi yemeğe başlamadan önce aşırı miktarda ara öğün yemeği yeme eğilimi gösterirse bu kişinin besin bağımlılığı olabileceği anlamına gelmektedir. Aynı şekilde, kişinin besinleri kontrol edememesi, yemeği kaçırmak, yemeği öğle veya akşam yerine gece yemeği yemek gibi davranışlar da besin bağımlılığının belirtilerinden olabilir.

Besin bağımlılığının tedavisi, kişinin besinlerle ilgili düşüncelerini ve davranışlarını değiştirmek için terapi ve eğitim gibi yollarla gerçekleştirilir. Özellikle bağımlılık yaptığı kanıtlanmış besinlerden uzak durulması tavsiye edilir.

Bağımlılık Yapan Besinler
Bağımlılık Yapan Besinler

Bağımlılık Yapan Besinler Nelerdir?

  • Patates Cipsi: Patates cipsi ve benzeri yiyecekler, yüksek miktarda tuz, şeker ve yağ içerdiğinden, vücudun bu maddelere alışmasına ve daha fazlasını istemesine neden olabilir. Bu, kişinin patates cipsi gibi yiyecekleri sürekli olarak yemek istemesine ve kontrol edememesine neden olabilir. Patates cipsi ve benzeri yiyeceklerin sürekli tüketiminin sağlık açısından zararlı olabileceği kanıtlanmış bir gerçektir.
  • Beyaz Ekmek: Beyaz ekmek, işlenmiş bir gıda olarak genellikle yüksek miktarda şeker, tuz ve nişasta içerir. Bu nedenle, beyaz ekmek tüketiminin sürdürülmesi vücudun bu maddelere alışmasına ve daha fazlasını istemesine neden olabilir. Beyaz ekmek, genellikle işlenmiş bir gıda olarak, doğal olarak bulunan lif, vitamin ve mineral içeriğinden yoksun olduğundan, sağlık açısından zararlı olabilir. Beyaz ekmek, yüksek miktarda nişasta içerir, bu da hızlı bir şekilde emilir ve kan şekeri düzeylerinin hızlı bir şekilde yükselmesine neden olabilir. Bu, diyabet riskini arttırabilir.
  • Asitli İçecekler: Asitli içecekler, kafein gibi maddeler içerirler. Bu nedenle, bu içeceklerin sürekli tüketimi vücudun kafeine alışmasına ve daha fazlasını istemesine neden olabilir. Bu durum ise kişinin asitli içecekleri sürekli olarak içmek istemesine sebep olur. Asitli içecekler, yüksek miktarda asit, şeker ve kafein içerdiğinden pek çok zararı bulunur. Asitli içecekler; diş sağlığını, mideyi ve kalp sağlığını bozabilmektedirler. Ayrıca asitli içecekler, yüksek şeker içerikleri ile hızlı kilo alımına da neden olmaktadır. Bu nedenle asitli içecekleri mümkün olduğunca hayatımıza sokmamız gerekmektedir. Asitli içecekler, düzenli tüketildiklerinde bağımlılık yapan yiyecek ve içecekler grubunda yer aldığından kontrollü olmakta yarar vardır.
Bağımlılığı Yapan Besinler Nelerdir?
Bağımlılığı Yapan Besinler Nelerdir?
  • Mısır Gevreği: Mısır gevreği, işlenmiş bir gıda olarak genellikle yüksek miktarda tuz, şeker ve yağ içerir. Mısır gevreği, yüksek miktarda kalori ve yağ içeren yapısı nedenle sürekli tüketimi kilo alımına neden olabilir. Mısır gevreği, yüksek miktarda trans yağ içerdiğinden kolesterol seviyelerinin yükselmesine neden olmaktadır.  Mısır gevreği, yüksek miktarda tuz içerebilir, bu da hipertansiyon ve diğer tuzla ilgili sağlık sorunların oluşmasına neden olur. Mısır gevreği, dişlerin çürümesine neden olmasının yanı sıra diş eti hastalıklarına sebep olabilir. Bağımlılık yapan bir yiyecek olduğundan, mısır gevreğinin olabildiğince az tüketmek gerekir.
  • Dondurma: Şeker içeriği yüksek olarak bilinen dondurma, bağımlılık yapan besinler arasında yer alıyor. Dondurma, yüksek miktarda kalori ve yağ içerdiğinden sürekli tüketimi kilo alımına neden olacaktır. Dondurma, yüksek miktarda yağ içeriğine sahip olduğundan kolesterol seviyelerinin yükselmesi gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Özellikle düzenli olarak dondurma tüketilirse, mide asidinin seviyesini de yükseltebilir. Bu nedenle dondurma tüketiminde kontrollü olmak gerekir. Dondurma tutkusundan vazgeçemeyenlerdenseniz, alternatif olarak meyve dondurması, yoğurt dondurması veya taze meyveler gibi daha sağlıklı seçenekler tercih edebilirsiniz.
Besin Bağımlılığı Yapan Yiyecekler
Besin Bağımlılığı Yapan Yiyecekler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir