AĞIRLIK ÇALIŞMALARI BOYU KISALTIR MI?

Antrenman yapmaya yeni başlayanlardansanız, aklınıza en çok takılan konulardan biri de ağırlık çalışması ve boy uzaması arasındaki ilişki olacaktır. Yapılan bazı çalışmalarda; özellikle gelişim çağındaki gençlerde kemiklerin yoğun baskıya maruz kalması nedeniyle kemiklerde sertleşme görülmesi ve esnekliğini kaybederek, gelişimi yavaşlattığı gözlemlenmiştir.

Genç yaşta spora başlamaya karar veren bireylerin, kas gerdirmeye yardımcı olacak ve kasların uzamasını sağlayan çalışmalara yönelmelerini tavsiye ediyoruz. Kendi vücut ağırlığınızdan yararlanarak yapacağınız antrenmanlar, sağlığınız açısından daha faydalı olacaktır. Bar yardımı ile uygulayabileceğiniz ön kol, sırt, göğüs bölgelerinize ağırlık vererek antrenman yapabilirsiniz.

1970’li yıllarda Japonya’da yapılan bir diğer araştırmada; yine aynı şekilde, bilimsel olarak gerçekliği kanıtlanmamış olsa da gün boyunca ağırlık taşıyarak geçimini sağlayan çocukların, ortalamanın altında bir boy uzunluğuna sahip oldukları gözlemlenmiştir.

Ağırlık Çalışmak ile Boy Uzunluğu İlişkisi

Ergenlik dönemindeki gençlerin vücut çalışmaları yapmaları, ağırlık antrenmanları uygulamaları ebeveynlerin endişelenmesine neden olabiliyor. Bu çalışmalar ile gençlerde boy uzamaması gibi bir durum söz konusu olabilir mi?

Ağırlık kaldırmak, kemik gelişimini ve gelişim hızını etkileyebiliyor. Vücudun, düzenli olarak yapılan ağırlık antrenmanları sonrasında yoğun olarak kaslandığı biliniyor. Böyle bir durumda kas tendonları kemikleri sararak tuttuğundan, kemiğin uzama hızını yavaşlatabiliyor.

Özellikler erkek çocuklarında 18 yaşını doldurana kadar ağır antrenmanların yapılmaması önerilmektedir. Hafif tempolu ve ileriki dönemi hedef alan çalışmalar yapılmalıdır. Kemik gelişiminin ortalama olarak devam ettiği 21-22 yaşa kadar vücut gelişimi gözlenmeli ve ona uygun antrenman programları tercih edilmelidir.

Japon bilim adamlarının yaptığı bir çalışmaya göre, her kemiğin sonunda bulunan gelişimi sağlayan plakalar, ağırlık antrenmanları ile zarar görebiliyor. Ancak şu bir gerçek ki; kemiklerde kırılma meydana gelmesi durumunda bu sorun görülmektedir. Yani herhangi bir kemik kırılması söz konusu olmadığında, herhangi bir zararı bulunmamaktadır.

Ağırlık ve vücut geliştirme antrenmanlarınızı, kendinize en uygun gördüğünü ortamda kolayca yapabilmek için gerekli vücut geliştirme ekipmanlarını temin ederek, istediğiniz yerde antrenmanınızı yapabileceğinizi de hatırlatmak isteriz.

Boyun Kısa Kalmasında Beslenme Etkili Mi?

Beslenmenin, boy uzama üzerinde etkili olduğu belirtiliyor. Özellikle bu konuda yapılan araştırmalarda okullarda uygulanan ve küçük yaştan beri özenle hazırlanan beslenme programları ile takip sağlanmaktadır.

Gelişim çağındaki öğrencilere hangi besinlerden, ne kadar tüketmesi gerektiği belirtiliyor ve 10 yıllık bir sürecin sonrasında, her yeni gelen nesilde bir önceki nesile oranlar 10 cm.’lik bir boy farklı oluştuğu gözlemlenmiştir.

Özellikle beslenme şeklinin de doğrudan etkili olduğu vücut geliştirme ve ağırlık çalışma gibi antrenmanlarda, beslenmeye daha fazla dikkat etmek gerekiyor. Vücut geliştirmeye yönelen bireylerin, normal beslenmeye oranla daha fazla protein alması gerekiyor. Ayrıca karbonhidrat ve yağ tüketimlerine de çok dikkat edilmesi gerekiyor.

Büyüme hormonunun etkilediği boy uzaması ile ilgili olarak, doğru ve sağlıklı beslenmenin önemi oldukça büyük. Doğru bir şekilde beslenmek ve herhangi bir kemik kırılması yaşamadığınız sürece, vücut geliştirmenin boyun kısa kalmasını sağladığını söylemek doğru olmayacaktır.

Boy Uzamasına Yardımcı Alternatif Sporlar;

  1. Yüzme ve Su Topu: Yüzme esnasında kulaç atarken, vücudun öne doğru esnetilmesi nedeniyle boy uzaması üzerinde etkili olan bir spordur.
  2. Basketbol ve Voleybol: Zıplama ve uzanma hareketlerinin fazlaca yapıldığı bu iki spor seçeneğinde de boy uzaması hızlı bir şekilde gerçekleşecektir. Ancak gelişim dönemindeki bireyler üzerinde etkili olacağını da hatırlatmak isteriz.
  3. Yüksek Atlama: Koşmak, atlamak, zıplamak gibi eylemlerin tamamını yapabileceğiniz yüksek atlama ile boyunuzun uzamasına destek olabilirsiniz.
  4. Barfiks ve Street Workout: Asılma çalışmaları yapacağınız bu egzersizlerde, omurga ve eklemlerin tam düz bir konuma gelmesi ile boyunuzun daha uzun görünmesine neden olabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir