AÇLIK HİSSİNE SON VEREBİLİRSİN!

Gün içerisinde sıklıkla açlık duygusu yaşıyorsanız, kan şekeri ile ilgili bir dengesizlik yaşıyor olabilirsiniz. Kan şekeri, vücudumuzun dengede kalabilmesi için oldukça önemlidir. Kan şekerinin sürekli inip, çıkıyor olması iştahın tetiklenmesine neden olurken vücuda ciddi zararlarda vermektedir. Beslenme planınıza kan şekerini dengeleyen besinleri ilave ederek, bu sorunun önüne geçebilirsiniz.

Açlığını kontrol etmenin bir diğer yolu ise “ghrelin” ismi verilen açlık hormonunu tanımanızdır. Mide boş kaldığında, ghrelin hormonu salgılanmaya başlar. Sadece fiziksel değil, psikolojik sebeplerde bu hormonun salgılanmasına neden olabiliyor. Bu gibi durumlarda beslenme başta olmak üzere uyku düzenine kadar pek çok detaya özen göstermeniz gerekiyor.

Kan şekerini dengeleyebilen, uzun sürede midede kalabilen besinleri tercih etmeye çalışmalısınız. Sürekli bir şeyler yeme isteğinize dur diyemiyorsanız, konusunda uzman bir endokrinolog ve diyetisyen ile mutlaka görüşmenizi tavsiye ediyoruz.

Sürekli Açlık Hissinden Kurtaran Besin Önerileri;

  • Tarçın… Tarçının içerisinde bulunan krom isimli minerali, insülin reseptörlerine bağlanır. Böylece kan şekerini belirli bir seviyede tutmanıza yardımcı olmaktadır. Kan şekeriniz sıkça inip, çıkmadığından dolayısıyla gereksiz açlık nöbetleri de yaşamazsınız. İçme suyunuzun bile içine koymanızın yeterli olacağı tarçından sonraki farkı hemen hissedebileceksiniz.
  • Protein… İçerisinde karbonhidrat barındırmayan proteinli besinler, kan şekerini dengeler ve uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur. Tavuk, et, balık gibi hayvansal protein gıdalarını tercih etmeniz hem protein yönünden, hem de sağlığınız için oldukça yararlıdır. Protein ağırlıklı beslenmek kilo vermenize yardımcı olabileceği gibi, tok tuttuğundan fazladan kalori alımına da engel olacaktır.
  • Yulaf… Yulaf, yulaf ezmesi ya da yulaf kepeği çeşitlerini tüketebilirsiniz. Dengeli bir karbonhidrat besini olan yulaf, kan şekeri üzerinde etkilidir. Kan şekerini dengeli ve yavaş bir biçimde yükselten yulaf sayesinde, ani gelen açlık krizlerine yakalanmazsınız. Lif oranı bakımından da zengin olan yulafı öğünlerinize ekleyerek, uzun süre tok kalmanız mümkündür.
  • Kefir… Konu sağlıklı beslenme olduğunda ismini sıkça duyduğumuz kefir, yararlı bakterilere sahiptir. Bağırsaklar üzerinde son derece etkili olan kefir sayesinde kan şekeriniz de dengelenecektir. Dolayısıyla iştahınızı kontrol etmekte zorluk çekiyorsanız, kefir tüketmenizi öneriyoruz. Hem yararlı, hem de acıkmanıza engel olacaktır.
  • Yeşil Çay… Faydaları saymakla bitmeyen yeşil çay, söz konusu açlık olduğunda da yardımımıza koşuyor. Tokluk hissi veren ve kolesistokinin hormonunda artışa sebep olan yeşil çay, aynı zamanda penkreatik lipaza baskı uyguladığından yağ emilimini de azaltacaktır.
  • Elma… Yüksek lif barındıran yapısı ile elma, sindirim sistemi üzerinde de oldukça etkilidir. Aynı zamanda çok lif içeren yapısı ile elma uzun süre midede kalarak, çabuk acıkmanıza engel olmaktadır. İçerisinde bulunan pektin ile tokluk hissine neden olan elma, pek çok diyet listesinde de yer almaktadır.
  • Yoğurt… Kalsiyum içeren yapısı ile düzenli olarak tüketilmesi gereken yoğurt, vücut sağlığımız için oldukça yararlıdır. Aynı zamanda yoğurt kan şekerini dengeliyor, ani oluşan açlık krizlerinin de önüne geçiyor.
  • Yeşillik… Hacimsel olarak midenizde yer kaplayan ancak kalori olarak oldukça düşük olan salatalık ve yeşillikleri, sıklıkla tüketerek açlık nöbetlerinize son verebilirsiniz. Kalori bakımından düşük olan yeşillikleri genelde kilo vermek isteyenler ve beslenmesine dikkat ederek formunu korumak isteyenlerin tercihleri arasında görüyoruz. Açlık hissine son vermek için sizde istediğiniz miktarlarda yeşillik tüketebilirsiniz.
  • Sağlıklı Atıştırmalıklar… Gün içerisinde aniden oluşan açlık krizlerinize çözüm olarak yanınızda sağlıklı atıştırmalıklar taşırsanız; hem karnınız doyacak, hem de sağlığınızdan ödün vermemiş olacaksınız. Cips, çikolata, tost gibi dışarıda kolaylıkla bulabileceğiniz sağlıksız besinler yerine ceviz, badem, elma gibi sağlıklı atıştırmalıkları tercih etmelisiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir