AÇKEN ASLA TÜKETİLMEMESİ GEREKEN BESİNLER

Sağlıklı ve doğru beslenmek; hem sağlığımız, hem de fiziksel görünümünüz açısından oldukça önemli olduğunu biliyoruz. Vücudumuzun günlük gereksinimlerini karşılayabilmemiz için beslenme programımızda bulunması gereken besinlerin yanı sıra tüketmememiz gereken besinleri de öğrenmemiz gerekiyor.

Güne iyi bir başlangıç yapmamızı sağlayan kahvaltı öğününde bile tüketmenin önerilmediği besinler olduğunu biliyor muydunuz? Özellikle beslenme uzmanları tarafından aç karnına tüketmemiz gereken gıdaları öğrenmeli ve buna uygun bir beslenme alışkanlığı edinmemiz gerekiyor.

Hazmı kolay olmayan, gün içerisinde mide sorunlarına neden olacak içeriğe sahip besinleri tüketmemeye sağlığımız için özen göstermeliyiz. Gün içerisinde boş mide ile tüketilmemesi gereken yiyecekleri bilerek, sağlığımızı korumalıyız.

Açken Tüketilmemesi Gereken Besinler;

  • Mayalı Hamur İşleri: Özellikle güne başlarken kahvaltı etmeye vakit bulamayanların tercih ettiği poğaça gibi mayalı hamur ile yapılan gıdalar sağlığımız açısından oldukça zararlı. İçerisinde maya barındırdığından bu gibi hamur işlerini tüketmek midede şişkinliğe neden olabileceği gibi mide astarını da tahriş ettiğini belirtmeliyiz. Hızlı ve kolay bir kahvaltı istiyorsanız, bazı meyveleri tercih edebilirsiniz.
  • Şekerli ve Tatlı Besinler: Tatlı olan yani içerisinde şeker barındıran besinleri aç karın ile tüketmek ani kan şekeri yükselmelerine neden olmaktadır. Midede kolay sindirilse de, pankreastaki insülin seviyesi bir anda yükselttiklerinden sağlığa zararlı olabiliyor. İlerleyen dönemlerde bu durumun tekrar edilmesi, diyabet ya da göz sağlığında bozulmalara neden oluyor.
  • Baharatlı Besinler: Mide mukozasına zarar vermesi nedeniyle özellikle aç karnına iken tüketilmesinden kaçınılması gereken baharatlı besinler, bununla beraber birçok mide sorununa da sebep olabiliyor. Bunların başında sarımsak, acı biber, zencefil geliyor. Yemeklere kattıkları kendilerine özel lezzetleri ile sıklıkla tercih edilse de, mide astarında sorunlara neden olabiliyor.
  • Yoğurt ve Süt Ürünleri: İçerisinde laktik bakteriler bulunduran yoğurt, sağlığımız açısından son derece yararlı besinlerden biridir. Ancak süt ürünleri ve yoğurt aç karnına tüketildiğinde, mide asitleri tarafından yararlı bakterilerin etkisiz hale getirilmesine neden oluyor. Yoğurt tüketmek istiyorsanız en yararlı zaman, iyi bir öğünden 1-2 saat sonra yemeniz olacaktır.
  • Turunçgiller: Konu turunçgiller olduğunda akla ilk gelenlerden olan portakal ve mandalina, içerisinde yüksek oranda asit barındırırlar. Asit seviyesi yüksek olan turunçgilleri aç iken tüketmek özellikle mide de sorunlara neden olabiliyor. Gastrit ve alerjik reaksiyonlar ise bunların başında geliyor.
  • Armut: Bol lifli yapısı ile bilinen armut, boş midede karın ağrılarına neden olabiliyor. Lifli yapısı ile özellikle diyet yapanların tüketmesi önerilen armut, mide mukozasına zarar verebildiğinden özenle tüketilmesi gereken besinler arasında yer alıyor. Zararlı etkilerini en aza indirebilmek için dilerseniz yulaf ezmesi ya da tahıllar ile tüketebileceğinizi hatırlatmak isteriz.
  • Muz: Sağlığımız açısından yararlı olmasına rağmen, uzmanlar tarafından açken tüketilmemesi gerektiği söylenen meyveler arasında yer alıyor. Karnınız açken iyi bir alternatif olarak görünen muz, kandaki magnezyum düzeyinde ani bir yükselmeye sebep oluyor. Aniden meydana gelen bu magnezyum artışı ise kalp sağlığı açısından oldukça tehlikelidir.
  • Soğuk ve Asitli İçecekler: Sağlığımız bakımından zaten yararlı olmayan asitli içecekleri, özellikle aç karın ile tüketmeniz halinde daha da sakıncalı bir hale geliyor. Aç iken tüketeceğiniz soğuk ve gazlı içecekler; mide problemlerine sebep olabileceği gibi kanda bulunan şeker oranını da 8 kata kadar arttırmaya neden oluyor. Ayrıca asitli içecekleri boş mide ile tüketmeye uzun bir dönem devam etmeniz durumunda, çeşitli kanserlere de sebep olabiliyor.
  • Domates: Antioksidan içeren yapısı ve C vitamini desteği ile bilinen domates, içerisinde bulundurduğu tannik asit nedeniyle aç karnına tüketilmemesi gereken gıdalar arasında bulunuyor. Ülser, gastrit, reflü başta olmak üzere pek çok mide rahatsızlığına sebep olduğundan, dikkatli tüketilmesi gereken besinler içerisinde yer alıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir