Az Miktarda Besin Tüketmek…

Sağlıklı beslenme konusunda tam olarak düzen sağlayamamak; aşırı besin tüketimine ya da yetersiz beslenmeye neden olabiliyor. Vücudumuzun ihtiyaçları doğrultusunda gerekli vitamin ve mineralleri alamayacak kadar besleniyorsanız, belirli bir süre sonra bu durumun bir takım sağlık sorunlarına neden olacağını bilmelisiniz.

Sağlıklı beslenmek yalnızca doğru besinleri tüketmek değil, ne kadar tüketeceğinizi de ayarlamak anlamına geliyor. Fazla besin tüketmek çeşitli mide hastalıklarının yanı sıra obezite, kolesterol ya da yağlanma gibi pek çok sorunu beraberinde getirirken, ihtiyaçların altında besin tüketmek de sağlığımızı olumsuz etkiliyor.

Yetersiz beslenme olarak isimlendirilen az yemek yeme, vitamin ve mineral eksikliği yaşanmasına neden olacağından bağışık sistemi başta olmak üzere pek çok hastalığa da sebep olabiliyor. Dünya genelinde en sık karşılaşılan beslenme sorunlarından biri olan yetersiz beslenme, bazı semptomların ortaya çıkmasına da neden oluyor.

Az Miktarda Besin Tüketmek
Az Miktarda Besin Tüketmek

Yetersiz Beslenme Belirtileri Nelerdir?

  1. Çabuk yorulma, halsizlik ve hızlı tükenen enerji,
  2. Hormon düzenlerinin bozulmasıyla meydana gelen sürekli açlık hissi,
  3. Demir, çinko ya da biotin eksikliği ile oluşan saç dökülmeleri,
  4. Gebe kalmakta zorlanma ya da güçlük yaşanması,
  5. Gece uykuya dalmada zorlanma ya da çeşitli uyku bozuklukları,
  6. Kendini sürekli agresif hissetmek ve kan şekerinin düşmesi ile sinirlilik,
  7. İçsel huzursuzluk, depresyon, kaygı ve endişeli ruh hali durumları,
  8. Vücut ısısını dengeleyecek kadar enerji bulamadığından sık üşüme halleri,
  9. Düzenli ve yeterli besin tüketilmediğinden yaşanan sindirim sorunları ve kabızlık,
  10. Zihinsel kafa karışıklıkları ve sık yaşanan unutkanlıklar,
  11. Regl döneminde hormonlara bağlı olarak aksaklıklar yaşama,
  12. Çocukluk dönemlerinde olanlar için kısa boy ve yeterince gelişememe,
  13. Vücudun fazla tutması ve sık yaşanan ödem problemleri yetersiz beslenme sonucunda oluşur.
Yetersiz Beslenme
Yetersiz Beslenme

Nasıl Sağlıklı Beslenebiliriz?

Vücudumuzun ihtiyaçlarını karşılayabilecek düzeyde vitamin ve mineral alımına dikkat edilmesi gerekiyor. Protein değerleri yüksek olan besinleri tüketmek, vücut sağlığımız için oldukça önemlidir. Mineraller olmadan, vitaminler görevini sağlıklı bir şekilde yerine getiremeyeceğinden beslenmede bunu da göz önünde tutmak gerekiyor.

Kalsiyum, iyot, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, selenyum, sodyum ve çinko içeren besinleri düzenli olarak tüketmek büyük önem taşıyor. Mineraller; sinir hücrelerinin yapısında, kemik, diş, kas dokusunda, hormon üretiminde ve daha birçok durumda önemli rol oynamaktadırlar.

Aynı zamanda vitamin içeriği bulunan besinleri de ihmal etmemek gerekiyor. A vitamini, B vitamini çeşitleri, D vitamini ve E vitamini gibi zengin içeriğe sahip olan besinlerin düzenli olarak tüketilmesi gerektiği de beslenme uzmanları tarafından tavsiye edilmektedir.

Yetersiz Beslenme Belirtileri
Yetersiz Beslenme Belirtileri

Az Yemek Yeme Sonrası OIuşan Hastalıklar:

  • Skorbüt: Aşırı derecede yetersiz olan C vitamini eksikliğinde skorbüt sorunu oluşmaktadır. Anemi, hareket güçlüğü, bitkinlik, kanamalar, kol ve bacakta ağrı, vücudun bazı bölgelerinde şişlikler, cilt problemleri, diş hastalıkları ve diş kayıplarına neden olmaktadır.
  • Gece Körlüğü: Vücuttaki A vitamini ve çinko minerali eksikliğinde meydana gelen bir sağlık sorunudur. Gözde bulunan retina hücrelerinin hasar görmesi anlamına gelen gece körlüğü, yetersiz beslenen insanlarda sıklıkla meydana gelmektedir.
  • Guatr: Nefes borusunun etrafında bulunan tiroidlerin, büyüyüp şişmesi durumuna guatr denilmektedir. Yetersiz beslenemeyen ya da yanlış beslenme tarzı bulunan kişilerde oluşabilecek iyot eksikliğinden kaynaklanmaktadır.
  • Osteoporoz (kemik erimesi): Tükettiğimiz besinlerden alınan kalsiyumun, kemikler tarafından düzgün ve sağlıklı bir şekilde kullanılabilmesi için yeterli miktarda D vitamininin vücudumuzda bulunması gerekiyor. Eğer D vitamini eksikliğiniz varsa kemik erimesi gibi sorunlar yaşayabilirsiniz.
  • Osteomalasi (kemik yumuşaması): Yine D vitamin eksikliğinden meydana gelen bir sağlık sorunu ise Osteomalasi yani kemik yumuşamasıdır. Kemikler üzerinde yapısal bozukluk ve deformasyonların meydana gelmesi durumudur. Bu nedenle yeterli ve sağlıklı beslenmeye dikkat etmek gerekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir