Sebze Tüketimindeki En Doğru Zamanlar

En sağlıklısı meyve ve sebzeleri doğal yollarla, kendi doğal yetişme zamanında tüketmektir. Eski zamanlarda her sebzenin, hangi aylarda hasat edildiği bilinirdi. Çünkü yalnızca bu dönemlerde yenilebilirdi. Günümüzde ise her mevsimde, her sebzeyi tüketme imkanımız bulunuyor.

Yapılan araştırmalar kışın toplanan ıspanak ile yaz mevsiminde tüketilen ıspanak arasında üç kat C vitamini farkı bulunmaktadır. Ayrıca yerel olarak tüketilen ürünler, uzak yollarla temin edilenlere oranlara çok daha taze ve sağlıklı olacaktır.

Toprak, hava ve değişen iklim koşulları dikkate alındığında sebzelerin mevsiminde tüketilmesinin, önemini kavrayabiliyoruz. Sağlığımızı korumak, besinlerin yüksek vitamin ve minerallerinden yararlanmak ve katkı maddelerinden korunmak için sebzelerin doğal üretim zamanını bilerek, buna göre tüketmemiz gerekiyor.

Sebze Tüketimindeki Doğru Zamanlar
Sebze Tüketimindeki Doğru Zamanlar

Sebzeler ve En İyi Tüketim Zamanları;

  1. Bamya: Lif bakımından zengin yapısıyla bamba, sık tüketilen sebzeler arasında yer alıyor. Bamya içerdiği C vitamini ve folik asit kaynağıdır. Bamyayı; haziran, temmuz ve ağustos aylarında tüketebilirsiniz.
  2. Fasulye: Türk mutfağında en çok tüketilen sebzeler arasında yer alan fasulyenin içerisinde A ve C vitamini bulunmaktadır. Lif bakımından da zengin olan fasulye; haziran, temmuz, ağustos ve eylül aylarında tüketilmelidir.
  3. Kereviz: Yemek, çorba ve farklı tarifler ile karşımıza çıkan kereviz, içerdiği yüksek C vitamini ile oldukça sağlıklı bir besindir. Folik asit ve potasyum açısından da zengin bir sebze olan kereviz; ocak, şubat, kasım ve aralık aylarında tüketilmelidir.
  4. Pancar: Yüksek lif ve folik asit içeren yapısıyla pancar, özellikle diyet listelerinde yer almaktadır. Pancarı tüketmeniz için en uygun aylar ise; ocak, şubat ve mart aylarıdır.
  5. Sarımsak: Grip engelleme özelliği bulunan sarımsak, doğal antibiyotik olarak adlandırılmaktadır. Mikrop kırıcı ve nezleden koruyucu olan sarımsak; nisan, mayıs, haziran ve temmuz aylarında tüketilmelidir.
  6. Bezelye: Tiyamin, folik asit ve C vitamini bakımından zengin olan bezelye, kendi başına ya da diğer sebzeler ile birlikte tüketilebiliyor. Bezelye tüketmek için en ideal aylar ise haziran ve temmuz aylarıdır.
  7. Havuç: Eşsiz bir A vitamini kaynağı olan havuç, aynı zamanda yüksek oranda lif içerdiğinden oldukça yararlı bir sebzedir. Havuç tüketmeniz için en ideal aylar; ocak, şubat, mart, eylül, ekim, kasım ve aralık aylarıdır.
Sebzeler ve En İyi Tüketim Zamanları
Sebzeler ve En İyi Tüketim Zamanları
  1. Kuşkonmaz: Tiyamin, niyasin, demir, E ve C vitaminlerini içerisinde barındıran kuşkonmaz, yüksek oranda lif içeriğine de sahiptir. Kuşkonmaz yemeniz gereken aylık ise mart, nisan ve mayıs aylarıdır.
  2. Patates: Mükemmel bir lif kaynağı olduğu bilinen patates ile pek çok yiyecek yapılabilmektedir. C vitamini içeriğine sahip olan patatesi en sağlıklı şekilde tüketebileceğiniz aylar ise haziran, temmuz, ağustos ve eylüldür.
  3. Soğan: Sarımsak gibi soğanın da iyileştirici ve bağışıklık güçlendirici etkileri olduğunu söylemek mümkün. B3 vitamini ve C vitamini bakımından zengin bir kaynak olan soğan, kalsiyum da içermektedir. Yılın her mevsimi soğan yemek için uygundur.
  4. Patlıcan: Zengin lif içeriği ile bilinen patlıcan, mutfaklarımızda en çok tercih edilen sebzelerden biridir. C vitamini ve potasyum içeren patlıcanı tüketebileceğiniz en sağlıklı aylar temmuz, ağustos, eylül ve ekim aylarıdır.
  5. Mantar: Pek çok farklı çeşidi bulunan mantar, birçok farklı yemekte de kullanılabilmektedir. Folik asit, protein ve B12 vitamini içeren mantar, aynı zamanda iyi bir niyasin kaynağıdır. Mantarı yiyebileceğiniz en sağlıklı aylar ise eylül ve ekim aylarıdır.
  6. Zencefil: Taze ve kuru olarak tüketilebilen zencefil, diyet yapanların sıklık tercih ettiği ürünler arasındadır. Lif kaynağı olarak da bilinen zencefil, B1 vitamini açısından mükemmel bir kaynaktır. Eylül, ekim ve kasım aylarında taze zencefil tüketebilirsiniz.
Sebzelerin Tüketim Zamanları
Sebzelerin Tüketim Zamanları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir