FİBROMİYALJİ HAKKINDA MERAK EDİLENLER

Tüm bedene yayılan ağrıları ile kas iskelet sisteminde görülen bir romatizmal rahatsızlık olarak tanımlanıyor fibromiyalji. Genellikle orta yaşlarda görülse de fibromiyalji, tüm yaş gruplarında ortaya çıkabilen bir hastalıktır.

Erkek bireylerde daha az görülen fibromiyalji; belirli spesifik bir nedeni olmamakla beraber, benzer belirtilere sahip farklı hastalıklarla da karıştırılabilmektedir. Kadın hastaların yoğunlukta olduğu bu yumuşak doku romatizma hastalığı, toplumun ortalama olarak %3’lük kesiminde görülüyor.

Nedenleri net olarak saptanmasa da, belirlenen sebepleri; enfeksiyonlar, genetik faktörler, travma, stres ve kişilik yapısı kaynaklı olabiliyor. Farklı teoriler üretilse de kronik ağrıların oluşumuna neden olan faktörler ise henüz net olarak bilinmemektedir.

Fibromiyalji Görülen Noktalar Nelerdir?

Vücudun belirli kısımları tetik noktaları ya da hassas noktalar olarak belirlenen fibromiyalji hastalığında, bu noktalara en ufak bir basınç uygulanması ile bile, 18 farklı alanda ağrıya neden olabilmektedir. Bahsedilen hassas noktalar, hastalığın teşhisinde de çok fazla kullanılmamaktadır.

Vücudun pek çok farklı bölgesinde künt bir ağrı olarak hissedilebilen bu ağrılar, hassas noktaların tetiklemesi ile meydana gelmektedir. Önceki yıllarda keşfedilen 18 hassas noktanın, net olarak 11’inin bu ağrılara sebebiyet verdiği bilinmektedir.

Hassas noktalar üzerinde yapılan çalışmalar ile en az 11 hassas noktada bu ağrı görünüyorsa, hastaya fibromiyalji teşhisi konulabilmektedir. Başın arkası, omuz üstleri, üst göğüs, kalçalar, dizler ve dirsekler bu hassas noktalardan birkaçına örnek verilebilir.

Günümüzde sadece bu hassas nokta ağrılarına göre teşhis konulmamaktadır. Minimum üç aydan daha uzun süre yaygın ağrıların olması ve ağrıların sebebi olarak açıklanabilecek bir durum bulunmaması halinde hastalara fibromiyalji teşhisi konulmaktadır.

Fibromiyalji Belirtileri Nelerdir?

  1. Sürekli yorgun hissetmek,
  2. Egzersize karşı dirençsizlik ve çabuk yorulmalar,
  3. Düzensiz uyku ve diğer uyku problemleri,
  4. Kulaklarda hissedilen çınlamalar,
  5. Uzun süre uyumaya rağmen dinlenmiş hissetmemek,
  6. Nefes alırken zorluk çekmek,
  7. Sebepsiz gelen yoğun baş ağrıları,
  8. Alt karın bölgesinde görülen ağrılar,
  9. Depresif ve mutsuz ruh hallerinin görülmesi,
  10. Konsantrasyon bozuklukları ve odaklanma sorunları,
  11. Endişe, kaygı gibi olumsuz duygular fibromiyalji belirtileri arasındadır.

Fibromiyalji Tedavisi Nasıl Olur?

  • Antiepileptik İlaçlar… Belirli bir düzeyde hastalığın etkilerini azaltmaya yardımcı olan bu ilaçlar, ağır yan etkilere sahip olduklarından mutlaka doktor gözetiminde kullanılmalıdırlar. FDA ve fibromiyalji tedavisi için ortak ilaçlar kullanılabilmektedir. Doktorunuz gerekli gözlemleri yaparak, gerekli olması halinde bu ilaçları kullanmanızı tavsiye edebilir.
  • Antidepresan İlaçlar… Fibromiyalji ile bağlantılı anksiyete tedavisinde ve hastada depresyon belirtilerinin gözlemlenmesi ile kullandırılmaktadır. Uyku kalitesini yükseltmede de etkili olan bu ilaçlar, kronik ağrıların azalması konusunda da oldukça etkilidir.
  • Ağrı Kesiciler… Şiddetli ağrı durumlarında, özel bir reçete ile verilebilen nitelikteki güçlü ağrı kesiciler kullanılabilir. Bağımlılık riski bulunan bu ağrı kesicilerin, en düşük dozda ve olabildiğince kısa süreli kullanılmaları gerekir.
  • Fizik Tedavi… Tamamlayıcı tıp yöntemleri ya da fizik tedavi, doktorunuzun talebi ile verilebilmektedir. Rahatlama tekniği olarak kabul edilen bu yöntemler, oldukça etkili sonuç alınmasını sağlayabilmektedir.
  • Diğer Tedavi Yöntemleri… Akupunktur, meditasyon, yoga, masaj terapisi, dengeli ve sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ya da spor, yeterli süre uyumak fibromiyalji tedavisinde büyük önem taşıyan diğer tedavi yöntemleri arasındadır.

Fibromiyaljiden korunmak için ise düzenli egzersiz yapma alışkanlığı edinmek, düzenli ve yeterince kaliteli uyumak, çay ile kahve gibi uyku düzenine olumsuz etki edecek içeceklerden uzak durmak, stresli durumlardan ve ortamlardan olabildiğince kaçınmak, beslenmeye özen göstermek, düzenli kaplıcaya gitmek, kendine zaman ayırmak gibi yaşam kalitesini yükseltecek etkinliklere katılmak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir