Vücudumuz sağlıklı bir şekilde kendini yenilebilmesi için ihtiyaç duyduğu vitaminleri, büyüyüp gelişmek ve enerji tedariği için de kullanmaktadır. Vücut tarafından sentezlense bile yeterli gelmeyen vitaminler, besinler ya da takviyeler yardımı ile vücuda alınmaktadır.
Suda çözünen ve yağda çözünen olmak üzere iki gruba ayrılan vitamin alımı, oldukça önemli ve hayati bir konudur. Vücudumuz için önemli vitaminlerden biri olan B vitamini, suda çözünen vitaminler grubunda yer almaktadır.
B1(tiamin), B2(riboflovin), B3(niasin), B5(pantotenik), B6(pridoksin), B7(biyotin), B12(kobalamin) ve folik asit olmak üzere 8 çeşit B vitamini bulunmaktadır. Vücutta depolanabilen ve vücudumuzdaki pek çok mekanizmada görevli olan B12 vitamini eksikliği halinde birçok sağlık sorunu meydana geldiğinden özellikle alımına dikkat edilmesi gereken vitaminlerdendir.
B12 Vitamini İçeren Besinler;
- Kırmızı Et… Koyun başta olmak üzere diğer hayvanların ciğer ve böbreklerinde yüksek miktarda bulunan B12 vitamini, sağlığımız için önemli bir yere sahip. B12 vitamini hayvanların karaciğer ve kaslarında toplandığından, bu bölgeleri tüketmek gerekir. Aynı zamanda balık, kümes hayvanları, yumurtada da B12 vitamini bulunmaktadır.
- Süt ve Süt Ürünleri… Hayvanların vücutlarında biriken B12 vitamini, hayvansal süt ve süt ürünleri yardımıyla da insan vücuduna geçebilmektedir. Süt, yoğurt, peynir gibi besinleri düzenli olarak tüketmeyi alışkanlık haline getirerek, vücudumuza B12 vitamini desteği verebiliriz.
- Beyaz Et ve Yumurta… Kırmızı et ve deniz ürünlerinde daha fazla B12 vitamini bulunsa da, kümes hayvanlarının da B12 vitamini içermesi nedeniyle düzenli olarak tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Beyaz etten yana seçiminizi yapmak istiyorsanız hindi eti tüketebilir, sık aralıklarla yumurta yiyebilirsiniz.
- Balık ve Deniz Ürünleri… Hem makro, hem mikro besin değerleri açısından oldukça önemli bir yeri bulunan balık ve deniz ürünleri, ciddi bir B12 vitamini kaynağıdır. Ülkemizde balık, kırmızı et kadar fazla tüketilmese de, ortalama olarak hafta en az 1 kez tüketilmektedir. Sağlığımıza faydaları saymakla bitmeyecek olan balıkta; omega 3 yağ asidi, kalsiyum, potasyum, A vitamini bulunmaktadır.
- Algler ve Bitkiler… Yalnızca arke ve bakteriler B12 vitaminini sentezleyebilecek yapıda gen ve enzimlere sahiptir. Bu nedenle bakteriler, bitkiye vitamini verebilmektedirler. Bakteriyel fermentasyon yardımı ile vitamin alan bitkiler, B12 vitamini içerdiğinden sağlığımız için yararlıdırlar. Deniz yosunu, fermente edilmiş bitkisel yağlar, porphyra yezoensis gibi bitkiler tercih edilebilirler.
- Besin Takviyeleri… Hayvansal ürün tüketmeyen bireyler için özellikle tavsiye edilen B12 takviyeleri, endüstriyel olarak elde edilmektedir. Vegan ve vejetaryen beslenenlerin gıda takviyesi olarak alabileceklerinden, ekstra B12 katkısı sağlamalarına destek olacaktır. Kahvaltılık gevrekler, soya ürünleri, besin mayası gibi ürünleri tüketerek, vücudunuza B12 vitamini takviyesi sağlayabilirsiniz.
B12 Vitaminin Yararları;
- DNA ve myelin sentezinde folik asit çalışır. Kandaki kırmızı hücrelerin üretiminde etkilidir.
- B12 vitamini, sinir hücrelerinin etrafını saran myelin kılıfların sentezinde görev alırlar.
- Vücuttaki elektriksel sinyallerin iletiminin hızını arttırmaya B12 vitamini yardımcı olmaktadır.
- Çinko ve magnezyum gibi minerallerin işlevlerinde etkilidir.
- Vücut tarafından sentezlenen B12 vitamininin ve amino asitlerin geri emiliminde görev alırlar.
- B12 vitamini bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde yardımcı olmaktadır.
- Kemik iliğinde ve kan hücrelerinin yapımında etkilidir.
- Öğrenmeye ve hafızayı kuvvetlendirmeye yardımcı olmaktadır.
- Sinir tahribatını önlemede etkili olur.
- B12 vitamini düzenli tüketildiğinde doğurganlığı sağlar.
- Sinir uçlarının normal gelişimini kolaylaştırmaya destek olur.
- B12 vitamini, protein metabolizmasında görev yapmaktadır.
- B12 vitamini, uzun yaşamaya ve hücre onarımına yardımcı olmaktadır.