BESLENMEDEN KAYNAKLANAN SAĞLIK SORUNLARI

Sağlıklı beslenmenin temelini oluşturan; protein, karbonhidrat ve yağlar, ideal seviyelerin üzerinde ya da altında alındıklarında bir takım sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Yaşam kalitesi üzerinde doğrudan etkili olan beslenme, dengeli ve sağlıklı bir şekilde programlanmalıdır.

Her birinin ayrı bir sağlık sorununa neden olduğu vitamin ve minerallerin eksikliğini, düzenli ve dengeli bir beslenme ile önlemek mümkün. Varsa kronik hastalıklarınız, yaşınız, cinsiyetiniz, kilonuz, spor hayatınız gibi yaşam biçiminizde göz önünde bulundurularak, bir beslenme uzmanı yardımı ile kendinize en uygun beslenme programını oluşturabilirsiniz.

Tüketilen besinleri vücudun absorbe edememesi ile meydana gelen beslenme bozuklukları, yetişkinlerde olduğu kadar çocuklarda da görülmektedir. Özellikle çocukların sadece sevdikleri besinlere yönelmesi ve büyük oranda sağlıksız besinleri tüketmeleri ile daha sık karşılaşılabilen bir sağlık sorunudur beslenme bozuklukları.

Beslenme Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

  1. Vücutta meydana gelen ödem ve şişkinlikler,
  2. Kas hacminin hızla azalması ve güçsüzlük oluşturan kilo kayıpları,
  3. Kuruyarak pul şeklinde dökülmeye başlayan dış deri yüzeyi,
  4. Uzun süre geçmeyen kronik ishal durumları,
  5. Doğal rengini kaybetmiş saç pigmentleri,
  6. Vücutta bulunan yaralarda iyileşme süresinin uzaması,
  7. Çabuk kırılan, hızlı uzamayan, şekli bozuk tırnak yapısı,
  8. Eklem ve kemiklerde görülen sebepsiz ağrılar,
  9. Kansızlık, Anemi durumunun oluşması,
  10. Çocukların gelişiminde ve büyümesindeki yavaşlama,
  11. Zihnin kolay karışması, dikkatini toplayamama,
  12. Guatr, tiroid gibi hormonsal hastalıklar beslenme bozukluğu belirtilerindendir.

Beslenmeye Bağlı Sağlık Sorunları;

  • Protein Eksikliği Hastalıkları… Gün içerisinde tüketilen besinlerden yeterli düzeyde protein alımının yapılmaması durumunda, sağlık sorunları oluşmaya başlıyor. Bu durumun uzun süreli olması halinde vücudumuz, kendi dokularında bulunan proteini kullanmaya başlar ve bu tercih edilmeyen bir durumdur.

Dengesiz beslenme, böbrek ve karaciğer hastalıkları, ekonomik koşullar gibi pek çok farklı sebeplerden kaynaklanan protein eksikliğinde; büyümenin yavaşlaması, ani kilo kayıpları, halsizlik, bağışıklığın zayıflaması, vücuttaki iyileşme sürecinin uzaması gibi sorunlar meydana gelmektedir.

Özellikle çocuk yaşlarda görülen protein eksikliği nedeni ile marasmus, kuvaşiorkor ve marasmik-kuvaşiorkor olarak tanımlanan farklı hastalıklar oluşabilmektedir. Ölümcül sonuçların doğmasına da neden olan bu hastalıkları önlemek için beslenme düzenine önem vermeli ve sağlıklı beslenmeye dikkat edilmelidir.

  • Karbonhidrat Eksikliği Hastalıkları… En önemli enerji kaynaklarından olan karbonhidratlar, vücudumuzdaki sıvının tutulmasını da sağladığından oldukça önemli bir yere sahiptir. Bağırsak hareketleri üzerinde de etkili olan karbonhidratlar, düzenli olarak tüketilmesi gereken besin değerleri arasında bulunuyor.

Şeker, şekerli besinler, tahıllar, kuru baklagiller, muz, patates, elma gibi besinlerde bulunan karbonhidratlar, az alınması kadar çok tüketildiklerinde sağlık sorunlarının oluşmasına neden olmaktadır.

Yeterli seviyede karbonhidrat alımı yapılmadığında, enerji vücuttaki yağlardan sağlanmaya başlanır. Fazla düzeyde yağın, enerji olarak kullanması durumunda ise kandaki keton cisimleri normalden fazla oluşurlar. Bu olaya ketozis adı verilmektedir. Komaya neden olan ketozis, ciddi bir sağlık sorunudur ve dengeli beslenme ile önlenebilir.

  • Yağ Eksikliği Hastalıkları… Vücudumuz bazı maddeleri kendi üretirken, bazılarını beslenme yolu ile dışardan temin etmek durumunda kalmaktadır. Bazı yağ asitleri de aynı şekilde, beslenme yoluyla vücuda alınır.

Damar içerisindeki yağların akıcılığını sağlayan ve hücre dayanıklılığı oluşturan linoleik asit ve araşidonik asit gibi yağlar son derece önemlidirler. Elzem yağ asitlerinin özellikle de linoleik asidin eksikliği sık görülmektedir. Bunun sebebi ise küçük çocukların kısıtlı beslenmesi ve yetişkin hastalardaki normal beslenme yolunun dışında beslenmesi gibi durumlardır.

Özellikle çocuklarda görülen cilt bozuklukları ve gelişimdeki yavaşlama gibi belirtiler, elzem yağ asitlerinin yetersizliği ile meydana gelmektedir. Bunlar gibi pek çok hastalığın oluşmasını önlemek için hem çocuk, hem de yetişkinlerin beslenmelerine önem verilmesi gerekmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir