DURUŞ BOZUKLUĞUNU YOK EDEN EGZERSİZLER

Fiziksel olarak bedenin tüm görselliğini ortaya koyan doğru ve dik bir duruş, aynı zamanda bireyin özgüven göstergesi olarak da kabul edilmektedir. Vücudun esneklik ve denge kurması da duruşu tamamen etkileyen faktörler arasındadır.

Duruş bozuklukları, bireyi daha pasif olarak göstermesinin yanı sıra uzun dönemde omurilik problemleri de yaşamanıza neden olacaktır. Güzel bir karın ve sırt kaslarına sahip olunmasını da sağlayan dik duruş, etkili bir beden dili sergilemeniz anlamına geliyor.

Çeşitli sebeplerden kaynaklı olarak oluşan duruş bozuklukları, düzenli egzersiz çalışmaları ile ilerilik derecesine göre tamamen yok edilebilir ya da en aza indirilebilmektedir. Kolayca temin edebileceğiniz fitness ekipmanları yardımı ile düzenli olarak bu egzersizleri uygulayabilirsiniz.

Göğüs kasları dışarıda, karşıya bakan düz bir baş ve karın kasları sıkı olan pozisyon, doğru bir duruş olarak kabul edilmektedir. Sağlıklı ve fit bir beden duruşu istiyorsanız; hemen spor malzemelerinizi hazırlayın, nasıl çalışmanız gerektiğinin tüyolarını sizlerle paylaşıyoruz.

Duruş Bozukluklarına Önerilen Egzersizler;

  • Ayakta Öne Eğilme Çalışması: Düzenli olarak bu çalışmayı yaparak, dik bir duruşa sahip olabilirsiniz. Omurga, diz arkası ve uyluk kaslarını aktif bir şekilde çalıştırmaya yardımcı olan ayakta öne eğilme egzersizi duruş bakımından oldukça etkilidir. Bu çalışma sayesinde kalça ve bacak kaslarınızı da çalıştırabileceğinizi de hatırlatalım.

Ellerinizin kalçada olmasına dikkat ederek, ayaklarınızı hafifçe açarak tüm bedeniniz ile öne doğru eğilmeye çalışmalısınız. Ellerinizi yere doğru eğildiğinizde serbest bırakmalısınız. Aynı pozisyonda elleriniz yere değdirmeyi deneyin. Bacaklarınızı dizden bükerek, kalça eklemlerinizin yumuşamasına izin vererek omurganızı uzatmaya çalışmalısınız.

Başınızı ise çene bölgenizden, göğüse doğru çekerek, serbest bırakmalısınız. Egzersizin zorluk derecesini arttırmak ve verimliliğini yükseltmek için dilerseniz, elleriniz ile ayak bileklerinizi tutmayı denemelisiniz. Son pozisyonunuzu bozmadan 1 dakika bu şekilde beklemeli ve çalışmayı sonlandırmalısınız.

  • Cat Cow Egzersiz Çalışması: Postür ve duruş bakımından oldukça etkili olan bir diğer çalışma ise cat cow egzersizleridir. Kan dolaşımını arttırması ile de bilinen bu çalışma, sıkça uygulanan egzersizler arasında bulunuyor. Bu çalışma duruş bozuklarının yanı sıra boyun ve omuz bölgesinde meydana gelen gerginliklerin de yok edilmesi amacıyla uygulanabiliyor.

Elleriniz ve dizlerinizin üzerinde olacak şekilde yere doğru çömelmelisiniz. Omuz genişliğinde ellerinizi açarak, bileklerinizin omuzun altında olmasına özen göstermelisiniz. Kalça hizasına denk gelecek şekilde, dizlerinizi omuz genişliğinde açmalısınız. Başını dik ve karşıya bakan pozisyonda iken derin bir nefes alın. Nefes aldığınız sırada çenenizi yavaşça yukarı doğru kaldırın.

Kafanızı geriye doğru iterek, karın bölgenizi dışarı itin ve kuyruk sokumunuzu yukarıya doğru kaldırın. Ardından yeniden nefes alın, karın kaslarınızı sıkarak içeriye doğru çekin. Tam bu sırada kalçanızı sıkın ve sırt bölgenizin kavisli durmasına dikkat edin. Çene bölgenizi, göğüse doğru çekerek kafanızı kollarınızın arasında duracak pozisyonu alın. Bu pozisyonda 10 saniye kadar bekleyerek, ilk pozisyona geri dönün. Bu çalışmayı 5-10 tekrar yaparak uygulayabilirsiniz.

  • Child’s Pose Çalışması: Düzenli olarak yapacağınız bu egzersiz ile postür sorunlarının yok olmasını sağlarken, diz ve omurgada bulunan kaslarda uzamanın meydana getirir. Ayrıca bu çalışma sayesinde boyun ve bel civarındaki bölgede oluşan bir gerginlik varsa, gidermenize de yardımcı olacaktır.

Kaval kemiklerinizin üzerine denk gelecek şekilde yere oturun. Bacaklarınızı dizlerinizde aralık kalacak şekilde, iki kolunuzu yavaşça öne doğru uzatmayı denemelisiniz. Avuçlarınız açık olacak şekilde elleriniz ile yavaşça öne doğru emeklemelisiniz.  Bu sırada beden, omurga, baş ve boyun bölgenizde bulunan kasları olabildiğince serbest bırakmaya çalışmalı ve alnınızı yere yaslamalısınız.

İki kolunuzun yeterince esnemesini sağlamak için mümkün olduğu kadar öne doğru uzanmasına dikkat etmelisiniz. Egzersiz esnasında nefes kontrolü sağlamak için nefesinizi burundan almalı ve verirken ağızdan vermelisiniz. Ortalama olarak 5 dakika kadar bu pozisyonda bekleyerek, çalışmanızı tekrarlayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir