Migreni son yıllarda daha fazla duyar haldeyiz. Sadece basit bir baş ağrısı olarak düşünmemeniz gereken migren, ciddi ataklar ile meydana gelebilen ve oldukça acı verici olabiliyor. Dünya genelinde yaygınlaşan migren; şiddetli ağrı, zonklama, bulantı, kusma gibi bazı semptomlar ile görülebiliyor.
Bulunulan koşullar ve tetikleyici faktörlerin etkisi ile gerçekleşen migren atakları, kişiye göre farklılıklar gösterebiliyor. Genel olarak hormonal değişiklikler, çevresel faktörler, tüketilen gıdalar ve yoğun egzersiz gibi bazı nedenlerden dolayı migren atakları tetiklenebiliyor.
Birçok kişinin merak ettiği ayrıntıları ile dilerseniz migreni 10 adımda tanıyalım;
10 Adımda Migren Hakkında Merak Edilenler;
ADIM 1: Migren Atakları nasıl olur ve ne kadar sürer?
Migren atakları, tek taraflı ve oldukça şiddetli olan nörolojik temelli baş ağrılarıdır. Aynı zamanda bu şiddetli ağrılara zaman zaman atağın derecesine göre bulantı, kusma, baş dönmesi, ışık ve ses hassasiyeti de eklenebiliyor. Minimum 4 saat, maksimum ise 72 saate kadar uzayabilen migren atakları, insanların yaşam kalitesini tamamen olumsuz bir yönde etkileyebiliyor.
ADIM 2: Migrenin çözümü var mıdır? Nasıl tedavi edilmelidir?
Migren iki aşamalı olarak tedavi edilmektedir. İlk olarak atak sırasında yaşanan ağrı ve diğer semptomları hafifletmek amacıyla uygulanan ağrı kesmeye yönelik ilaçlar ile müdahaledir. Diğer aşama ise yeni ataklardan korunma aşamasıdır. Ortalama 6 ay boyunca her gün alınması gereken, atak önleyici ilaçlar ile atakların önüne geçilir.
ADIM 3: Tedaviye ek olarak nelere dikkat edilmeli?
Migren tedavisinin yanı sıra beslenmenizde magnezyum ağırlıklı beslenme ve B2 içeren gıdaları tercih ederek, migren ataklarının önüne geçebilirsiniz. Hiçbir yan etkisi bulunmayan bu yöntem ile hem sağlıklı beslenebilir, hem de migrenden korunabilirsiniz. Gebelik sürecinde de bu vitaminleri almanızda sakınca bulunmadığını da belirtmekte yarar var.
ADIM 4: Düzenli egzersiz yapmak, migren üzerinde etkili midir?
Düzenli egzersiz yapmak, sağlıklı yaşamak ve ideal kilolarda kalmanıza yardımcı olsa da migren üzerinde olumlu bir etkiye sahip değildir. Hatta migren ataklarını hissettiğiniz andan itibaren herhangi bir egzersiz yapmanız, kan basıncı ve dolaşımını arttıracağı için tetikleyici de olabilir.
ADIM 5: Migren ve uçak yolculuğu arasında bağlantı var mıdır?
Bazı bireyler uçuşların iniş ve kalkış aşamalarında, gözün arka bölümünde başlayan bir ağrı olduğunu vurgulasalar da, kesin olarak migren ile ilişkili olduğunu söyleyemeyiz. Sinonazal travma olarak adlandırılan, başın içerisinde bulunan sinüs boşlukları ile başın dışındaki basınçlar arasında birden bire oluşan farklıların meydana gelmesi durumunda oluşan ve boşlukları dolduran ağrıya hassas mukozanın etkilenmesi durumu da olarak belirtilebilir.
ADIM 6: Yapılan seyahatler migreni tetikler mi?
Yaptığınız seyahatler migren ataklarını tetikleyebiliyor ancak bunun esas nedeni yolculuk halinde olmanın getirdiği şartlardan kaynaklı oluyor. Örneğin; yol sırasında öğün atlamak, yolcuğun verdiği stres, havaalanında ya da otogarlarda uzun saatler beklemek ve tüm bunların yanı sıra oluşan iklim değişiklikleri ve hava şartlarındaki farklılıklar migren ataklarını tetikleyebilen unsurlar arasında yer alıyor.
ADIM 7: Yaz aylarında migren atakları artar mı?
Evet. Aşırı sıcak ve nemli hava, susuz kalmak, aşırı aydınlık ve parlak güneş ışığı, haşere kovan losyon ve ilaçlar, güneş kremleri birer migren tetikleyici unsurdur. Aşırı sıcak hava ve nem oluşması migren şikayeti olmayanlarda bile migren atakları yaşamalarına neden olabiliyor.
ADIM 8: Hava kirliği ya da oksijensiz ortamlar migreni nasıl etkiler?
Yapılan araştırmalar sonucun hava kirliliğinin, migren ağrılarına sebebiyet verdiği kanıtlanmıştır. Ayrıca bulunduğunuz kapalı ortamda, yeterli düzeyde oksijen bulunmuyorsa migren hastalığı olanlarda beyinde zonklamaların meydana gelmesi ve olası bir migren atağı kaçınılmaz oluyor.
ADIM 9: Yıldırım düşmeleri ve sağanak yağmur migren atakları üzerinde etkili midir?
Tıpkı yaz aylarında olduğu gibi, böyle aşırı yağmur ve yıldırım oluşan havalarda da migren atakları meydana gelebiliyor. Hatta yapılan çalışmalar ile görülmüştür ki; düşen yıldırımın 25 km. civarında bulunan bireylerde bile migren atakları görülebiliyor.
ADIM 10: Migren ve beslenme doğrudan ilişkilendirilebilir mi?
İçerisinde bulunan maya gibi bazı tetikleyici maddeler nedeni ile tüketilmemesi gereken gıdalar vardır. Şarap, çikolata, tarçın gibi bazı besinler migrende tetikleyici olabiliyor. Kişiden kişiye değişikliklerin olabildiğinden, hastaların kendi ataklarını tetikleyen besinleri gözlemlemeleri gerekiyor.