KARBONHİDRAT BAĞIMLILIĞINDAN VAZGEÇME ÖNERİLERİ

KARBONHİDRAT BAĞIMLILIĞINDAN VAZGEÇME ÖNERİLERİ

Karbonhidratlar, son zamanlarda sıkça duyduğumuz bir yiyecek grubudur. Her besin grubu gibi vücudumuz, karbonhidrata da ihtiyaç duymaktadır. Ancak kontrollü tüketilmesi gereken karbonhidrat grubunun fazla alımı, bir takım sağlık sorunlarını da beraberinde getirmektedir.

Gün içerisinde tüketilen karbonhidrat grubu, düzenli tüketim sonrasında bağımlılık yapabiliyor. Gereken miktarın üzerinde tüketilen karbonhidratlar; İç organların yağlanmasını sağladığı gibi, insülin üremesini de kısıtlamaktadır. Karbonhidratlar; Karın bölgesinde toplanan ve bölgesel yağlanmaya neden olan omentum yağının oluşumuna neden olurlar.

Karbonhidrat bağımlılığından kurtulmak; Hem karın bölgesinde oluşan yağlardan kurtulmanızı, hem de istenmeyen kilolardan kurtulmak demektir. Aşırı karbonhidrat tüketimine son verdiğinizde, enerjinizin yükseldiğini de fark edeceksiniz.

Büyük hedefleriniz olmasa bile, sadece formunuzu korumak ve sağlıklı kalmak için egzersiz yapmanız gerektiğini unutmayın. Kolaylıkla temin edebileceğiniz Pilates ve Yoga Setleri ile egzersizinizi kendiniz de programlayabilirsiniz. En temel enerji kaynaklarından olan karbonhidratların, egzersizden önce tüketilmesi gerektiğini de hatırlatmak isteriz.

Kardiyovasküler hastalıklara davetiye çıkartan Karbonhidrat bağımlılığının, kanser riskini de arttırdığı tespit edilmiştir. Uzak durmamız ve kontrollü tüketmemiz gereken karbonhidratlar hakkında neler biliyoruz? Karbonhidratlar ve hakkında çok duymadığınız bilgileri sizler için araştırdık.

Karbonhidrat Bağımlılığı

Karbonhidratlar Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Meyve ve sebzeler, patates, şeker, bal, pekmez, makarna, pirinç ve börek gibi içerdiği karbonhidrat değeri yüksek olan besinlerdendir. Çoğumuz tarafından severek tüketilen meyve suları ve hamur işleri de karbonhidrat grubu ürünler arasında yer almaktadır.

Vücudumuzun en temel enerji kaynaklarından olan karbonhidratların; fazla tüketilmesinin tehlike yaratması gibi, yeterli miktardan az tüketilmesi de sakıncalıdır. Yeteri kadar karbonhidrat tüketmiyorsanız, vücudunuz ihtiyaç duyduğu enerjiyi proteinlerden karşılayamaya başlayacaktır.

Birçoğumuzun farkında olmadan tükettiği karbonhidratlar, beyine geçen mutluluk sinyallerinde oldukça ustadırlar ve bu nedenle tercih sebebi olurlar. Mutsuz olduğumuzda canımızın çikolata istemesi ya da heyecanlandığımızda şekerleme yemek istememiz gibi nedenlerin altında bu durum yatar.

Vücutta toksik etki yaratan işlenmiş karbonhidratlar yerine, sağlıklı ve kaliteli diye nitelendirilen karbonhidratlar tüketilmelidir. Doğal ve lifli karbonhidratları tüketmek, en sağlıklı seçimlerden olacaktır. Çünkü lifli gıdalar; kanser, diyabet, sindirim sorunları ve kalp rahatsızlarına karşı koruyucu özelliktedir.

Sağlıklı Karbonhidratlar

Karbonhidrat İçeren Besinler;

  • Yağsız sütler, çikolatalı sütler, light yoğurt ürünlerinde,
  • Tahıl, çavdar, yulaf, arpa ve bunlarla elde edilen ekmek çeşitlerinde,
  • Nohut ve Kuru fasulye başta olmak üzere baklagiller familyasında,
  • Patates, mısır, tatlı patates gibi kök sebzelerde,
  • Kurabiye, şekerleme ve çikolata gibi ambalajlı gıdalarda,
  • Şeker, şekerleme ve içerisinde şeker bulunduran meyve sularında,
  • Beyaz undan yapılmış makarna ve mısır gevreklerinde,
  • Muz, kayısı, yaban mersini, incir, elma, üzüm, portakal, ananas, çilek ve karpuz gibi meyve çeşitlerinde,
  • Badem, fındık, ceviz, chia ve kinoa gibi aynı türdeki besin maddeleri ve kuru yemişlerde,
  • Yeşil yapraklı sebzeler ve brokolide,
  • Zencefil ve kuşkonmaz gibi bazı baharat ve kurutulmuş sebzelerde karbonhidrat içeren besin maddeleri arasında yer almaktadır.

Sağlıklı bir vücut yapınız varsa, günlük beslenmenizin %45-65’ inin sağlıklı karbonhidratlardan oluşması gerekmektedir. Beyin ve sindirim sistemini de doğrudan etkileyen karbonhidratlar, doğal ve sağlıklı seçimler tercih edilerek tüketilmelidir.

Karbonhidrat Bağımlılığı Hakkında

Karbonhidrat Bağımlılığını Yenmek İçin Ne Yapılmalı?

  1. İnsülin Direncini yakından ilgilendiren karbonhidrat alımında, daha fazla hareket halinde olmamız gerekir. Gün içerisinde sürekli hareket eder ve düzenli bir egzersiz planı oluşturarak insülin direncini etkili bir şekilde kırmış olacaksınız.
  2. Kaliteli bir uyku; şeker bağımlılığında size yardım edebileceği gibi, stresi de azaltacaktır. Önemli olan yeterli süreli ve kaliteli uyumak.
  3. Balık, ceviz ve avokado gibi yağların enerji olarak kullanılmasında destek olabilecek gıdalar tüketmeniz gerekir.
  4. Besin destekleyiciler içerisinde yer alan krom pikolinat gibi, insülin direnci açısından önem taşıyan destekleri değerlendirmelisiniz.
  5. Şekerli, nişastalı besinler ve gazlı içecekler; aşırı insülin salgılatan besinlerden olduğundan, kontrollü ve az tüketilmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir