Korayspor Blog

5 DAKİKASI 50 MEKİĞE BEDEL PLANK !

5 DAKİKASI 50 MEKİĞE BEDEL PLANK !

Modern spor egzersizleri arasında yer alan ve son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz Plank, oldukça etkili bir hareket. Düzenli ve doğru uygulandığında günde 5 dakikalık kısa bir süre ayırsanız dahi pek çok egzersiz çalışmasından daha başarılı sonuçlar ortaya koyabiliyor.

5 dakikası 50 mekiğe bedel olan plank egzersizi, birkaç farklı yöntemle yapılabilir. Kendi içerisinde; Klasik plank, diz üstünde plank, tam plank, diz üstünde yan plank, yan plank ve decline plank olmak üzere çeşitlere ayrılıyor.

Kolay gibi görünsede yeni başlayanların denge kurmakta zorlanacağı hatta ilk birkaç gün kas ayrıları yaşayacağını da belirtelim. Ancak oldukça yararlı bir egzersiz olduğundan, fitness programlarının çoğunda ilk sıralarda yer veriliyor.

Plank Egzersizi

Plank Hangi Kasları Çalıştırır?

Bilinçli bir çalışma yapabilmek için öncelikle hangi kaslar üzerinde etkili olacağını bilmemiz gerekir.  Alet gerektirmeyen egzersizler arasında yer alan Plank; Düz, yan ve çapraz karın kaslarını çalıştıracaktır. Aktif bir şekilde karın kasları üzerinde etkili olmanın beraberinde göğüs ve bacak kaslarının da güçlenip, sıkılaşmasına katkı sağlayacaktır.

Dümdüz bir karın hayaliniz varsa 5 dakikası bile 50 mekiğe bedel olan Plank, mutlaka egzersiz programınızda yer almalıdır. Mekik ile arasındaki en belirgin fark ise; Plank egzersizinin, çok daha fazla fiziksel güç gerektiğidir. Dolayısıyla mekik egzersizine oranla daha etkili sonuçlar elde etmenizi sağlar.

Plank Hangi Kasları Çalıştırır?

Plank Nasıl Yapılır?

Çalışmaya başlamadan önce sağlıklı koşulları hazırlamanız gereklidir. Ne çok sert, ne de çok yumuşak bir zeminde çalışmanız gerekmektedir. Amaca yönelik tasarlanan spor mat çeşitleri üzerinde çalışmanız, verimliliği arttırmanız adına yararlı olacağını belirtmeliyiz.

  1. Klasik Plank: Spor matınızın üzerine yüz üstü uzanarak, sadece ayak parmak uçları ve dirsekler yerde olacak şekilde pozisyon alın. Omuz hizasında ayarlayacağınız dirseklerinizden destek alarak, vücudunuzu havaya kaldırın. Harekete alışana ve kaslarınız güçlenene kadar 25-30 saniye sabit bir şekilde durabilirsiniz.
  2. Diz Üstünde Plank (Kneeling Plank): Oldukça kolay bir hareket olduğundan yeni başlayanlar için ideal bir seçenektir. Kalça ve karın kaslarının yanı sıra sırt, omuzları da çalıştıran Diz Üstü Plank; klasik plank pozisyonunda ancak dizlerinizin yerde olduğu egzersizdir.
  3. Diz Üstünde Yan Plank (Kneeling Side Plank): Klasik plank pozisyonundan biraz farklıdır. Kalça ve karın kaslarını aktive eden Diz Üstünde Yan Plank; Mat üzerinde yan uzanıp, diziniz yardımı ile yerden destek alırken, aynı zamanda yerdeki kolunuz ile vücudunuzu hava kaldırmanız şeklinde yapılır. Başlangıç için uygun bir egzersizdir.
  4. Yan Plank (Side Plank): Pozisyon olarak diz üstünde yan plank hareketine benzer. Ancak bu harekette diziniz ile yardım almadan, vücudunuzu yukarıda tutmanız gereklidir. Ayaklarınız ile yerden destek sağlamanız gerekecektir.
  5. Tam Plank (Full Plank): Şınav çekme pozisyonu alarak, omuz hizasında açtığınız kollarınızdan destekle, vücudunuzun üst kısmını havada tutma şeklinde yapılan egzersizdir. Kalça kaslarınızı sıkılaştıracak, omuz, karın ve kol kaslarınızın gelişmesini sağlayacaktır.
  6. Decline Plank: Klasik plank şeklini alın ve ayaklarınızın altına yükseklik koyun. Pilates topundan ya da sandalyeden yardım alabilirsiniz. Dirseklerinizden destek alarak, sabit bir duruş yapmalısınız.
5 Dakikası 50 Mekiğe Bedel Plank Egzersizi

5 Dakikası 50 Mekiğe Bedel olan Plank Egzersizinin Yararları;

Doğru ve düzenli uygulanan her egzersiz programı gibi 5 Dakikası 50 Mekiğe Bedel Plank çalışmaları da vücudunuzun direncini arttıracak, metabolizma hızınızı yükseltecek, kalori harcamanızı sağlayacaktır. Ancak egzersizlerinizden en etkili sonucu alabilmek ve sağlıklı bir yaşam sürebilmek için sağlıklı beslenmeye de özen göstermeniz gerekmektedir.