“21 GÜN KURALI” NE KADAR DOĞRU?

Yeni bir alışkanlık kazanmak ya da var olan alışkanlığı değiştirmek istediğinizde, 21 gün kuralı mutlaka karşınıza çıkmış olmalı. Bazılarına göre efsane olduğu varsayılan 21 gün kuralı, aslında gerçekliği kanıtlanmış bilimsel bir bilgidir.

İnsan beyninin yeni bir olayı, durumu ya da alışkanlığı kabullenmesi ya da yok sayması için 21 gün yeterli bir süre olarak belirtiliyor. Spora başlarken, diyet yapmaya karar verdiğinizde, sigarayı bırakırken yani alınacak tüm radikal kararlarda, kalıcılık için 21 gün devam etmeniz gerektiği vurgulanıyor.

Edinilmiş bir alışkanlıktan vazgeçmek, bilinçaltını yeni bir alışkanlığa hazırlamaktan çok daha zordur. Pes etmeden, isteğiniz doğrultusunda beyninizi konu ile ilgili yeniden programlamanız gerekiyor. İşte bu durumda 21 güne ihtiyacınız olduğunu bilerek, sabırlı davranmanız gerekiyor.

“21 Gün Kuralı” Nasıl Uygulanmalıdır?

Kişisel iradeniz ile bir alışkanlığı değiştirmek istiyorsanız, kısa bir sonra pes ettiğinizi fark edebilirsiniz. Bilinç ve bilinçaltınız çatışmaya girdiğinde, kazananın her zaman bilinçaltı olacağını bilmelisiniz. Örneğin bırakmak istediğiniz zararlı bir alışkanlık varsa ancak bilinçaltınızda bu alışkanlık olumlu olarak yer alıyorsa, bunu başarmanız imkansıza yakındır.

Bilinç içerisinde olan bir beyin, dakikada dokuz düşünceyi, mantıklı olarak algılayabiliyor. Ancak bilinçaltımız bir dakika gibi kısa bir zaman içerisinde, 2.3 milyon bilgiyi süreçten geçirebiliyor. Buradan da anlıyoruz ki bilinçaltı, anlık bilincimizden çok daha kuvvetli.

Hayat boyunca edinilen alışkanlıklar, deneyimler, inançlar gibi olgular, bilinçaltımıza depolanmaktadır. Eski alışkanlıklardan kurtulmak olabildiğince zor olduğundan bunun yerine, yeni bir alışkanlık edinmelisiniz. Zihinde ve hücresel bellekte kalıcı olarak yer almasını istediğimiz bu yeni alışkanlığı kabullenmesi için beynimize 21 gün süre vermemiz gerektiği bilimsel olarak açıklanıyor.

Aynı davranışı 21 gün tekrarlamanız, zihnin bu süre sonrasında yeni alışkanlığı otomatik olarak yapmaya başlayacağı belirtiliyor. Ayakkabı bağcıklarınızı bağlarken ya da dişlerinizi fırçalarken, düşünmeden yaptığınızın farkında mısınız? Bunun sebebi ise bilinçaltınızda bu eylemlerin bir alışkanlık olarak yerleşmiş olmasıdır.

“21 Gün Kuralı” Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

Plastik cerrah olan Maxwell Maltz, 1950’li yıllarında hastalarındaki ortak bir davranışın farkına varır. Burun ameliyatı yaptığı tüm hastaların, yeni yüz ve görünümlerine 21 gün sonrasında alıştıklarını gözlemlemektedir.

Bu durumun farkına varan cerrah, yeni bir alışkanlıklar üzerine çalışmalara başlıyor. 21 gün teorisi ile ilgili çalışmalar yaparak, “Mutluluk bir alışkanlıktır.” kitabında edindiği bilgileri paylaşıyor. Bu bilginin doğruluğu hala sorgulansa da, farklı bakış açılarına sahip olan ve bunları savunan birçok birey bulunuyor.

Bazı kaynaklara göre ise “21 Gün Kuralı” yanlış bir inanıştır. Yapılan bazı araştırmalar sonucun da ise yeni bir alışkanlık kazanmanın ya da var olan alışkanlığı yok etmenin 18-254 gün arasında sürebileceği yönünde. Sonuç olarak bakıldığında tüm görüşlerdeki ortak payda ise beynin yeni bir alışkanlık edinmesinin zaman alacağıdır. Diğer gerçek bilgi ise bilinçaltının, bilinçten çok daha fazla yaptırım gücüne sahip olduğudur.

En doğru yöntemin yeni bir alışkanlık kazanmanın yeni bir süreç olduğunun farkına varmaktır. İlk zamanlar, yeni alışkanlığınızı kazanana kadar zorlanabilir, unutabilir, sıkıntı yaşayabileceğinizin bilincinde olmanız gerektiğidir. Ayrıca yeni alışkanlığınızı kazanana dek, yanlışlar yapabileceğinizi bilmek ve bunun doğal bir durum olduğunu kabullenmektir.

Alışkanlık edinmek ya da var olan alışkanlığınızdan kurtulmak, durum her ne olursa olsun kendinize zaman vermeniz gerektiğini bilmeniz gerekiyor. Bir eylemin alışkanlığa dönmesi için bilinçten ziyade, bilinçaltının bunu kabullenmesi gerekmektedir. Zaman sınırını zihninizden kaldırırsanız, alışkanlık edinme süreciniz çok daha hızlı geçtiğini göreceksiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir