Korayspor Blog

12 BİN YILLIK TAHIL MİRASI; “SİYEZ BUĞDAYI”

Tarihi 12 bin yıl önceye dayanan siyez buğdayı, son yıllarda günümüzde de yeniden popüler olmaya başladı. Koca bir tarih boyunca günümüze dek bozulmadan gelmeyi başarmış siyez buğdayının yararları ise saymakla bitmeyecek kadar fazla.

Son zamanlarda beslenme uzmanlarından sıkça duyduğumuz siyez buğdayı, siyez unu, siyez ekmeği sağlıklı beslenmek isteyenlerin ve kilo kontrolü yapanlar tarafından sıkça tercih edilmeye başlanmıştır. Öğünlerinizde ekmek tüketmekte ısrar edenlerdenseniz, siyez ekmeğini tercih etmenizi önerdiğimizi de belirtelim.

Buğdayların atası olarak bilinen siyez, tarihteki ilk ekili tahıl çeşitlerindendir. Günümüzde en çok Kastamonu’da yetiştirilen siyez buğdayı, ülkemizde ilk Güney Doğu Anadolu Bölgesi’nde değerlendirilmiştir.

Evrensel bir besin olan siyezin; Fas, Fransa, Balkan ülkeleri, Almanya, İtalya, İsviçre, Yugoslavya ve İspanya gibi pek çok ülkede tarımı yapılarak, üretilmektedir. Taş değirmenler yardımı ile öğütülerek un haline getirilen siyez buğdayı, işlenmesi zor olan buğday çeşitleri arasındadır.

Siyez Buğdayının Sağlığa Yararları;