YEMEKTEN SONRA NELERDEN KAÇINMALIYIZ?

Yemek sonrasında kimileri yürüyüş yapmayı tercih ederken, kimileri uykuya dalmayı tercih ediyor. Ancak sindirim sistemine müdahale etmemek ve rahat çalışmasını desteklemek için tüm bu eylemlerden hemen önce biraz beklemek gerekiyor.

Özellikle akşam yemekleri sonrasında edinilmiş bu alışkanlıklar, sağlığımıza zarar verebiliyor. Sağlıklı gibi görünen bir takım alışkanlıklar, rahatsız edici ve sağlığımızı tehdit eden bir hal alabiliyor. Pek çoğumuzun bilmediği ya da farkında olmadığı bu durum, ciddi sorunlara yol açabiliyor.

Yemek sonrasında sağlığın bozulmasına neden olacak durumları bilerek, daha bilinçli davranmamız gerekiyor. Sadece bir takım eylemler değil, yemeğin hemen sonrasında yenilip içilen besinlere de dikkat etmemiz gerekiyor. Yemek sonrasında yapılan ve vücudumuza zararı bulunan tüm alışkanlıkları sizler için toparladık.

Yemek Sonrasında Yapılmaması Gerekenler;

  • Meyve Tüketmek… Türk kültürünün bir parçası haline gelen yemek sonrası tatlı yeme alışkanlığının zararlarından korunmak için birçok kişi meyve tüketerek öğününü sonlandırıyor. Ancak beslenme uzmanları meyve yemek için en sağlıklı zamanın sabah saatlerin aç karnına iken ya da sabah saatlerinde öğünler arasındadır. Vücut tarafından emilimi daha uzun süren meyve içerisindeki doğal şeker ise bunun en büyük nedenidir.
  • Uyuklamak… İlk bakışta rahatlatıcı bir alışkanlık gibi görünse de yemek sonrasında uyumak, sindirim sistemi bozukluklarına neden olabiliyor. Yatar pozisyonda olan vücudumuz, midede bulunan asidin yemek borusuna doğru ilerlemesine olanak veriyor. Sıkça duyduğumuz mide yanması sorununun en çok karşılaşılan sebeplerinden biri de budur. Yemeğin ardından uykuya daldığınızda diyafram kasılıyor ve horlama meydana geliyor. Ayrıca bir obezite nedeni de olduğunu varsayarsak yemekten sonra en az 2 saat uyumamak gerekiyor.
  • Çay İçmek… Demir emilimini engellediği sebebi ile ana öğünlerde çay tüketilmesi önerilmemektedir. Protein ve mineralleri bağladığı bilinen tanik asit içermesi nedeni ile yemek sırasında ve hemen sonrasında çay içilmemesi gerekiyor. Kronomik anemi atakları ve demir eksikliği gibi sorunlar yaşamak istemiyorsanız, yemek sonrası çay içme alışkanlığınızdan vazgeçmeniz gerekiyor.
  • Yürüyüş Yapmak… Yürümek sağlığımız için oldukça yararlı bir spor olsa da, yemeğin hemen ardından yapıldığında reflüye sebep olabiliyor. Yemek sonrasında koşu ayakkabılarınızı giyerek rahat bir yürüyüş yapmak istiyorsanız, vücudunuzun yediklerinizi sindirebilmesi için ona en az yarım saatlik bir zaman tanımanız gerekiyor. Ayrıca tok karın ile yürüyüş yaptığınızda, temponuzun da bir hayli yavaş olduğunu fark edeceksiniz.
  • Sigara İçmek… İnsan sağlığına büyük zararları olan sigarayı, yemeğin hemen sonrasında içtiğinizde oluşan risk çok daha fazla. Kardiyovasküler ve akciğer sağlığını doğrudan etkileyebilen sigaranın içerisinde bulunan nikotin, sindirim için gereken oksijen ile birleştiğinden kanserojen emilimini kolaylaştıracaktır.
  • Duşa Girmek… Vücudumuz tükettiğimiz besinleri sindirebilmek için vücut ısısını korumaya çalışırken, sizin sıcak bir duş alarak vücut ısınızı yükseltmeniz işleri bozacaktır. Yemeğin hemen sonrasında duş almanız, bedenin alt bölgesindeki kan akışını arttıracağından mideye giden kanın seviyesini de düşürecektir. Bu durum ise mide için oldukça sağlıksız olacaktır. Midede ağrı ve enflamasyona neden olduğundan, yemek sonrası duş almak için 30-60 dakika kadar beklemeniz tavsiye ediliyor.
  • Soğuk Su İçmek… Sindirimin yeterli düzeyde yapılmasını engellediğinden, yemek sırasında ya da hemen sonrasında soğuk su tüketmemeniz gerekiyor. Yemek sırasında tükettiğiniz besinlerin birbirine yapışmasına neden olmasından kaynaklı olarak maddelerin emilimi ve atıklardan ayrılması daha zor hale gelecektir.
  • Yüzmek… Yemek sonrasında vücudumuz tarafından başlatılan sindirim işlemi, mideye kan akışını hızlandırmaktadır. Yemekten hemen sonra yüzmeniz halinde, mide ve vücudunuzda kramplar oluşması kaçınılmazdır. Bu nedenle yemek sonrasında yüzmek istiyorsanız, en az 30 dakika sindirim için vücudunuza zaman tanımanız gerekiyor. Sonrasında en kullanışlı mayonuzu giyerek, kendinizi sulara bırakabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir