VÜCUT TİPİNE GÖRE SPORUNU SEÇ!

İdeal görünümü korurken, sağlıklı kalabilmek için sporu hayatımızın bir parçası haline getirmemiz gerekiyor. Ancak etkili ve verimli bir spor yaşamı için yapacağınız sporun, vücut tipinize de uygun olması gerektiğini bilmek gerekiyor.

Elbette herkes istediği sporu yapabilir ancak çalışmalarınızdan hakkı ile verim almak ve hedeflerinize ulaşabilmek için doğru egzersizleri yapmak önemli. Gerekli olması halinde bir uzmana danışarak vücut tipinize ve amaçlarınıza en uygun çalışma şeklini belirlemelisiniz.

Her bireyin aynı vücut yapısına sahip olmaması nedeniyle, aynı çalışmalardan eşit sonuçlar beklemek anlamsız olacaktır. Kendinize bireysel olarak en uygun olacak seçimi yapmak, daha kolay kilo vermenizi ve vücudunuzu şekillendirmeye yardımcı olacaktır.

Vücut Tipleri Kaça Ayrılır?

Dört tip vücut şekli bulunuyor. Alt ve üst beden yapısına uygun, şekil itibari bakıldığında benzerlik gösterdiği gibi tanımlanmaktadır. Sağlıklı bir beden ve gelişmiş kaslara sahip olmak için en ideal sporu, vücut tipinizi dikkate alarak belirlemelisiniz. Vücut tipleri yapısına göre dört kategoride ele alınmaktadır;

  1. Elma vücut tipi,
  2. Armut vücut tipi,
  3. Kum saati vücut tipi,
  4. Dikdörtgen vücut tipidir.

Vücut Tipine Göre İdeal Spor Önerileri;

  • Elma Vücut Tipi: Üst bedenin daha geniş göründüğü, alt bedeni oluşturan bacakların ise daha ince olmasının beraberinde bel oyuntusunun belirgin olmadığı vücut tipi elma vücut tipi olarak isimlendiriliyor. Ağırlıklı olarak bedenin orta bölümünde kiloların toplanması ile meydana gelir.

Spor Önerisi… Alt bedenin dar, üst bedenin ise geniş göründüğü bu vücut tipine sahipseniz; pilates yapmak ve bisiklete binmek sizin için en uygun sporlardır. Bel çevresi ve göbek bölgesinde sabitlenen yağları pilates yaparak azaltırken, zayıf görünüme sahip olan bacak kaslarınızı güçlendirerek orantılı bir görünüm elde edebilirsiniz. Pilates ekipmanlarından yardım alarak, istediğiniz zaman ideal vücut için çalışmalarınıza başlayabilirsiniz.

  • Armut Vücut Tipi: Üst bedenin alt bedene kıyasla daha ince olduğu bir vücut tipidir. Belirgin ve kavisli bir bel, dar omuzlar ve geniş kalça yapısı ile şekil itibari ile de armudu andırır. Özellikle kadınlarda görünen bu tip vücut, genetik olarak basen ve üst bacaklarda daha kolay kilo birikmesi ile meydana gelmektedir.

Spor Önerisi… Armut vücut tipine sahipseniz, elma grubunun aksine bisiklet çalışmalarından uzak durmanız gerekiyor. Zaten kalın görünen üst bacak kaslarını güçlendireceğinden tercih edilmemelidir. Bu vücut tipine sahip olanlar için en ideal spor; koşu yapmak olacaktır. Koşu esnasında ekstra konfor ve rahatlık sunan, yeni teknolojili koşu ayakkabı modellerini tercih ederek, daha uzun süre çalışma yapabileceğinizi de hatırlatmak isteriz.

  • Kum Saati Vücut Tipi: Dengeli bir görünüme sahip olan kum saati vücut tipinde, alt ve üst beden orantılı görünmektedir. Belirgin ve kıvrımlı bir bel yapısı bulunan bu grubun, geniş omuzlara sahip olduğunu da belirtelim. Diğerlerine oranla daha atletik bir yapıya sahip olduklarından, doğru bir spor şekli ile değerlendirebilirler.

Spor Önerisi… Her çeşit kardiyo egzersizinin uygun olduğu bu grupta koşma, yüzme, bisiklet, dans en çok tercih edilen aktiviteler arasında yer alıyor. Özellikle üst sırt bölgesinde yağ birikimi olan bireyler için en etkili yöntem olan yüzmeyi tavsiye edebiliriz. Su tutmayan, hızlı kuruma özellikli en yeni teknolojiler ile tasarlanmış mayo modelleri ile performansınızı yükseltebileceğinizi de hatırlatmak isteriz.

  • Dikdörtgen Vücut Tipi: Genel yapı olarak daha zayıf bireylerde görülen dikdörtgen vücut tipinde, alt ve üst beden genişliği eşit görünür. Uzun kol ve bacaklara sahip olan bu tip bireylerde, tam belirgin olmayan düz bir bel oyuntusu vardır.

Spor Önerisi… Uzun mesafe koşuları başta olmak üzere kardiyovasküler çalışmalar için en ideal vücut tipi grupları içerisinde yer alır. Tüm kardiyo egzersizlerinin uygun olduğu gruptur. Bu grubun bireyleri; omuz ve kalça egzersizlerine ağırlık vererek çalışabilirler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir