VÜCUT GELİŞTİRMEDE YAPILAN HATALAR

Vücut geliştirme çalışmalarında yapılan bazı önemli yanlışlar, ciddi sağlık problemlerine ya da hedefe ulaşamama gibi sorunlar oluşturabiliyor. Sağdan sola uygulanması gereken programları, görüldüğü şekli ile direkt uygulamak en sık yapılan hatalar arasında yer alıyor.

En sık karşılaşılan sorunların başında bağlarda oluşan yırtılma ve kopmaların meydana gelmesi bulunuyor. Üstelik bağlarda oluşan bu sağlık sorunları düzeltilmesi oldukça zor olan problemlerden biridir.

Fitness çalışmaları yaparken, en yaygın yapılan hataları bilirseniz daha dikkatli davranabilir ve olası sağlık problemlerinin önüne geçebilirsiniz. Tüm kas gruplarını aynı anda çalıştırma özelliği bulunan vücut çalışmalarında yapılan yanlışlar ile diğer spor dallarına göre bedenimiz daha fazla yıpranacaktır. Bu nedenle vücut geliştirme çalışmalarınıza ekstra özen göstermelisiniz.

Vücut Geliştirmede En Yaygın Yapılan Yanlışlar;

  • Ağırlık Kaldırırken Nefesi Tutmak… Özellikle spor yapmaya yeni başlayanlarda meydana gelen kasılmalar nedeniyle nefes tutularak çalışılır. Ancak bu sağlıksız bir durumdur. Ağırlık çalışırken nefesi tutmak; dikkati dağıtacak ve çalışma bitmeden nefesini tutmak zorunda hissedecektir. Bu gibi durumlarda çalışmayı daha kısa sürede bitirmeye odaklanan sporcu, yanlış şekillerde çalışacaktır.
  • Sürekli Aynı Ağırlık ile Antrenman Yapmak… Düzenli yapılan ağırlık kaldırma çalışmaları nedeniyle kaslarda büyüme ve güçlenme meydana gelecektir. Sürekli aynı ağırlıklar ile çalışmak, bir süre sonra yeterli gelmeyecek ve ağırlığı arttırmanız gerekeceğini bilmelisiniz. Örneğin; çalışmalarınızı dumbell ile yapıyorsanız, kısa sürelerle ağırlığı düzenli olarak arttırmalısınız.
  • Kapasitenin Üzerinde Ağırlık Kaldırmak… Vücut geliştirmek isteyenlerin en sık yaptığı hatalardan biri de kaldırabileceğinizden daha fazla ağırlık kullanarak çalışmaktır. Daha fazla ağırlık kaldırmak sanki daha hızlı sürede gelişim göstereceğiniz yanılgısına kapılmanıza neden olur. Oysa olması gerekenin üzerinde ağırlık kaldırmanız durumunda, hareketin yarıda kalmasına neden olabilmektedir.
  • Dinlenme Süresini Ayarlayamamak… Antrenman sırasındaki yetersiz dinlenme veya fazla süre dinlenme verimliliğinizi etkileyecek bir unsurdur. Genelde spora yeni başlayanlar, bir uzmandan yardım almıyorsa ideal dinleme sürelerini ayarlayamazlar ve bu durum performansı doğrudan etkilemektedir. Aynı şekilde hiç dinlenmeden yapılan antrenmanlardan da yeterli derecede verim alamayacağınızı bilmelisiniz.
  • Antrenman Öncesinde Isınmamak… En yaygın hataların başında antrenman öncesinde ısınma yapmadan çalışmaya başlamak geliyor. Harekete yön veren kas ve tendonları bir miktar ısınmasını sağlayarak, eklemleri egzersize hazırlamak gerekir. Isınma çalışmaları yapmadan antrenmana başlamak, kasların çok fazla kasılmasına ve deforme olmasına neden olacaktır.
  • Spora Uygun Giyinmemek… İster vücut geliştirme yapın, isterseniz kardiyo çalışın yapacağınız spora uygun giyinmeye özen göstermelisiniz. Hareket kabiliyetinizi kısıtlamayan, olabildiğince esnek ve rahat, bedeni çok sarmayacağı gibi aşırı bol gelmeyecek kıyafetleri tercih etmelisiniz. İçerisinde konforlu olmayacağınız kıyafetler, performansınıza olumsuz yansıyacaktır. Bu nedenle dünyaca ünlü spor markalarının, en yeni teknolojileri kullanarak cinsiyet özelliklerini esas alarak tasarladıkları kadın spor giyim ve erkek spor giyim ürünlerini tercih etmenizi tavsiye ediyoruz.
  • Yağ Oranı Yüksekken, Kas Yapmaya Çalışmak… Her bireyin vücut yapısı birbirinden farklıdır. Bazıları genetik olarak daha yağlı bir vücut yapısına sahipken, bazılarında kas oranı fazladır. Ancak bilmemiz gereken belirgin ve gözle görülen kaslara sahip olabilmek için vücut yağ oranının olabildiğince düşük olması gerektiğidir. Yani vücudunuz fazla yağlı ise kas geliştirmeden önce, vücut yağ oranınızı düşürmeye çalışmalısınız.
  • Sadece Makineleri Kullanmak… Vücut geliştirmeye çalışanlar tarafından yapılan en belirgin yanlışlardan biri de sadece makine ile çalışmaktır. Makineler ağırlık çalışmalarında denge sağladığından sporcular yalnızca barı indirip, kaldırırken güç kullanırlar. Oysa bir bar ile sehpaya uzanarak yapılacak çalışmalarda, dengeyi sağlamaya çalışmak bile ekstra efor gerektireceğinden çok daha verimli çalışmanıza neden olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir