SAĞLIKLI BESLENMEDE EKMEĞİN YERİ VE ÖNEMİ

Özellikle bizim kültürümüzde ekmeğin ne kadar önemli olduğu tartışmasız herkes tarafından kabul edilmiş durumda. Ancak konu kilo kontrolü olduğunda bazı kaynakları ekmeği tamamen hayatımızdan çıkartmak gerektiğini savunurken, bazı kaynaklar ise ekmeğin mutlaka diyet listelerinde yer alması gerektiğini vurguluyor.

Sağlıklı beslenmede ekmek tüketmek önemlidir çünkü ekmek, en temel enerji kaynakları arasında yer alıyor. Yapılan çalışmalar gösteriyor ki; ülkelerin tükettikleri ekmek miktarı ile ülkenin gelişmişlik düzeyi ve bireylerin sosyo-ekonomik durumları arasında bir ilişki bulunuyor.

Beslenmede ekmeğin faydalı olabilmesi için tam tahıllı ve tam buğday ekmekleri tavsiye ediliyor. Bu tür ekmekler; kompleks karbonhidratlar, bitkisel protein, posa ve lif, B grubu vitaminler, E vitamini, mineraller, probiyotik ve antioksidan içerdiğinden son derece sağlıklıdırlar. Üstelik tahıl ve tam buğday ekmeklerinin içerdiği yağ oranı ve glisemik indeks düşük olduğundan rahatlıkla tüketilebilirler.

Diyetlerde Ekmek Tüketmek;

Genellikle en çok düşülen yanılgılardan biri diyet yapanların ekmeği tamamen hayatlarından çıkartmalarıdır. Ekmeksiz yapacağınız diyetler, sağlığınızı önemsemeden sadece zayıflamaya odaklanarak yapılan diyetlerdir ve sağlıksız bir yöntemdir.

Sağlığınızı bozmadan kilo vermek istiyorsanız, diyet listelerinizde ekmeğe yer vermelisiniz. Beyaz ekmeğe kıyasla besin değerlerinin daha kaliteli olduğu kanıtlanan tam buğday, çavdar ve tam tahıl ekmeklerini tercih etmeniz yararınıza olacaktır.

Tahıl oranı yüksek olan bu ekmek seçeneklerini değerlendirerek; içerisinde bol miktarda lif barındırdıklarından uzun süre tok kalabilir, iştah kontrolünde etkili olduklarından açlığınızı dengeleyebilir ve kan şekerinizi belirli bir düzeyde tutmayı sağlayabilirsiniz.

Tam tahıllı ekmekleri sadece zayıflamak isteyenlerin değil, sağlıklı beslenmeye önem veren herkesin tüketmesi gerektiğini belirtelim. Posalı yapısı sayesinde uzun süre tok tutarken aynı zamanda sindirim sistemi içinde son derece faydalıdır. Stresi azaltmaya ve depresyonu engellemeye de yardımcı olan tahıl ekmeklerine alıştığınızda, beyaz ekmek yemekten keyif almayacağınızı garanti ediyoruz.

Kandaki kolestrol seviyesinin kontrolünü sağlayabilen tahıl ekmekleri, B12 vitamini hariç tüm diğer B vitaminlerinin ana kaynağı olarak da gösterilmektedir. Bu özelliği nedeniyle tiroid sorunu olanlar içinde oldukça sağlıklı bir alternatif olduğu gibi diyabet ve hipertansiyon hastaları içinde idealdir.

Ekmeğin Besin Değerleri ve Önemi

Gün içerisinde ihtiyaç duyduğumuz enerjinin, neredeyse yarısını karbonhidratlardan sağlamaktayız. Bu nedenle pirinç, makarna, bulgur, erişte, patates, ekmek gibi besinler sağlıklı beslenmede önemli yer tutuyor. Üstelik ekmekte protein, vitamin, mineral ve azda yağ içeriği bulunmaktadır.

Tahılların dış kısmında bulunan kepek, tiamin, niasin ve folat gibi B vitaminlerinin beraberinde demir, çinko ve magnezyum mineralleri de sağlığımız için yararlıdır. Ekmeğin üretiminde kullanılan her madde ve gramaj besin değerini değiştirebiliyor.

Ekmeğin ana maddesi olan buğday ve tahılın kalitesi bile farklılık görülmesine neden olabiliyor. Ayrıca ekmeğe eklenen susam, fındık, nohut, çekirdek, çörek otu, süt, kepek ve zeytinyağı gibi maddelerinde besin değeri ve kalori miktarı bakımından farklılık gösterilmesine neden olabiliyor.

Ekmek Tüketirken Dikkat Edilmesi Gerekenler;

  1. Tam tahıl ve tam buğday ekmeklerini tercih etmeniz tavsiye edilmektedir. En besleyici ve en sağlıklı seçenek olduğunu unutmamalısınız.
  2. Yediğiniz ekmeğin çeşidi ne olursa olsun, sınırsız tüketebileceğiniz anlamına gelmediğinden kontrollü olarak tüketmelisiniz.
  3. Diğer aile bireylerine ve özellikle varsa çocuklarınıza iyi bir örnek olmak, sağlıklı beslenmeyi alışkanlık haline getirebilmeleri için ekmek tüketiminize özen göstermelisiniz.
  4. Paketli ürün alıyorsanız ekmeğin kahverengi olması sizi yanıltmamalıdır. Sadece o rengi tutturabilmek için bazı ekmeklerde kimyasallar kullanılabiliyor. Bu nedenle ekmeğin ambalajında tam tahıl ya da tam buğday ibarelerini aramalısınız.
  5. Ekmek tüketerek uygulayacağınız diyetlerin daha kalıcı kilo vermenize yardımcı olduğunu bilmelisiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir