Korayspor Blog

TAŞ DEVRİ (PALEO) DİYETİNDE MERAK EDİLENLER…

Son dönemin en popüler diyetlerinden olan Taş Devri Diyeti, diğer ismi ile Paleo Diyeti; sağlıklı yağların tüketimini destekleyen, düşük karbonhidratların da yer aldığı, protein ağırlıklı beslenmeye şeklidir.

İçerisinde bol miktarda glüten bulunan buğday ve tahıl ürünlerini geleneksel olarak fazlaca tüketen bir toplum olduğumuzu göz önde bulundurursak, sindirim sisteminde meydana gelen sorunlara şaşırmamız gerekiyor. Tüketilen fazla glütenin;  karın ağrısı, bağırsak ve gaz problemleri oluşuyor.

Süt ve süt ürünlerini içerisinde bulundurmayan taş devri diyeti; kahvaltıda peynir, yoğurt gibi ürünleri tüketmeyi sevenler için sorun gibi görünse de, alternatif seçenekler sunularak sorun giderilmeye çalışılıyor.

Taş devri diyeti olarak adlandırılan bu beslenme şekli ismini; taş devri döneminde yaşayan insanların en doğal ve sağlıklı kabul edilen natürel beslenme düzeninden alıyor. Sıkça duyduğumuz taş devri diyeti ile ilgili merak ettiğiniz ayrıntıları makalemizde bulabileceksiniz.

Taş Devri Diyetinin Temel Yapısı;

İlkel bir yaşam sürülen taş devri döneminde, hazır ve işlenmiş gıdalardan tamamen uzak bir dönem olduğunu öncelikle hatırlatmak isteriz. Dönemde tarımcılığın bile gelişmediğini varsayarsak insanlar beslenmelerini tamamen avcılık ve toplayıcılık ile sağlıyorlardı.

Dolayısıyla taş devri diyetinde; şekerli ve unlu besinler, hazır paketlenmiş ve işlenmiş gıdalar kesinlikle bulunmuyor. Bu beslenme şeklindeki temel nokta, tamamen doğal olduğu bilinen yiyeceklerin tüketilmesi de diyebiliriz.

Bu diyeti uygulamak isteyenler için belirtmemiz gereken diğer önemli unsur; tüm yiyeceklerin en doğal hali ile tüketilmesi gerektiğinden mümkün olduğunca besinlerin yapısını bozmadan, çiğ olarak tüketmeye çalışılmasıdır.

Aynı zamanda en başta söz ettiğimiz gibi bu diyet esnasında; süt ve süt ürünlerini tüketmemeniz, tahıl ve buğday içeren besinlerden uzak durmanız gerekiyor. İşlenmiş gıdalar içerisinde yer alan; salam, sosis, bisküviler, paketlenmiş içecek ve meyve sularının kesinlikle tüketilmemesi gerektiğini de belirtelim.

Ayrıca içerisinde karbonhidrat bulunan, yüksek şekeri oranına sahip olan kayısı, muz, şeftali gibi meyvelerinde, taş devri diyetinde yasak olduğunu da söylemekte yarar var. Kendinizi ve beslenme programınızı bu doğrultuda hazırlamalısınız.

Taş Devri Diyeti Nasıl Uygulanmalıdır?

Paleo diyeti olarak da bilinen taş devri diyetindeki temel nokta, bol miktarda kırmızı et tüketmeye ağırlık vermeye dayanıyor. Diyet esnasında tüketeceğiniz kırmızı etin, tavuk ve balığın pişme süresi oldukça büyük önem taşıyor. Bu besinlerin en yenilebilecek derecede, en az pişmiş şekilde tüketilmesi tavsiye ediliyor.

Elbette ki tüketeceğiniz et, balık ve tavuğun mümkün olduğunca en doğal ortamda yetişen, en sağlıklı hallerini yemek gerekiyor. Örneğin; imkanınız varsa marketten alacağınız suni tavuklar yerine, köyden temin edeceğiniz gerçek ve doğal yolla beslenen tavukları tercih etmeye çalışmalısınız.

Uygulayacağınız taş devri diyetinin amacına ulaşması için her besinin doğal halini tüketmeye özen göstermeniz gerekiyor. Mutlaka kilo kontrolünü de sağlayabileceğiniz bu diyetteki öncelikli amacın zayıflamaktan ziyade, sağlık beslenme şeklini benimseyip yaşamınıza entegre etmek olduğunu da unutmamalısınız.

Taş Devri Diyetinde Tüketilmesi Gereken Besinler;

Diyet sırasında sağlıklı beslenmek adına tüketmenin yasak olduğu besinler kadar, yararları ile sağlığa faydalı olacağından yenmesi tavsiye edilen besinlerde bulunuyor.

Her şeyin doğal olanını tüketeceğimiz için yemeklerinizde zeytinyağını tercih etmeniz gerekiyor. Zeytinyağının aynı zamanda sağlığımız açısından son derece faydalı olduğunu zaten biliyoruz. Tereyağı, zeytinyağı gibi tamamen doğal ve sağlıklı olan besinleri kullanmalısınız.

Alternatif olarak dilerseniz; çiğ yemişler, keten tohumu, hindistancevizi yağı, avokado gibi sağlıklı yağ içeren doğal yiyecekler tüketmenizde sakınca bulunmadığını hatırlatalım.

Yeşil yapraklı sebzelere ağırlık verebilir, kontrollü olarak kereviz tüketebilir, havuç gibi kök sebzeleri de tüketebilirsiniz. Bu beslenme düzeninde, olabildiğince az karbonhidrat tüketilmeye dikkat edilmelidir.