“SÜPER BESİNLERİ” TÜKETEREK VÜCUDUNUZU YENİLEYİN…

Son dönemde sıkça duyduğumuz süper besin terimi, giderek popüler olmaya devam ediyor. Sağlıklı ve dengeli beslenme koşullarından biri olma yolunda ilerleyen süper besinleri, diğer besinlerden ayıran özelliklerin neler olduğunu sizler için araştırdık.

Süper besinler; lif oranı, vitamin, mineral, antioksidan gibi sağlığımız için önem taşıyan değerleri bol miktarda içerisinde bulunduran besinlerdir. Besin öğeleri bakımından zengin olan süper besinlerin, büyük bir çoğunluğunu sebze ve meyveler oluşturuyor.

Uyku düzeninden, bağışıklık sistemine kadar pek çok faydası bulunan süper besinleri tüketerek vücudunuzu yenilemek mümkün görünüyor. Güçlü bir antioksidan kaynağı olan süper besinler sayesinde,  hücrelerimiz zararlı serbest radikallere karşı korunmaktadır.

Düzenli ve dengeli tüketilmesi halinde eski hücreleri yok eden süper besinler, nitelikli yeni hücre oluşumunu tetiklediğinden vücudu baştan sona yenileyebiliyor. İçerisinde bulundurdukları vitamin ve mineraller ile süper besinler, bedensel faaliyetlerin sağlıklı bir şekilde yerine gelmesini sağlıyor.

Süper Besinler ve Özellikleri;

  • Ceviz… Kalp ve damar sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğu bilinen ceviz, içerisinde bulundurduğu çoklu doymamış yağ asitleri olan Omega 3 bakımından zengin bir besindir. Bağışıklık sistemini güçlendirmesinin yanı sıra sinir gelişimi ve onarımı konusunda da oldukça başarılıdır. Bol lifli yapısı ile sağlık deposu olan cevizin, kolesterolü de düşürdüğü bilinmektedir.
  • Dut… Yüksek antioksidan seviyesine sahip olan dut, pek çok hastalığa karşı koruyucu olduğu gibi önleyicidir. Saç dökülmesine iyi geldiği bilinen dut, cilt bakımı malzemelerinde de kullanılmaktadır.
  • Yaban Mersini…  Göz sağlığında ve görme bozukluklarında etkin bir rol oynayan yaban mersini, yüksek antioksidan içeriği ile de bilinmektedir. Yapılan çalışmalar ile kanser hastalığında bulunan tümör hacmini %40 oranında azaltabilme yetisine sahiptir. Yaban mersini, idrar yolları başta olmak üzere enfeksiyon tedavilerinde de oldukça yararlıdır.
  • Roka… Proteinlerin üretilmesinde etkili olan folik asit içeriği oldukça yüksek olan roka, sinir sistemi dokularının onarılmasında da etkili bir besindir. C vitamini oranı ile vücut metabolizmasının sağlıklı çalışmasına destek olan roka aynı zamanda zihinsel gelişime de destek olan bir besindir.
  • Avokado… Göz, cilt ve saç sağlığında etkili olan avokado, zengin yağ asitlerine sahip bir besindir. Antioksidan deposu olan avokado, vitamin ve mineraller yönünden de zengindir. Bağışıklık sistemini destekleyen, kanseri önlemeye yardımcı olan, kolesterolü dengeleyen avokado, lifli yapısı ile diyetlerde kullanılabiliyor. Potasyum, B, C, E ve K vitamini de içerdiğinden son derece sağlıklı bir süper besindir.
  • Badem… Düzenli tüketmeyi alışkanlık haline getirmeniz gereken badem, beyin gelişimi üzerinde etkili olan sağlıklı süper besinlerdendir. Kolesterolü dengeleyen, osteoporozu önleyen badem, içerisindeki sağlıklı yağlar ile biliniyor. Kemik ve diş sağlığına yararlı olan badem, lifli yapısı ile uzun süre tok tutuğundan sıklıkla tercih ediliyor.
  • Tarçın… Zengin antioksidan yapısı ile bilinen tarçın, kan şekerini dengelemede oldukça başarılıdır. Metabolizmanın çalışmasında etkili olan tarçın, doğal bir mikrop önleyicidir. Hafızayı kuvvetlendirmesinin yanı sıra kolesterolün düşmesine de destek olan bir süper besindir.
  • Somon… Beyin fonksiyonları, hafıza, tansiyon, kalp rahatsızlıkları gibi pek çok sağlık problemine yararlı etkileri bulunan somon, bağışıklık sistemini güçlendirme de son derece etkili bir besindir. Somon ayrıca ruhsal hastalıklara, depresyona ve manik depresifliği de iyi gelen süper besinlerdendir.
  • Karalahana… Erken yaşlanmaya neden olan serbest radikal miktarını azalmada etkili olan karalahana, tam bir C vitamini deposudur. Hücrelerin aşınıp, yıpranmasına engel olarak yaşlanmayı geciktirir. Hem lezzetli, hem de sağlığımıza yararlı olan karalahana, süper besinler arasında yer almaktadır.
  • Nar… Kolesterol ve kandaki şekeri dengelediği bilinen nar, kanser hücrelerinin gelişmesine engel olmaktadır. Kalp sağlığını korumaya yardımcı olan nar, yorgunluğu gidermede de oldukça etkili bir besindir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir