SPORDA KONSANTRASYON VE ODAKLANMA TÜYOLARI

Uyguladığınız sporun gerektirdiği durumlara odaklanarak, bu koşulların üstesinden gelmek için çaba göstermek gerekiyor. Bu durum spordaki konsantrasyonunuza bağlı gelişir. Yapılan spora odaklanmak, o an bir performans sergilediğinizi dahi unutarak en iyi sonuca ulaşmak için uğraşmanızı sağlar.

Dikkati dağıtan ayrıntılardan zihnini uzaklaştıran ve hedefine yoğunlaşan sporcuların, maksimum performans sergilediği ve başarıya ulaştıkları kaçınılmaz bir gerçektir. Spor esnasında çevreden gelen zihinsel algılamalar, çalışmalarınızı mahvedebilir ya da değerini azaltabilirler. Görüntüler, kokular, sesler, basınç gibi pek çok faktörler odaklanmanın en büyük düşmanlarıdır.

Sporcuların yanı sıra antrenörler de, dikkat eksikliği nedeniyle performans azalması yaşayabilirler. Konsantrasyon eksikliği ya da yaptığınız spora odaklanamama, tamamen zihinsel bir durumdur. Bu durumda odaklanma sorunu yaşayan sporcular için zihinsel beceri antrenmanları tavsiye edilmektedir.

Sporda Odaklanmak için Neler Yapılmalı?

  1. Yapacağınız spordaki, en başarılı sonuca odaklanmalısınız. Kendinizin en iyi performansını hedef alarak çalışmaya başlamanız, zihinsel odaklanmanın temelini oluşturuyor. Gerekli durumlarda kendimize konsantre olmak için birkaç dakika vermeli ve çalışmaya öyle başlamalısınız.
  2. Bilinçaltını dinginleştirmelisiniz. Zihninizi sakinleştirerek, o anda yapacağınız eylemin zorluk derecesini ya da nasıl görüneceğinizi düşünmeniz, dikkat dağınıklığına neden olacaktır. Bu nedenle, hedefi başarabileceğinizi zihninizi ikna etmeniz yeterli olacaktır. Yapabilirim, başarabilirim gibi sözler ile kendinizi motive edebilirsiniz.
  3. İmgeleme yaparak odaklanmayı deneyin. Yapacağınız çalışma öncesinde, kendinizi o çalışmayı başarılı bir şekilde tamamladığınızı hayal edebilirsiniz. İmgelemek, zihin pratiği sağlamaktadır ve performansınızı arttıracaktır.
  4. Yapacağınız spora uygun, özel olarak tasarlanmış spor giyim ürünlerini tercih etmelisiniz. Sürekli çalışmanızı bölecek, sizi rahatsız edecek giysiler kullanmanız sporunuza odaklanmanıza engel olacaktır.
  5. Sınırları zorlamak psikolojik yıpranmalara neden olabileceğinden, sporunuza ara vererek ve küçük dinlenme aralarını atlamadan devam etmeniz gerekiyor. Kendinizi dinlenme molaları olmadan zorladığınızda, üzerinizde psikolojik bir baskı hissedecek ve performansınızı olumsuz etkileyeceksiniz.
  6. Duygu ve düşüncelerinizi antrenmanlarınızda kontrol altına almakta zorlanıyorsanız, bu konuda çalışmalar yapmanızı tavsiye ediyoruz. Zihin boşaltma, kendini sakinleştirme ve motive etme burada önemli bir rol oynuyor. Duygu durumunuzu kontrol altına almanızı sağlayacak, çalışmalar yapabilirsiniz.

Spor Sırasında Dikkat Dağınıklığı Oluşturan Etmenler;

  • Yetersiz Bilgi… Sporcular antrenmanlarında, müsabaka ya da yarışmalar hakkında yeterince bilgi sahibi değilseler, zihinsel odaklanmada güçlük çekebilirler. Sergileyecekleri performans yerine, çalışma sırasında karşılaşabileceği zorlukları düşünerek, performanslarını baltalayabiliyorlar. Oysa karşılaşabilecekleri zorlu durumların tespitini, doğru bir şekilde yapmaları halinde bu sorunun ortadan kalktığını fark edeceklerdir.
  • İlgi Alanı Dışındaki Spor… Sporcuların odaklanma ve konsantrasyonunu etkileyen en önemli faktörlerden biri de yaptıkları sporu seviyor olmalarıdır. Tenis oynamayı isteyen ve kendini bu alanda geliştirmek isteyen birine, Futbol oynamasının daha iyi olacağını söyleyerek baskı yapılması tamamen performansını etkileyecektir. O kişinin futbol performansından yüksek başarılar beklenemez. Sporun ön koşulu sevgidir.
  • Yanlış Zamanlama… Odaklanma ve konsantrasyondaki önemli etmenlerden biri de zamanlamadır. Sporcuların zihinsel becerilerinin olmasına rağmen, zayıf bir performans gösterdiklerini görebilirsiniz. Bu durum sporcunun odaklanmasındaki zamanlamayı iyi ayarlayamadığını belirtir. Spor sırasında doğru zamanda odaklanmak, zihnin dağılmasını engelleyecek ve maksimum düzeyde performans sergilemeyi sağlayacaktır.
  • Fiziksel Faktörler… Sporunuza odaklanmanız gereken noktada çevrenizdeki sesler, görüntüler, kokular konsantrasyonunuzu dağıtabilir. Bu nedenle çevreniz ile ilgilenmemelisiniz. Spor yaparken aletle çalışıyorsanız, sadece ona odaklanarak çevreye kendinizi kapatmalısınız. Böylece çalışmalarınıza odaklanacak, normalin çok daha üzerinde performans sergilediğinizi fark edeceksiniz.
  • Tek Çalışmak… Antrenmanlarınızda ya da müsabakalara tek başınıza hazırlanmak odaklama sorunu yaşamanıza neden olabilir. Zihinsel anlamda sizi yönlendirecek, motive edecek, sakinleştirecek ve kendinize inanmanızı sağlayacak bir antrenöre ihtiyacınız olduğunu unutmamalısınız. Ayrıca sizin gözden kaçırabileceğiniz pek çok detayı, o sizin için düşünecektir. Size sadece performansınıza odaklanmak kalacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir