SPOR YAPMAK İÇİN HANGİ SAATLER DAHA ETKİLİ?

SPOR YAPMAK İÇİN HANGİ SAATLER DAHA ETKİLİ

Spor ve egzersiz yaparken; metabolizmanın daha hızlı çalıştığı, kilo kontrolü ve yağ yakımının aktif şekilde gerçekleştirilmesine yardımcı olan saatler hangileridir? Sporu yaptığımız saatin, ne kadar önemli bir yere sahip olduğu ise merak konusudur.

Farklı uzman görüşleri ve araştırmaların bulunduğu spor için ideal saatler hakkında değişik yaklaşımlar bulunmaktadır. Ancak ağırlıklı olarak tespit edilen zaman dilimi, sabah kahvaltı öncesinde yapılması yönündedir.

En İdeal Spor Saati

Yapılan araştırmalara göre sabah kahvaltı öncesi  aç karnına spor yapılması, spor sonrası da yağ yakmaya devam etmeyi sağlamaktadır. Sabah yapılan spor ile metabolizma hızlandırılır ve yoğun yakımına neden olur.

İdeal egzersiz saatinin belirlemede etkili olan diğer faktörlerin; Kondisyon durumumuz, bireysel seçimlerimiz ve yaşam biçimimiz olduğunu da unutmamak gerekir. Her bedenin biyolojik saati farklı olabilir. Sabah saatlerinde yapılan spor önerilse de kişiye göre değişiklik gösterebilir.

Bazı araştırmacılara göre ise en verimli saatler öğle saatleridir. Sabaha oranla vücut kasları, öğle saatine kadar daha çok hareket ettiğinden esneklik kazanır. Esnek ve ısınmış kaslarla egzersize başlamak ise her zaman verimlilik açısından büyük önem taşımaktadır. Üstelik sabaha göre vücudumuz 4 kat daha fazla dayanıklılık göstermektedir. Bir diğer ayrıntı ise sinir sisteminin akşam saatlerinde yapılan egzersizlere daha uygun olduğu gerçeğidir. Ayrıca antrenman yaptığınız saat, harcadığınız kaloriyi doğrudan etkilemiyor. Bu nedenle önceliğinizi spor saatine değil, hazırladığınız egzersiz programında süreklilik göstermeye vermelisiniz

En İdeal Spor Saatleri

Düzenli Spor Yapmak Neler Kazandırır?

Bireysel kondisyonunuza ve spor yapma amacınıza göre hazırlanmış bir egzersiz programı ile daha sağlıklı yaşamanız mümkün. Düzenli olarak uygulayacağınız bir egzersiz programı ile gün içerisinde içinizde biriken stresi atacak, yağ ve kalori yakımı sağlayacak, metabolizma hızını arttırarak çok daha kaliteli bir yaşam tarzına sahip olacaksınız.

Spor yapmak için hangi saatler daha etkili diye düşünmek yerine hemen harekete geçmelisiniz. Bireye göre farklılık gösteren en doğru spor saatinizi kendiniz belirlemelisiniz. Düzenli egzersiz yaparak, vücudunuzu daha iyi tanıyabileceksiniz. Egzersiz yaparken vücudunuzu kontrol altında tutmalı ve en doğru zamanı, kendi biyolojinize uygun olanı keşfetmelisiniz.

Doğru bir egzersiz programı; kaslarınızı aktifleştirerek daha dinç ve sağlıklı hissettirecektir. Unutmamalı ki düzenli egzersizlere destek olarak; Sağlıklı beslenmeli, uyku düzeninize dikkat etmeli, doğru nefes tekniklerini öğrenmeli ve yeterli miktarda su tüketmelisiniz.

En Verimli Spor Saatleri

Biyolojik Saat ile Sporun İlişkisi

Biyolojik saat; İnsan vücudunun 24 saatlik periyodlar içerisinde gereken hormonları ne zaman salgılandığını planlayan faaliyetler bütünüdür. Tüm canlıların yaşamını sürdürebilmesi içim sistemli bir çalışma programına ihtiyacı vardır.

İnsan bedeni için gerekli olan fizyolojik olaylar, biyolojik saat ile belirlenir. Farklı ritimlerden oluşan biyolojik saatler, 3 şekilde sınıflandırılırlar. Bir günden daha uzun süre ile tekrarlanan olaylar, günlük olarak tekrarlanan olaylar ve bir günden daha az zaman içerisinde tekrarlanan olaylardır.

Biyolojik saate en belirgin verilen örnek ise sabah uyanırken her bireyin farklılık göstermesidir. Bazılarımız erken saatlerde çok kolay uyanabilirken, bazılarımız ise zorlanarak uyanır. Bu da kanıtlar ki her bireyin farklı bir biyolojik saat ritmi vardır.

Spor yapmak için hangi saatlerin daha etkili olduğu konusunda, kendi bireysel biyolojik saatinizi öğrenmeniz gerekir. Sabah ya da akşam yapılan sporlar diye bir genellemek yapmak, bu nedenledir ki yanlış olur.

Sabah gözünüzü açmadan egzersiz yaparken mi, yoksa akşam iş çıkışı spor salonuna koşarak stres atarken mi daha verimli çalışıyorsunuz? kendi biyolojik saatinizi gözlemlemelisiniz. Egzersiz saatinizi planlarken; kendinizi mutlu hissettiğiniz, daha rahat ve tempolu çalışabildiğiniz saatleri tercih etmeniz gerektiğini unutmamalısınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir