SPOR SALONLARINDA YAPILAN HATALAR

SPOR SALONLARINDA YAPILAN HATALAR

Kendimizi daha iyi hissedebilmemiz için ilk hedefimiz sağlıklı olmaktır. Sağlıklı olma yolunda bazı adımlar atmalıyız. Sağlıklı olmak için atmamız gereken adımlardan biri de spordur. Koşuya çıkmak, bisiklet sürmek, yüzmek veya çeşitli spor dallarıyla meşgul olmak bunlardan bazılarıdır.

Bu spor dallarının yanı sıra spor salonları da sağlıklı ve dinç bir bedene sahip olmamız için uygundur. Spor salonları, kilo vermemiz, kaslarımızı geliştirmemiz ve hedeflediğimiz fit görünüme sahip olmamız için oldukça fazla imkân sağlıyor. Ancak daha sağlıklı bir vücut için gittiğimiz spor salonlarında bile, sakatlıklara yol açabilen bazı hatalar vardır.

Spor Salonunda Yapılan Hatalar

İşte o hatalar!

1-Bilinçsiz Çalışmak:

Çalıştığımız egzersizlerin bilinçsiz bir şekilde yapılması başlıca hatalardandır. Spor salonlarında bulunan vücut geliştirme aletleri, kondisyon aletleri ve bunun dışında bulunan malzemelerin bilinçsizce kullanılması çeşitli sakatlıklara yol açabilir ve bizi spordan uzak tutabilir. Spor salonunda bu aletleri kullanırken dikkatli olmalıyız, bilmediğimiz aletleri kullanırken ilgili kişilerden yardım istemeliyiz.

2- Eğitmen Kontrolünü Reddetmek:

Bir önceki maddede bahsettiğimiz konunun bu maddeyle ilgisi bulunuyor çünkü spor salonunda bilinçsiz bir şekilde çalışan insanlar çoğunlukla eğitmenlerin kontrolünde olmayan ve ya eğitmen kontrolünde çalışmayı reddeden kişiler oluyor. Anlamadığınız ve yaparken zorlandığınız egzersiz hareketlerini mutlaka eğitmeninize sormalısınız size yardımcı olmalarını istemelisiniz. Bilgi birikimini sizinle paylaşıp, yaptığınız antrenmanlarda size kolaylık sağlayacaklardır.

3- Programa Uymamak:

Spor salonunda yapılan hatalardan biri de size hazırlanan çalışma programına uymamaktır. Spor salonuna başladığınızda, eğitmeninizin yapması gereken ilk şey; Hedeflediğiniz fiziğe sahip olmanız için vücut tipinize uygun bir antrenman programı hazırlamak. Bu program dahilinde, yaptığınız egzersizlerin tekrar sayıları ve süreleri tamamen size uygun biçimde belirlenir.

Eğer sağlık problemlerine sahipseniz bunu eğitmeninize bildirmenizde fayda var çünkü spor salonu sizi daha sağlıklı yapmak için var. Eğitmeninize bildirdiğiniz sağlık sorunlarına göre de antrenman programınız şekillenecektir. Bu programın dışında yaptığınız egzersizlerin size faydası olmaması hatta zararı olması bile söz konusu olabilir. Tamamen sizin adınıza yapılmış bu programa uymanız en doğrusu olacaktır.

4- Fazla Ağır Çalışmak:

Spor salonlarında yapılan en yaygın hatalardan biridir, fazla ağır çalışmak. Spor salonu elbette kişinin daha iyi bir vücuda sahip olmasını ve gelişmesini sağlar. Bazı insanlar ne kadar ağır çalışılırsa, o kadar gelişim sağlanacağını zanneder. Ancak fazla ağır çalışmak kaslarınızı olduğundan fazla zorlayacak ve sakatlığı beraberinde getirecektir. Ağırlık kaldırmak vücudumuzu geliştirir fakat kişi kendine limitler koymalıdır. Ağırlığı günden güne arttırmak ve zorlanmadan çalışılabilecek ağırlıklar seçmek gerekmektedir. Kademeli olarak ağırlıklarınızı arttırdığınızda hem vücudunuzu fazla yormaz, hem de sakatlanma riskinizi azaltmış olursunuz.

5- Hareketi Yanlış Yapmak:

Spor salonunda hareketleri yaparken duruşunuza dikkat etmelisiniz. Hareketi yanlış uygulamak, spor salonunda yapılan büyük yanlışlardandır. Bilmediğiniz hareketleri, eğitmeninize danışmanız önerilir çünkü hareketi yaparken aldığınız form itibariyle kendinizi fazla zorlayabilirsiniz. Bu yüzden kullandığınız ağırlıktan önce, hareketi doğru yapmaya dikkat etmekte fayda vardır. Dikkat etmediğiniz takdirde; çeşitli eklem ve kas sakatlıkları yaşayabilirsiniz.

Spor Salonu Kuralları

6- Mola Vermemek :

Çalışmak kadar, dinlenmek de önemlidir. Eğer gelişmek istiyorsanız; dinlenme sürelerinize de dikkat etmeniz gerekmektedir. Mola vermemek, spor salonlarında sıkça yapılan hatalardan biridir. Set aralarında mutlaka belirli molalar vererek dinlenmeniz, size antrenmanın sürekliliğinde fayda sağlayacaktır. Aksi durumda,  vücudunuz fazla yorulur ve bu durum antrenmana devam etmenizi zorlaştırır.

7- Makineleri İşgal Etmek :

Spor salonlarında yapılan bir diğer hata ise makineleri başkalarının kullanmasına müsaade etmemektir. Spor salonlarına bireysel olarak hedeflediğiniz fiziğe ulaşmak için gitseniz de, spor salonları sosyal ortamlardır ve dikkat edilmesi gereken kurallar vardır. Eğer spor salonu kalabalık ise aynı makineyi kullanan kişi sayısı fazla olabilir. Hareketi bitirdiğinizde nezaketen, makineyi kullanması için bir sonraki kişiye devredip onun da çalışmasına imkân tanımanız gerekmektedir.

Spor Salonu Hakkında

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir