SİNDİRİMİ KOLAYLAŞTIRAN SAĞLIKLI BESİNLER

Kısa süreli yaşanan bağırsak problemleri, zamanla kronik bir hale gelebiliyor. Özellikle öğünler sonrasında meydana gelen şişkinlik, hazımsızlık gibi şikayetler, ciddi bir sorun haline gelebiliyor. Sağlıklı bir sindirim sisteminde bu gibi semptomların oluşması, normal bir durum değildir.

Sağlıklı bir sindirim sistemi için yardımcı besinlerden destek alarak, daha düzenli ve dengeli beslenmek gerekiyor. Mide ve bağırsak rahatsızlıkları nedeni ile sorun yaşıyorsanız, sindirilmesi kolay olan besinleri tercih etmeniz gerekiyor.

Mide ve sindirim sorunlarınız için ilaç kullanmak istemiyorsanız, en sağlıklı yöntem olan beslenme şeklini ve tükettiğiniz besinleri değiştirebilirsiniz. Mide dostu olan doğal besinler ile sindirim sistemine yardımcı olmanın yanı sıra sağlığınızı da koruyabilirsiniz.

Sindirimi Kolay Sağlıklı Besin Alternatifleri;

  • Muz: Lifli yapısı ile uzun süre tok tutmaya da yardımcı olan muz, karbonhidrat sindirimini kolaylaştırması ile bilinen pektin bakımından oldukça zengindir. Sindirimi kolaylaştırmak ve sağlığınızı korumak için günlük beslenme programınızda mutlaka 1 adet muz bulundurmalısınız. Sade ya da yoğurt ile tüketebileceğiniz muz, düzenli tüketildiğinde kanser riskini %50 azaltmaktadır.
  • Balık: Omega 3 yağ asitleri bakımından oldukça zengin olan balıkta, özellikle soğuk su balıkları tercih edilmelidir. Kolon ve mide duvarında oluşabilecek enfeksiyonları önleyebilen balık, düzenli olarak tüketilmesi gereken besinler arasında yer alıyor. Balık grubunun en kolay sindirilen çeşidi ise mezgittir. Düzenli olarak, her hafta tüketmeyi alışkanlık haline getirmeniz tavsiye edilmektedir.
  • Yoğurt: İçerisinde bağırsaklarımız için yararlı bakterilerin bulunduğu yoğurt, özellikle çocuklar ve gebelik dönemindeki kadınlar tarafından sık sık tüketilmelidir. Kolon kanseri, bağırsak hareketleri, sindirim sistemi üzerinde olumlu etkilere sahiptir. İshal, iltihap ve enfeksiyonu da iyileştirebilen yoğurt, düzenli olarak tüketilmesi gereken besinlerdir.
  • Tam Tahıl Grubu: Tahıl grubunu önemli kılan özellik, yüksek oranda lif içermeleridir. Lifler kolesterol ve kan glikoz seviyesinin düzenlenmesin yardımcı olmasının beraberinde, kalın bağırsak üzerinde de son derece etkilidir. Günde ortalama olarak 85 gr. tüketilmesi, beslenme uzmanları tarafından tavsiye edilmektedir. Ayrıca tam tahıl ürünleri uzun süre tok tuttukları için kilo kontrolü yapanlar tarafından da tavsiye edilmektedir.
  • Pirinç: Rafine edilmemiş doğal pirinç, bol miktarda lif içermektedir. Mide ve bağırsak sorunları yaşıyorsanız, pirinç lapası yiyerek sindirim sisteminizin işini kolaylaştırabilirsiniz. Mide bulantısı, ishal, mide ekşimesi gibi sağlık sorunları yaşıyorsanız, düzenli pirinç tüketmeniz gerekmektedir. Pirinci kaynatarak suyunun içilmesi, ishal sorununu da iyileştirmektedir.
  • Çorba: Bağırsak, sindirim ve mide problemleri yaşıyorsanız, çorba tüketebilirsiniz. Haşlanmış sebzeler, et ya da tavuk suyu ile yapılan çorbaları düzenli olarak tüketmeniz, bağırsaklarınızı yumuşamasına yardımcı olacak ve kabızlık gibi bir sorununuz varsa çözüm olacaktır. Bağırsaklarınızı yoran besinler yerine, mide sorunuz için çorba tüketmeyi deneyebilirsiniz.
  • Havuç: Vücudunuzu toksinlerden arındırmaya yardımcı olan havuç, düzenli olarak tüketilmesi gereken besinler arasında bulunuyor. Beta-karoten içeriği ile sağlık için oldukça yararlı olan havucu, çiğ olarak salatalarınıza ekleyerek tüketebilirsiniz. Soyarak tek başına tüketebileceğiniz gibi haşlayarak yemek yaparak da tüketebilirsiniz. Üstelik havuç tüketmenin göz sağlığına faydalı olduğunu da belirtmek isteriz.
  • Zencefil: Yağ yakmaya yardımcı olduğu bilinen zencefilin, daha pek çok faydası bulunuyor. Soğuk algınlığı, öksürük, iltihaplanma ve enfeksiyon, mide bulantısı gibi rahatsızlıklara deva oluyor. Sindirime yardımcı olan besinler arasında bulunan zencefili, çay olarak tüketebilir ya da yiyecekleriniz ile tüketebilirsiniz.
  • Salatalık: Yüksek lif ve su içeriği bulunan salatalığın, kalorisinin de oldukça düşük olduğu bilinmektedir. Vitamin ve mineral bakımından zengin olan salatalık, bağırsak hareketlerini yumuşatmaya yardımcı oluyor. Antioksidan içeren yapısı ile salatalık, sindirim sistemini yormayan besinler arasındadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir