SAĞLIKLI VE AKTİF KALMANIN SIRLARI

SAĞLIKLI VE AKTİF KALMANIN SIRLARI

Sağlıklı yaşam ve aktif bir yaşam, kendiliğinden oluşan bir durum değildir. Bireylerin kişisel tercihleri ve planlamaları ile meydana gelir. Bu doğrultu da sağlıklı yaşam, bir seçimdir. Eğer kaliteli bir hayat istiyorsanız, aktif kalmaya özen göstermelisiniz.

Aktif ve sağlık bir yaşam biçimi, mental iyiliği de beraberinde getireceğinden; kendinizi daha mutlu ve neşeli hissetmenin yanı sıra sakin, huzurlu, dinç, rahat ve yenilenmiş olarak bulacaksınız. Dolayısıyla yaşama aktif olarak katılarak, her geçen yıl ilerleyen yaşınızı bile sorun etmeyecek, sağlığınızdan ödün vermeyeceksiniz.

Kendinizi sürekli gelişime açık tutmanız, sportif aktivitelere katılarak sosyalleşmeniz, sağlıklı beslenme kurallarına dikkat etmeniz; genç kalmanıza yardım olacak ve aynı zamanda stres faktörünü en aza indirgemenizi sağlayacaktır.

Sağlıklı ve Aktif Kalmak

Sağlıklı ve Aktif Kalma Yolları:

1. Beslenme Alışkanlığı:

En önemli faktörlerin başında beslenme düzeni geliyor. Çünkü beslenme, vücudun sağlıklı bir şekilde yaşama devam etmesinin temelini oluşturuyor. Doğru bir beslenme tarzı; bağışık sisteminizi güçlendirecek, vücut direncini arttıracak, ihtiyacınız olan enerjiyi karşılayacak ve daha kaliteli bir hayat sürmenize neden olacaktır.

            Dikkat Edilmesi Gereken Sağlıklı Beslenme Kuralları;

  • Enerjik ve zinde olmayı sağlayan, günün en önemli öğünü olan Sabah Kahvaltısını atlamamalısınız.
  • Karbonhidrat, protein ve yağ içeren temel besinlerde, denge ve ölçüyü kontrol altında tutmalısınız.
  • Vücut tarafından emilimi kolay olan lifli gıdaları tercih etmelisiniz.
  • Protein alımı için en uygun öğün; öğle öğünüdür. Mineral ve vitamin yönünden zengin besinlere öncelik tanımalısınız.
  • Fastfood beslenmeden uzak durmalı, kalitesiz karbonhidratlardan kaçınmalısınız.
  • Meyve ve sebze tüketmeye ağırlık verilen Akdeniz tarzı beslenme programlarını bir yaşam tarzı haline getirmelisiniz.

2. Egzersiz ve Aktivite:

Sağlıklı ve aktif bir yaşam planlıyorsanız spor ve egzersiz olmazsa olmaz bir kuraldır. Ancak bunun için standart bir program uygulanamaz. Bireysel olarak yaşınıza, vücut tipinize ve hatta yaşam tarzınıza uygun bir egzersiz planı hazırlamalısınız. Konusunda uzman kişilere danışabilir, size en uygun egzersiz programını günlük planlarınıza dahil edebilirsiniz. Böylece hem sağlıklı kalacak, hem de formda bir görünüme sahip olacaksınız. Kilonuzu kontrol altında tutmak, ilerleyen yıllarda pek çok hastalığın önüne geçmenizi sağlayacağını da hatırlatalım.

3. Uyku Düzeni:

İnsan vücudu, canlı bir mekanizmadır. Beslenme ve egzersiz ne kadar önemli ise uyku dengesi de bir o kadar önem teşkil eder. Vücudumuz biz uyku halinde iken çalışmaya devam ederek kendini yeniler. Gün içinde kaybedilen eforun yeniden sağlanması, dinlenmesi ve yenilenmesi için yaşa göre farklılık gösterse de ortalama 6-8 saat uyumanız gerekmektedir.

4. Mental İyilik ve Pozitif Düşünce:

Pozitif bir zihin, her zaman başarıya daha yakındır. Günlük yaşamda değişen duygu durumlarımızın yanı sıra hedef odaklı sarf edilen çabalar ve elde ettiğimiz sonuçlar zihinsel karmaşalar oluşturabilir. Daima zihninizi pozitif olana yönlendirmelisiniz. Sağlıklı yaşam ve aktif kalma konusunda kararlı olmak bile motivasyonunuz da hızlı bir yükselmeye neden olacaktır.

5. Stresi Kontrol Etmek:

Aksatmadığınız düzenli bir egzersiz programı, kaliteli ve sağlıklı bir beslenme şekli stres kontrolü konusunda oldukça etkili bir yöntemdir. Kalp atışınızı düzene sokacak, rahatlamanızı ve uyku kalitenizi arttıracak bir meditasyon programı uygulamak, stresle başa çıkmanıza yardımcı olacak önerimiz arasında yer alıyor. 

Sağlıklı ve Dinç Kalmak

Sağlıklı ve Aktif Kalmanın Faydaları;

Kendinizi daima mutlu ve neşeli hissedeceksiniz. Yaşlanma etkilerini, zamanın bedenimizde oluşturduğu deformasyonu geciktirebileceksiniz. İlerleyen yıllarda karşılaşabileceğiniz sağlık sorunlarının önüne geçecek, kaliteli bir yaşam sahibi olarak hayattan daha fazla keyif alacaksınız. Unutmayın tüm bunları başarmak için tek yapmanız gereken; Kendinizi ikna etmek…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir