SAĞLIKLI GECE ATIŞTIRMALIKLARINI ÖĞRENİN…

Gece yemekleri her ne kadar onaylanmıyor olsa da, erken saatte yenen akşam yemekleri ilerleyen saatlerde açlığa neden olabiliyor. Gece bir şeyler atıştırmanın kilo kontrolünü zorlaştırdığı ve kilo kaybını önlediği de bir gerçek.

İlerleyen saate rağmen yoğun bir açlık hissediyor ve uykuya dalmakta zorlanıyorsanız, çözümü beslenme uzmanları tarafından onay alan bazı sağlıklı besinleri tüketmekte bulabilirsiniz. Kilo almanızı engelleyecek ve tokluk hissi verecek, geneli düşük kaloriye sahip bu besinleri bilerek, gece oluşan açlık nöbetlerinin önüne geçebilirsiniz.

Hatta yapılan araştırmalar gösteriyor ki, gece yatmadan önce tüketeceğiniz bazı besinler, deliksiz ve rahat bir uyku uyumanıza da yardımcı olacaktır. Birçoğu protein ve sağlıklı yağlar içeren bu besinler ile yaşam kalitenizi arttırmanızda mümkün olacaktır.

Sağlıklı Gece Atıştırmalığı Önerileri;

1. Yoğurt… Zengin bir kalsiyum deposu olan yoğurt, içeriğinde bulunan protein ve kazein ile de oldukça sağlıklı bir alternatiftir. Gece saatlerinde bir şeyler yeme ihtiyacı hissediyorsanız, 2 yemek kaşığı yoğurt bile yeseniz, bu isteğinizin birden azaldığını göreceksiniz. Kemikleri güçlendiren yoğurt, aynı zamanda rahat bir uyku uyumanızı da sağlayacaktır. Tüketeceğiniz yoğurdun mümkünse, sade olmasına özen göstermelisiniz.

2. Kabak Çekirdeği… Triptofan bakımından zengin olan kabak çekirdeği, magnezyum içeriği ile de kaliteli bir uyku uyumanızı sağlayacaktır. Özellikle kuru üzüm ve taze meyve gibi karbonhidratlarla birlikte tüketildiğinde uykunuz üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Ortalama 28 gram kabak çekirdeği, 146 kcal içerir.

3. Sıcak Tahıl… Yulaf ezmesi gibi sıcak ve tam tahıllar, kahvaltılarınızda olduğu gibi gece atıştırmalıkları için de sağlıklı seçenekler arasında yer almaktadır. Tarçın, fındık, kuru meyve ile süt pişirilmiş arpa ve tam tahıllı pirinçler de gece tüketilebilmektedir. Doğal melatonin kaynakları arasında olan yulaf, arpa ve pirinç sıcak tahıllar grubunda yer alırlar. Gece tüketmek istediğinizde, biraz su ilave edilerek ısıtılması yeterli olacaktır.

4. Goji Meyveleri… Tart meyveleri olarak da bilinen kırmızı-turuncu renge sahip meyveler, antioksidan içerikleri ile öne çıkarlar. Rahat bir uyku uyumanıza da yardımcı olacak melatoni de yapılarında bulunduran goji meyveleri için sağlıklı birer gece atıştırmalığı olduklarını söylemek mümkündür.

5. Antep Fıstığı… Diğer kuruyemişlere göre daha fazla melatonin içeren antep fıstığı, deliksiz bir uyku hayal edenler için mükemmel bir atıştırmalıktır. Kalorisi fazla olmasının yanı sıra fazlaca tüketilebilen kuruyemiş grubunu kontrollü tüketmeniz gerekiyor. Ortalama 28 gram antep fıstığında, 160 kalori ve 6.5 mg. melatonin bulunmaktadır.

6. Kivi… Kalori bakımından zararsız diyebileceğimiz kivi, oldukça besleyici bir yapıya sahiptir. 1 adet kivi ortalama 45 kcal, 2.5 gram lif ve günlük alınması gereken C vitamini oranının %90’ını oluşturmaktadır. Zengin C vitamini içeriği ile kivi, vücudu gevşetip rahatlatan ve iştahı azaltmaya yardımcı olan bir meyve olduğundan, sağlıklı bir gece atıştırmalığıdır.

7. Yumurta… Genelde sağlıklı kahvaltılarda karşımıza çıkan yumurta, düşük kalorisi ve yüksek lifli yapısı ile sağlıklı gece atıştırmalığı olarak da alternatifler içerisinde yer alıyor. İyi bir protein kaynağı olan yumurta, pratik bir şekilde pişirilmesi ile de tercih edilebiliyor. Bir büyük yumurta ortalama olarak 72 kcal civarındadır. Bir yumurtanın içeriğinde ortalama olarak 6 gram protein bulunmaktadır.

8. Kraker ve Peynir… Gece sizi uyutmayan o açlık hissinden, sağlıklı bir şekilde kurtulmanın bir diğer yolu ise tam tahıllı kraker ve peynir ikilisidir. Bu formül ile protein dengesini sağlamış, kan şekeri seviyenizi normale döndürmüş olacaksınız. Sağlıklı karbonhidrat ve proteinden oluşan bu atıştırma, triptofan içeriği ile beyine etki ettiğinden çok daha rahat uyuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir