PROTEİN TOZUNUN DOĞRU KULLANIMI

PROTEİN TOZUNUN DOĞRU KULLANIMI

Spor yaparken, beslenmenin ne kadar önemli olduğunu artık biliyoruz. Günlük almamız gereken bazı besin değerleri vardır ki; hem sağlığımız, hem de vücudumuz için oldukça önemlidir.  Neredeyse her biyolojik süreçte rol oynayan Protein de bunlardan en önemlisidir.

Dokuları inşa etmek, zarar gören kasların yeniden onarılmasını sağlamak gibi pek çok görev üstelenen Protein, vücudumuzdaki ana fonksiyonların yerine getirilmesine yardımcı olur. Protein değeri yüksek besinleri tüketmek en doğal ve sağlıklı olanı olsa da, özellikle sporcular için hazırlanan protein tozlarını da gıda takviyesi olarak kullanabiliriz.

Protein Tozunun Doğru Kullanımı

Protein Tozu Nasıl Kullanılır?

Sadece antrenman yaptığınız günler değil, yapmadığınız dinlenme günlerinde de protein tozu kullanmalısınız. Çünkü dinlenme günlerinde de kaslarınızın onarımı devam eder.

Su ya da süt ile karıştırarak tüketebileceğiniz protein tozunun kalorisi, süt ile karıştırıldığında daha yüksek olacaktır. Ayrıca sütün, bazı durumlarda mide problemleri oluşturabileceğini düşünürsek, özellikle antrenman öncesinde süt ile birlikte tüketmeniz tavsiye edilmeyecektir.

Hem kalorisinin düşük, hem de daha rahat sindirilebilir olması için su ile birlikte tüketmeniz çok daha yerinde olacaktır. Protein tozunu, vücudunuzun günlük ihtiyacına uygun olan miktarda tüketmeye özen göstermelisiniz.

Protein Tozu Nasıl Kullanılır?

Protein Tozunu Ne Zaman Kullanmalıyız?

  1. Antrenman Öncesi Süreçte Kullanılabilir… Antrenmana başlamadan önce protein almanız, kasların onarılmasına destek olacak miktarda proteini alarak çalışmaya başlamanız demektir. Antrenmana başlamadan 30-60 dakika öncesinde protein tozu almanız, çalışma esnasında oluşabilecek yıpranmalarda etkili olacaktır.
  2. Antrenman Sonrası Süreçte Kullanılabilir… Beslenmenize dikkat etmediğinizde çalışmalarınızın boşa gideceğini hatırlatarak; kasların ve besinlerin en çok insülin duyarlılığının bulunduğu bu süreçte protein tozu takviyesi alabilirsiniz.
  3. Sabah Uyanınca Kullanılabilir… Uyku sonrasında uzun süre aç olan vücudumuz, proteinsiz enerji tüketmeye başlar. Protein tozu kullanarak güne başlamamız halinde, kasların daha sağlıklı parçalanmasını ve enerjinize destek olmasını sağlayabilirsiniz.
  4. Yatmadan Önce Kullanılabilir… Gece uyku esnasında kasların onarılması devam eder. Uykunuz esnasında, kaslarınıza takviye olması ve gerekli besini sağlayabilmeniz için de protein tozu kullanabilirsiniz. Yatmadan önce tüketeceğiniz protein tozu; yavaş sindirilebilen kazein proteini olması yararınıza olacaktır.
  5. Gün İçerisinde Bölerek Kullanılabilir… Tercihiniz doğrultusunda, dilerseniz her 3-4 saatte bir olacak şekilde ayarlayarak tüketebilirsiniz. Protein tozunun bir besin takviyesi olduğunu ve kesinlikle bir öğün yerine geçtiğini unutmamalısınız.
Protein Tozu Kullanımı

Protein Tozu Kullanım Önerileri;

  • Kompleks Protein Tozu; İçerisinde yumurta ve buğday proteinleri bulundurduğundan oldukça makul fiyata satılan kompleks protein tozları, vücudunuzun eksiklik duyduğu proteini tamamlaması için oldukça önemlidir. Günün her saatinde kullanabileceğiniz Kompleks Protein Tozlarının, karışım proteinlerden oluştuğunu bilmelisiniz. İhtiyaç duyduğunuzda ve gerekli miktarda kullanabilirsiniz.
  • Kazein Protein Tozları ise yavaş sindirilebilir olması nedeniyle gece yatmadan önce kullanıma daha uygundur. Uyku sırasında vücuttaki kasları korumak amacıyla kullanılan proteinlerdir. Kazein proteinlerinin, vücut tarafından tamamen sindirilmesi 8 saat gibi uzun bir süre aldığından, gece sabaha kadar ki süreçte kullanıma destektir.
  • Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise protein tozu kullanım miktarında; günlük beslenme şeklinin, yapılan egzersiz çeşidinin, sporun yapılma temposu ve yoğunluğu gibi pek çok faktörün etkilerinin olduğudur. Tüm bu etkenleri dikkate alarak, protein tozunun miktarını ayarlamanız gerekmektedir.
  • Eğer böbrekleriniz ile ilgili bir sağlık sorununuz varsa, protein tozu kullanmanız ciddi sorunlara yol açabileceğinden kontrollü bir şekilde ve mümkünse düşük dozda almanız gerekir.
  • Kalp büyüttüğü iddiaları olan protein tozu, doğrudan kalple ilişkili olmasa da içerisinde bulunan doymuş yağ oranları ile kalp sağlığını olumsuz etkileyebilmektedir.
Protein Tozu Kullanım Önerileri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir