ÖĞLE ÖĞÜNÜ NE KADAR ÖNEMLİ?

Günlük yoğun temponun içerisinde öğle yemeği için zaman ayırmak, fazladan zaman kaybı gibi görünse de beslenmemizde büyük önem taşıyor. İster evde olun, isterseniz çalışın atlanmaması gereken öğünlerden biri de öğle öğünüdür.

Öğle öğünlerinde sağlıklı ve dengeli beslenmek için tüketilmesi gereken besinleri bilmemiz gerekiyor. Özellikle bağışıklığın ekstra önem kazandığı bugünlerde dengeli beslenmek, sağlıklı kalmanın ilk kuralları arasında yer alıyor.

Sosyalleşmenin ve iş toplantılarının da bir parçası haline gelen öğle yemekleri, en çok dışarıda yemek yenilen öğündür diyebiliriz. Artık çalışmayan bireylerin bile önemli bir bölümü, dışarıda ve hazırlanmış yemekleri tercih ediyor. Ancak alınan kaloriler ve dengesiz beslenme, ilerleyen süreçte sorun teşkil etmeye başlayabiliyor.

Beslenme uzmanlarınca; günlük alınması gereken kalorinin dörtte biri, öğle yemeğinden karşılanabilmelidir. Öğle öğünlerinin sadece bir kase salata ile geçiştirilmemesi gerektiğini de bu şekilde anlıyoruz. Beslenmemizde, dengeli ve sağlıklı bir öğle öğünü oldukça büyük bir yer tutuyor.

Öğle Yemeğinde Neler Tüketilmeli?

  • Sebze ile Protein Dengelenmeli… Sebze içeren öğle öğünleri tüketiyorsanız, akşam yemeklerinize protein içeren besinlere ağırlık vererek beslenmeniz gerekiyor. Metabolizma hızının düşmemesi için öğünleri kesinlikle atlamamak gerekiyor. Sadece sebze yemek yerine, protein desteği ile sebzelerinizi tüketmek çok daha sağlıklı bir seçenek… Sebze tabaklarınızın yanına kefir, ayran, cacık ve yoğurt ekleyerek protein bakımından da takviye yapmalısınız. Protein ağırlıklı beslenme ile destek sağlanması oldukça önemli. Sebze yemeklerinizin yanında tüketeceğiniz proteinler sayesinde, kan şekerinin sebzelerde bulunan karbonhidrat nedeni ile yükselmesine engel olacaktır.
  • Balık Tercih Edilmelidir… Öğle yemeğinizde balık tüketmeniz, günlük ihtiyaç duyduğunuz enerji ve besin öğelerini karşılamanız anlamına geliyor. Yetişkin bir erkek birey için ideal olan 1 balık menüsü, yetişkin bir kadın bireyin enerji ve besin değerlerine göre fazla gelebilir. Bu sebepten dolayı menüde uygulayacağız 100 kalorilik bir eksiltme yerinde olacaktır. Balık öğünlerinizde nar ekşisi sos kullanmazsanız, öğünü 30 kalori daha azaltacaksınız. Balık sonrasında meyve yiyerek öğünü tamamlamayı planlıyorsanız; meyvenizi akşamüzeri ara öğün olarak tüketmeyi tercih ederek öğle öğününüzü 130 kalori daha düşürmüş olacağınızı da belirtelim.
  • Lahmacun Tüketmeli… Fast-food besinler ile karşılaştırıldığında, daha sağlıklı bir seçenek olan lahmacunun, enerji miktarı olarak çok yeterli olmadığını da söylemek gerekir. Protein olarak değerlendirildiğinde bir lahmacun başına düşen et miktarı pişirildiğinde 30 gram civarında oluyor. Ancak yeterli düzeyde olmadığından lahmacun yanında bir bardak ayran ya da yoğurt ilave edilerek protein miktarını arttırmak mümkündür. Eğer yediğiniz lahmacun miktarını arttırarak, protein miktarını yükseltmeyi düşünüyorsanız, karbonhidrat miktarı artacağından ve kalori miktarı yükseleceğinden tavsiye edilmemektedir.

Öğle Öğününün Yararları Nelerdir?

  1. İş stresinden uzaklaşarak farklı bir mekanda öğle yemeği yemeniz, çalışırken aynı anda yemek yemenizden çok daha sağlıklı olacaktır. Beyin ve mide arasındaki bağlantının kurulması ve doygunluk hissini yaşamanız 20 dakika kadar bir süre aldığından işyeri dışında yemek yemeniz daha yararlı olacaktır.
  2. Öğle öğünlerinin enerji miktarınızı arttırdığından bahsetmiştik. Bu nedenle öğle yemeği yemek, gün içerisindeki enerjinizi yükselttiği gibi zihinsel gücünüzün de yenilenmesine yardımcı olacaktır.
  3. Öğle öğünlerini iş arkadaşlarınız ile yiyerek sosyalleşebilir ve ya yalnız yiyeceğiniz öğle yemeklerinde kendinize zaman ayırma imkanı bulabilirsiniz. Tercihinize göre her iki seçenekte zihinsel ve psikolojik yarar sağlamanıza neden olacaktır.
  4. Masa başında çalışanlar bir bireyseniz, gün içerisinde pek fazla hareket imkanınız olmadığını tahmin etmek zor değil. Ancak öğle yemekleriniz, kendinize ekstra hareket sağlamanız için oldukça önemli.
  5. Gün içerisinde ve öğle öğününüzde yeterli beslenmemek ya da öğün atlamak, akşam yemeğini fazla kaçırmanıza neden olacaktır. Bu nedenle sağlıklı ve dengeli beslenmek için öğle öğünlerinizi es geçmemeniz gerekiyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir