ÖDÜL ÖĞÜNÜNÜ NE ZAMAN YEMELİSİN?

Özellikle yaz aylarında fazla kilolardan kurtulma çabalarının arttığı biliyoruz. Beslenme programları yeniden düzenlenir, egzersiz çalışmaları sistemli bir şekilde uygulanmaya başlar. Hedefiniz doğrultusunda hazırlanan beslenme programını, dikkatli bir şekilde uygulamanız gerekir. Ancak diyet yaparken kendinizi ödüllendirmeniz de motivasyonunuzu arttırabilir.

Ödül öğünleri motivasyonu arttırsa da, istediğiniz zamanda ve tamamen hedefleriniz dışında davranamayacağınızı bilmelisiniz. Ödül öğünleri, canınızın her istediğini yiyip içmek anlamına gelmediğini bilmelisiniz. Ayrıca ödül öğününü tüketmek istediğiniz zamanı da dikkatli seçmeniz gerekiyor ki; yaptığınız diyet ve uyguladığınız egzersizde sizi geriletmemelidir.

Kaçamak günü, cheat günü ya da ödül öğünü adına her ne derseniz deyin, bununda bir uygulanma yöntemi olduğunu ve diyetinizin dahilinde olduğunu unutmamalısınız. Arzuladığınız görünüme kavuşabilmeniz için istikrarlı olarak yolunuza devam etmeli, küçük kaçamaklardan motive olmayı bilmelisiniz.

Ödül Öğünü Nasıl Uygulanmalı?

  • Planlı Hareket Etmelisiniz… Ödül öğününüzde ne yiyeceğinizi önceden bilmeniz gerekir. Plansız yapacağınız kaçamaklarda doğru zamanı ayarlayamayabilir, fazladan besinler tüketerek gereksiz kaloriler alabilirsiniz. Fakat önceden aklınızda bir öğün belirlemeniz durumunda, bunun dışına çıkma ihtimaliniz oldukça düşecektir. Planladığınız şekilde yiyip, kalkacaksınız. Ödül öğünlerinizi önceden belirleyin ve buna uygun davranmaya özen göstermelisiniz.
  • Ödüllünüz Günlük Değil, Öğünlüktür… Düzenli ve sağlıklı bir program uyguladığınızı unutmamalısınız. Ödül öğünü, isminden de anlayacağınız gibi sadece bir öğünlüktür. Tüm gün kendinize izin vererek, istediğiniz her şeyi yiyip içerseniz; uyguladığınız beslenme ve spor programının epey gerisine gitmiş olacağınızı unutmayın. O ana kadar verdiğiniz çabaların, önemli bir kısmını feda etmek istemiyorsanız, ödülünüzü mantıklı bir şekilde ve tek öğün olarak kullanmalısınız.
  • Ödül Öğünü Zamanı Önemlidir… Ödül öğününüzü gecenin bir yarısı tüketmeniz ile öğle yemeği zamanında tüketmeniz arasında oldukça önemli bir fark vardır. Genel olarak tavsiye edilen ödül öğünü zamanı, öğle yemeği zamanıdır. Yediklerinizi gün içerisinde hala yakabilme ihtimaliniz olduğu için sizi çok fazla etkilemeyecektir. Ancak akşam ya da gece ödül hakkınıza kullanmanızın, kendi zararınıza olacağını unutmamalısınız.
  • Bol Hareketli Gün Olmalı… Ödül öğününüzü yediğiniz gün, normale oranla biraz daha fazla hareket etmeye özen göstermelisiniz. Öğlen yiyip, akşam olduğunda pişmanlık yaşamak istemiyorsanız, ekstra biraz daha yol yürümeye ya da 10 dakika fazladan hareket etmeye özen göstermeniz gereklidir. Bu şekilde planlı ve istikrarlı davranmanız, kendinize hala diyete devam ettiğinizi hatırlatarak olmalıdır. Ödül öğünü bir öğünlüktür ve kararlı olarak yolunuza kesintisiz devam etmelisiniz.
  • Dengeli Kaçamak Yapmalısınız… Gün içerisinde küçük ve sağlıklı atıştırmalıklar tüketmeniz, böyle büyük öğünlük kaçamaklar yapmanızı engelleyebilir. Kendinizi uzun süreler her şeyden kaçırmanız durumunda, ödül öğünlerinizi abartmanıza neden olacaktır. Tatlı ve ufak tefek şeyler tüketme ihtiyacınıza engel olmak için gün içerisinde ara öğün destekli beslenmeniz, tatlı krizlerinizin de önüne geçmenize yardımcı olacaktır.

Ödül Öğünleriniz İçin Öneriler;

Genellikle diyet esnasında yemekten kaçınılan yüksek ve sağlıksız karbonhidratlar barındıran, bol şekerli ya da yüksek enerjili besinler tercih ediliyor. Çikolata, fastfood, tatlı gibi besinler tercih edilse de bunun yerine meyve sorbesi gibi hafif besinler tüketerek geçiştirmenizi önerebiliriz.

Karbonhidrat yerine, bol protein içeren besinleri tercih etmeniz; hem sağlığınız, hem de diyet programınız için çok daha yararlı olacaktır. Meyve salataları ve sevdiğiniz bir kurabiye çeşidini tercih edebilirsiniz. Sağlıksız yağ oranı düşük besinler tüketmeniz, kaçamağınızın etkilerini en hafife indireceğini de unutmamalısınız.

Patlamış mısır, yoğurt, meyve tabakları gibi az yağlı, az tuz ve şeker içeren ödül öğünleri tüketmeniz sağlıksız ve fazla kaloriler almanıza engel olacak alternatifler olduğunu da belirtmek isteriz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir