NEGATİF KALORİLİ BESİNLERİ BİLİYOR MUSUNUZ?

Beslenme de son zamanlarda duymaya başladığımız negatif kalorili besinler; tükettiğinizde aldığınızdan, daha fazla kalori yaktıran besinlerdir. Sağlıklı bir şekilde kilo vermeye yardımcı olan negatif kalorili besinler, formunu korumak isteyenlerinde beslenmesinde yer alıyor.

Tükettiğiniz negatif kalorili besinlerde, sindirme ve metabolize etme sürecinde harcadığınız enerjinin, besinin verdiği enerjiden fazla olması durumudur. Öğünlerinizde negatif kalorili besinleri tercih ederek; hem tok kalabilir, hem de yemek yerken bile kalori harcıyor olabilirsiniz.

Üstelik negatif kalorili besinler ile hazırlanan, negatif kalorili diyetler de her geçen gün biraz daha popüler hale geliyor. Besinlerin çiğneme, midede sindirilme, hücre zarından geçiş ve taşınması gibi pek çok aşamada enerjiye ihtiyaç duyulmaktadır. Harcanan enerjinin, alınan da daha fazla olması ise her zaman yararımıza olacaktır.

Negatif Kalorili Besin Alternatifleri;

  • Hindistan Cevizi Yağı: Orta zincirli yağ asitlerinin içerisinde bulunduğu Hindistan cevizi yağı, sindirim sırasında oluşan ısı sayesinde, enerji metabolizmasını yükselterek yağ yakımını hızlandırmaktadır. Kolesterol problemi olan ya da karaciğer rahatsızlığı bulunan bireylerin tüketmemesi gerekirken, kullananların ise maksimum günlük 1 tatlı kaşığını aşmamasına dikkat edilmelidir.
  • Yulaf: Yüksek lif oranına sahip olan yulaf, karbonhidrat grubunda yer alan bir besindir. Sindirim aşamasında yulaftan elde edilen enerjinin ortalama olarak %15’i harcanmaktadır. Uzun süre tok kalmak isteyenlerinde tercihi olan yulaf, sabah kahvaltılarınızın vazgeçilmezi olabilir. Ayrıca salatalarınıza ilave edebilir, çorbalarınızda kullanabilirsiniz.
  • Acı Pul Biber: Vücut ısısını yükselterek, enerji yakımını hızlandıran acı kırmızı pul biber, oldukça sağlıklıdır. Acılığını ve lezzetini oluşturan kapseisinin de bunda payı epey fazladır. Metabolizmanın da hızlanmasına destek olan acı kırmızı pul biber de negatif kalorini besinler içerisinde bulunuyor.
  • Yeşil Çay: Güçlü bir antioksidan kaynağı olduğunu bilinen yeşil çay, aynı zamanda içerdiği kateşin ve kafein ile vücut ısısını arttırmayı sağlar. Maksimum günde 2 fincan tüketilmesi tavsiye edilen yeşil çayın, gebelik döneminde kullanılması tavsiye edilmemektedir. Emzirme döneminde bulunanlar ise kontrollü olarak tüketmelidir.
  • Proteinli Besinler: Günlük beslenmenizde mutlaka bulunan yumurta, peynir, yoğurt, kırmızı et, tavuk, balık yüksek protein içeriğine sahip olan bu besinler aynı zamanda negatif kalorili besinler arasında yer alırlar. Protein besinlerinin sindirimi, karbonhidrat içeren besinlere göre daha uzun sürmektedir.
  • Salatalık: Demir, potasyum, protein ve karbonhidrat içeren salatalık, birçok besine göre oldukça düşük kalorilidir. C vitamini içeriği ile de bilinen salatalık, bağışıklık sistemi üzerinde de olumlu etkilere sahiptir. Salatalık, negatif kalorili besinler içerisinde yer alır.
  • Mantar: Yapısının %85’i sudan oluşan mantar, düşük kalorili olmasının yanı sıra yüksek D vitamini ve kalsiyum değerlerine sahiptir. 100 gramında 20 kalori bulunan mantar da, negatif kalorili besinler içerisinde bulunuyor. Üstelik mantar vücut direncini de arttıran besinlerdendir.
  • Kabak: Potasyum, A vitamini, C vitaminini içerisinde bulunduran kabak, oldukça düşük kaloriye sahiptir. Protein ve fosfor da içeren kabak, yüksek oranda lif barındırdığından uzun süre tok tutma özelliğine sahiptir. Sağlıklı beslenmenin en bilinen besinlerinden olan kabak, aynı zamanda negatif kalorili besinler grubunda yer almaktadır.
  • Greyfurt: Soğuk havalarda sıkça karşılaştığımız greyfurt, bağışıklık sistemini güçlendiren kış meyvelerinden biridir. Yüksek oranda C vitamini barındıran greyfurtun, 100 gramında 42 kalori bulunur. Sindirim sistemi üzerinde etkili olduğundan hazmı kolaylaştıran greyfurt, kabızlık oluşumunu da engelliyor. Negatif kalorili besinler grubunda bulunan greyfurt, özellikle soğuk havalarda düzenli olarak tüketilmesi gereken besinler arasında yer alıyor. Greyfurttan alınan enerji, greyfurtu yakarken harcanmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir