Günümüzde seralar ve ithal edilen besinler nedeni ile sebze ve meyvelerin yetiştirildiği farklı mevsimleri beklemek zorunda kalmıyoruz. İstediğimiz zaman, istediğimiz besini tüketsek de besin değerleri azalmış, besleyici olmayan ürünler tüketmek zorunda kalıyoruz.
Oysa mevsiminde tüketilen sebze ve meyvelerin, besin değerleri insan sağlığını korur niteliktedir. Vücudumuzun düzenli ve sağlıklı faaliyet gösterebilmesi için gereksinim duyduğu vitamin ve mineralleri karşılayabilmesi için mevsimsel beslenmeye dikkat etmemiz gerekiyor.
Doğanın insanlara sunduğu doğal denge ile her mevsim ayrı olarak, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu sebze ve meyvelerin oluşumuna imkan veriyor. Kışın karpuz tüketmenin vücudumuzun ihtiyacı olmadığını, soğuk havalarda vücudumuzun daha fazla enerji veren besinlere gereksinim duyması gibi…
Mevsimsel Beslenmenin Önemi;
- Mevsiminde yetişen doğal sebze ve meyvelerin, besin değerlerinin yüksek olmasının yanı sıra gerçek bir antioksidan kaynağı olduklarını da belirtelim.
- Sebze ve meyveler yetiştiği mevsime uygun olarak, vücudumuzun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri karşılayacak yapıda olduklarından sağlığımız için oldukça yararlıdır.
- Mevsiminde yetişen sebze ve meyveler, sera ürünlerine göre daha az kimyasal gübre ve böcek ilacı gibi zararlı maddeler ile temas ederler.
- Tükettiğiniz meyve ve sebzenin mevsiminde değilseniz ve uzak yerden ithal ediliyorsa, karbon ayak izinin de düşük olacağını belirtelim.
- Mevsiminde satışa sunulan sebze ve meyve fiyatları daha düşüktür. Ekstra bir maliyet harcanmadan, doğanın katkıları ile yetişen besinler daha ekonomik ve daha sağlıklıdırlar.
- Kış aylarında hastalıklara karşı direnci arttırarak, metabolizmayı hızlandıran kök sebzeler yetişirken, yaz aylarında sıvı kaybını dengeleyebilecek sulu besinler yetişir. Sağlıklı kalabilmek için doğaya ayak uydurmanız yeterli olacaktır.
- Mevsimsel beslenme; hem sağlığımız için yararlı, hem de ekolojik pazar kültürünü desteklemektedir.
Hangi Mevsimde, Hangi Doğal Besinler Tüketilmelidir?
Ocak… Brüksel lahanası, brokoli, kereviz, lahana, havuç, pırasa, ıspanak, pazı, kara turp, kırmızı turp, elma, nar, portakal, armut, ayva, greyfurt.
Şubat… Karnabahar, pazı, brokoli, brüksel lahanası, ıspanak, pırasa, pancar, havuç, turp, defne yaprağı, portakal, elma, muz, armut, greyfurt ve ayva.
Mart… Elma, muz, havuç, ıspanak, pırasa, kırmızı turp ve brokoli.
Nisan… Çağla, yeşil erik, taze sarımsak, taze soğan, marul, bakla, taze kekik, kuşkonmaz.
Mayıs… Dut, malta eriği, yeşil erik, çilek, enginar, salatalık, domates, bakla, madımak, ebegümeci, semizotu.
Haziran… Şeftali, dut, malta eriği, kiraz, yeşil erik, kayısı, dolmalık biber, dereotu, taze sarımsak ve soğan, üzüm yaprağı, marul, rezene, semizotu, kuzu ıspanak, domates, salatalık, sivri biber, patlıcan, kabak, bezelye, bakla, fasulye ve patates.
Temmuz… Kayısı, şeftali, kavun, sarı erik, karpuz, ahududu, vişne, çalı fasulyesi, dolmalık biber, sivri biber, domates, salatalık, bezelye, dereotu, taze fasulye, kuzu ıspanak, semizotu, kabak ve patlıcan.
Ağustos… Kırmızı erik, kavun, kayısı, şeftali, vişne, böğürtlen, üzüm, karpuz, incir, mürdüm eriği, kırmızı salçalık biber, mısır, taze fasulye, sivri biber, dolmalık biber, patlıcan, salatalık, domates, bamya ve kabak.
Eylül… Patlıcan, mısır, mantar, pazı, biberiye, üzüm, incir, karpuz, kavun, fındık, mürdüm eriği, barbunya, kabak, dolmalık biber, kırmızı biber.
Ekim… Ceviz, armut, üzüm, elma, greyfurt, mandalina, muz, mantar, fındık, ıspanak, havuç, yer elması, lahana, pırasa, kıvırcık salata, kırmızı turp, karnabahar.
Kasım… Kestane, üzüm, ceviz, elma, mandalina, muz, nar, armut, kivi, greyfurt, pazı, lahana, ıspanak, kereviz, karnabahar, yer elması, pırasa ve havuç.
Aralık… Mandalina, elma, portakal, nar, armut, ayva, greyfurt, kestane, kivi, muz, bal kabağı, lahana, yer elması, kara lahana, pazı, havuç, kereviz, ıspanak, karnabahar, brüksel lahanası ve pırasa.