Korayspor Blog

MEVSİMSEL BESLENMENİN ÖNEMİNİ KEŞFEDİN…

Günümüzde seralar ve ithal edilen besinler nedeni ile sebze ve meyvelerin yetiştirildiği farklı mevsimleri beklemek zorunda kalmıyoruz. İstediğimiz zaman, istediğimiz besini tüketsek de besin değerleri azalmış, besleyici olmayan ürünler tüketmek zorunda kalıyoruz.

Oysa mevsiminde tüketilen sebze ve meyvelerin, besin değerleri insan sağlığını korur niteliktedir. Vücudumuzun düzenli ve sağlıklı faaliyet gösterebilmesi için gereksinim duyduğu vitamin ve mineralleri karşılayabilmesi için mevsimsel beslenmeye dikkat etmemiz gerekiyor.

Doğanın insanlara sunduğu doğal denge ile her mevsim ayrı olarak, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu sebze ve meyvelerin oluşumuna imkan veriyor. Kışın karpuz tüketmenin vücudumuzun ihtiyacı olmadığını, soğuk havalarda vücudumuzun daha fazla enerji veren besinlere gereksinim duyması gibi…

Mevsimsel Beslenmenin Önemi;

Hangi Mevsimde, Hangi Doğal Besinler Tüketilmelidir?

Ocak… Brüksel lahanası, brokoli, kereviz, lahana, havuç, pırasa, ıspanak, pazı, kara turp, kırmızı turp, elma, nar, portakal, armut, ayva, greyfurt.

Şubat… Karnabahar, pazı, brokoli, brüksel lahanası, ıspanak, pırasa, pancar, havuç, turp, defne yaprağı, portakal, elma, muz, armut, greyfurt ve ayva.

Mart… Elma, muz, havuç, ıspanak, pırasa, kırmızı turp ve brokoli.

Nisan… Çağla, yeşil erik, taze sarımsak, taze soğan, marul, bakla, taze kekik, kuşkonmaz.

Mayıs… Dut, malta eriği, yeşil erik, çilek, enginar, salatalık, domates, bakla, madımak, ebegümeci, semizotu.

Haziran… Şeftali, dut, malta eriği, kiraz, yeşil erik, kayısı, dolmalık biber, dereotu, taze sarımsak ve soğan, üzüm yaprağı, marul, rezene, semizotu, kuzu ıspanak, domates, salatalık, sivri biber, patlıcan, kabak, bezelye, bakla, fasulye ve patates.

Temmuz… Kayısı, şeftali, kavun, sarı erik, karpuz, ahududu, vişne, çalı fasulyesi, dolmalık biber, sivri biber, domates, salatalık, bezelye, dereotu, taze fasulye, kuzu ıspanak, semizotu, kabak ve patlıcan.

Ağustos… Kırmızı erik, kavun, kayısı, şeftali, vişne, böğürtlen, üzüm, karpuz, incir, mürdüm eriği, kırmızı salçalık biber, mısır, taze fasulye, sivri biber, dolmalık biber, patlıcan, salatalık, domates, bamya ve kabak.

Eylül… Patlıcan, mısır, mantar, pazı, biberiye, üzüm, incir, karpuz, kavun, fındık, mürdüm eriği, barbunya, kabak, dolmalık biber, kırmızı biber.

Ekim… Ceviz, armut, üzüm, elma, greyfurt, mandalina, muz, mantar, fındık, ıspanak, havuç, yer elması, lahana, pırasa, kıvırcık salata, kırmızı turp, karnabahar.

Kasım… Kestane, üzüm, ceviz, elma, mandalina, muz, nar, armut, kivi, greyfurt, pazı, lahana, ıspanak, kereviz, karnabahar, yer elması, pırasa ve havuç.

Aralık… Mandalina, elma, portakal, nar, armut, ayva, greyfurt, kestane, kivi, muz, bal kabağı, lahana, yer elması, kara lahana, pazı, havuç, kereviz, ıspanak, karnabahar, brüksel lahanası ve pırasa.